Ugrás a tartalomhoz
Nyomtatás | Mentés

Adatvédelemre és sütikre vonatkozó irányelvek

Adatvédelmi irányelvek

2020. szept. 30.

Kezdjük a legfontosabbal – mi kiemelt figyelmet fordítunk az Ön adatainak védelmére. Úgy hangozhat, mint minden hasonló szabályzat szövege, de mi komolyan is gondoljuk. Ön megtisztel minket azzal, hogy a Booking.com szolgáltatásait használja, mi pedig nagyra értékeljük ezt a bizalmat. Ez azt jelenti, hogy elkötelezettek vagyunk személyes adatainak védelme iránt. Mindig ügyfeleink érdekeit a legjobban szolgálva járunk el, és a személyes adataikat átlátható módon kezeljük.

Ez a dokumentum olvasmányos és átlátható módon írja le, hogyan kezeljük a személyes adatait. Ezenkívül azt is itt találja, hogy milyen jogokat gyakorolhat személyes adataival kapcsolatban (például kifogást emelhet), illetve arról, hogyan veheti fel velünk a kapcsolatot. Kérjük, olvassa el a Sütikre vonatkozó irányelveket, mely arról tartalmaz információkat, hogyan használja a Booking.com a sütiket és más hasonló technológiákat.

Ha már használta az oldalunkat, akkor tudja, hogy a Booking.com online utazással kapcsolatos szolgáltatásokat kínál saját weboldalán és mobilalkalmazásain keresztül, valamint más online platformokat – úgymint partnerweboldalak és közösségi média. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy minden itt található információ általában nem csak egyre vagy kettőre, hanem ezek közül a platformok közül az összesre vonatkozik.

Végülis, ezen adatvédelmi irányelvek vonatkoznak minden olyan ügyfelekkel kapcsolatos információra, melyet a fenti platformokon keresztül vagy azokhoz kapcsolódó más módon gyűjtöttünk (például az ügyfélszolgálatunkkal való e-mailes kapcsolatfelvétel során).

Amennyiben Ön is üzleti partnereink egyike, akkor mindenképp nézze meg az Utazási szolgáltatókra vonatkozó adatvédelmi irányelveket, ahol érthetően összefoglaljuk a személyes adatok kezelését az üzleti kapcsolat során.

Az Adatvédelmi irányelveket időnként módosíthatjuk, ezért azt javasoljuk, rendszeresen látogassa ezt az oldalt, hogy pontosan tisztában legyen a feltételeivel. Ha bármiben módosítjuk az Adatvédelmi irányelveket, amely kihatással lesz Önre (például ha a személyes adatait a korábbiakban közölt céloktól eltérő módon kívánjuk kezelni), akkor az új tevékenységek megkezdése előtt értesíteni fogjuk eme változásokról.

És most, a keserű, de egyben szükséges részről: Ha Ön nem ért egyet az Adatvédelmi irányelveinkkel, kérjük, ne használja szolgáltatásainkat. Ha Ön elfogadja az Adatvédelmi irányelveket, már készen is áll rá, hogy rajtunk keresztül foglalja le a következő utazását.

Az Adatvédelmi irányelvekben használt kifejezések

„Utazás” alatt az összes különböző utazáshoz köthető terméket és szolgáltatást értjük, amelyeket Ön megrendelhet, megszerezhet, megvásárolhat, kifizethet, kibérelhet, használhat, foglalhat, összekapcsolhat vagy elfogyaszthat az Utazási szolgáltatótól.

„Utazási szolgáltató” alatt a szállásadót (pl. hotel, motel, apartman, panzió, lakástulajdonos), a látványosságot (pl. szórakoztató parkok, múzeumok, városnéző séták), a szállításért felelősöket (pl. bérautók, hajók, vonat, reptéri taxik, buszos utak, transzferek), az utazásszervezőket, utazási biztosítókat és minden más, az utazáshoz kötődő terméket vagy szolgáltatást értünk, melyek időről időre elérhetőek és foglalhatóak a platformunkon.

„Utazási szolgáltatás” alatt értjük az online vásárlást, megrendelést, (lebonyolított) fizetést vagy foglalási szolgáltatást, ahogyan az megjelenik és elérhető a Booking.comon, számos különböző termék és szolgáltatás tekintetében, melyeket időről időre elérhetővé tesznek és felkínálnak az Utazási szolgáltatók a platformon.

„Utazásfoglalás” alatt az Utazás megrendelését, megvásárlását, kifizetését, előjegyzését vagy foglalását értjük.


Milyen jellegű személyes adatokat gyűjt a Booking.com?

Információ hiányában nem tudunk Önnek segíteni a tökéletes Utazás lefoglalásában. Ezért, mikor szolgáltatásainkat használja, szükségünk van bizonyos dolgokra. Ezek általában csak a szokásos részletek – a neve, a kapcsolattartási adatok, az utastársak nevei és a fizetésre vonatkozó adatok. Dönthet úgy is, hogy további információt küld el nekünk közelgő Utazásával kapcsolatosan (például a várható érkezési idejét).

Ezen felül a szolgáltatásaink eléréséhez használt számítógépről, telefonról, táblagépről vagy más eszközről is gyűjtünk információt. Ez többek között magában foglalja az IP-címet, böngészője típusát vagy a nyelvi beállításait. Az is előfordulhat, hogy más felektől kapunk Önről szóló információt, vagy automatikusan begyűjtünk más jellegű információt is.

Ez az általános áttekintés, de amennyiben többet szeretne tudni az információgyűjtésünk módjairól, akkor alább részletezünk mindent.

Tudjon meg többet az általunk gyűjtött személyes adatokról

A Booking.com miért gyűjti be és használja fel a személyes adataimat?

A legfőbb ok, ami miatt a személyes adatait elkérjük Öntől, hogy segítsünk megszervezni online Utazásfoglalását és biztosíthassuk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást kapja.

A személyes adatait arra is felhasználjuk, hogy kapcsolatba lépjünk Önnel a legfrissebb ajánlatokkal és különleges akciókkal, valamint más olyan termékekkel vagy szolgáltatásokkal kapcsolatban, amelyek szerintünk érdekelhetik Önt. Más felhasználás is lehetséges. Ha szeretne ezekről többet tudni, olvasson tovább a részletekért.

Tudjon meg többet arról, miért gyűjti a Booking.com az adatait

Hogyan osztja meg a Booking.com az Ön adatait harmadik felekkel?

A Booking.com szolgáltatásaiba különböző okokból számos harmadik fél került bevonásra. Az elsődleges ok, ami miatt az utazásával kapcsolatos adatokat megosztjuk az Utazási szolgáltatóval az, hogy az Ön Utazásfoglalása teljesíthető legyen.

Annak érdekében is bevonunk másokat, hogy a Booking.com szolgáltatásait nyújthassuk Önnek. Ebbe a körbe tartoznak például a pénzügyi szolgáltató vállalatok, hirdetők, a Booking.com vállalatcsoport leányvállalatai vagy a Booking Holdings Inc. cégcsoport egyéb tagjai. Esetleg, bizonyos esetekben, törvényi kötelezettségünknek megfelelve, megoszthatjuk adatait kormányzati vagy más hatóságokkal is.

Lentebb további információkat talál arról, hogy az Ön által megosztott információkat hogyan használjuk fel, és hogyan továbbítjuk a fent említett harmadik felekhez.

Tudjon meg többet arról, hogyan osztjuk meg az adatokat harmadik féllel

Hogyan osztják meg egymás között a személyes adataimat a Booking Holdings Inc. cégcsoport vállalatai?

A Booking.com a Booking Holdings Inc. cégcsoport tagja. Olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan továbbíthatják egymás között az Ön személyes adatait a Booking.com Holdings Inc. cégcsoport tagjai.

Tudjon meg többet a Booking Holdings Inc. adatkezeléséről

Hogyan kerülnek személyes adatai megosztásra és felhasználásra a személyszállítási szolgáltatókkal?

A Booking.com és a Rentalcars.com – mely szintén a Booking Holdings Inc. cégcsoport tagja – közösen használják adatait, hogy személyszállítási szolgáltatást nyújthassanak Önnek a Booking.com weboldalain és alkalmazásain keresztül, mint amilyen például a cars.booking.com vagy a taxi.booking.com). Olvasson tovább a közös felelősségvállalásunk hatályáról és korlátozott mivoltáról.

Tudjon meg többet személyszállítási szolgáltatásunk adatkezeléséről

Hogyan dolgozza fel a Booking.com a kommunikációs üzeneteket, melyeket Ön és Utazási szolgáltatója vált a Booking.comon keresztül?

A Booking.com számos módon segíthet Önnek és az Utazási szolgáltatónak az információáramlás lebonyolításában vagy kérések küldésében a szolgáltatásokkal és a meglévő Utazásfoglalásokkal kapcsolatban, a Booking.com platformon keresztül. Ha szeretne többet megtudni arról, hogy a Booking.com hogyan fogadja és kezeli ezeket az üzeneteket, olvasson tovább.

Tudjon meg többet arról, hogyan dolgozzuk fel ezeket a kommunikációs üzeneteket

Hogyan használja fel a Booking.com a mobil eszközöket?

Ingyenes alkalmazásokat kínálunk, melyek segítségével személyes adatokat is gyűjtünk és kezelünk. Ez nagyban hasonlít ahhoz, ahogyan a weboldal működik, azonban itt kiaknázhatja a mobil eszközén elérhető helymeghatározó szolgáltatásokat is.

Tudjon meg többet arról, hogyan hasznosítjuk a mobil eszközökről származó adatokat

Hogyan használja fel a Booking.com a közösségi médiát?

A közösségi média használata többféleképpen beépül a Booking.com szolgáltatásaiba. Ide tartozik, amikor mi gyűjtjük bizonyos személyes adatait vagy amikor a közösségimédia-szolgáltató megkapja néhány adatát. Ha szeretne többet megtudni arról, hogy ezt az információt hogyan használjuk és hogyan továbbítjuk más felekhez, olvasson tovább.

Tudjon meg többet arról, hogyan hasznosítjuk a közösségimédia-adatokat

Milyen biztonsági intézkedésekkel és tárolást szabályozó lépésekkel biztosítja azt a Booking.com, hogy személyes adatai megfelelő védelmet élvezzenek?

Megfelelő intézkedéseket vezettünk be annak érdekében, hogy illetéktelenek ne juthassanak hozzá és ne használhassák fel az általunk tárolt személyes adatait.

Tudjon meg többet a biztonsági és adattárolási folyamatokról

Hogyan kezeli a Booking.com a gyerekek személyes adatait?

Eltérő tájékoztatás hiányában a Booking.com szolgáltatásait csak 16 éven felüliek használhatják. Gyermekeket érintő adatokat csak úgy kezelhetünk, ha ehhez a szülők vagy törvényes képviselők hozzájárulásukat adták, vagy amikor az információt maguk a szülők vagy törvényes képviselők osztották meg velünk.

Tudjon meg többet a 16 éven aluliak személyes adatairól

Hogyan nézheti meg, hogy milyen személyes adatokat osztott meg a Booking.commal?

Önnek bármikor joga van hozzáférni, hogy milyen személyes adatokat tárolunk Önről. Hozzáférést igényelhet vagy kérheti személyes adatai törlését, ha kitölti ezt az űrlapot. Ha többet szeretne megtudni az Önt érintő jogokról, hogy a személyes adataival rendelkezhessen, kérjük, olvasson tovább.

Tudjon meg többet arról, hogyan tarthatja ellenőrzése alatt személyes adatait

Ki a felelős a Booking.com weboldalán és alkalmazásaiban a személyes adatok feldolgozásáért?

Az általa nyújtott szolgáltatásokkal kapcsolatban a Booking.com B.V. (Amszterdam, Hollandia) felügyeli a személyes adatok feldolgozását. Ebbe beletartoznak a weboldalai és az alkalmazásai is, néhány kivételtől eltekintve, melyek felsorolásra kerülnek ebben az adatvédelmi nyilatkozatban.

Tudjon meg többet a Booking.com B.V: személyes adatokkal kapcsolatos felelősségéről

Országonként eltérő rendelkezések

Az Ön hatályos jogszabályainak megfelelően előfordulhat, hogy további kiegészítő információt kell rendelkezésre bocsátanunk. Ha többet szeretne tudni, olvasson tovább.

Tudjon meg többet az országonként eltérő rendelkezésekről


Milyen jellegű személyes adatokat gyűjt a Booking.com?

Az Ön hatályos jogszabályainak megfelelően előfordulhat, hogy további kiegészítő információt kell rendelkezésre bocsátanunk. Ha többet szeretne tudni, olvasson tovább.

Az Ön által megosztott személyes adatok.

A Booking.com az Ön által megadott személyes adatokat gyűjti össze és használja fel. Amikor Ön Utazást foglal, (legalább) a nevét és az e-mail címét meg kell adnia.

Az Utazásfoglalástól függően kérhetjük Öntől, hogy adja meg a lakcímét, a telefonszámát, a fizetési adatait, születési idejét, az Önnel együtt utazó vendégek nevét, valamint az Utazással kapcsolatos preferenciáit (például étkezési preferenciák vagy mozgáskorlátozottság).

Ha kapcsolatba lép az ügyfélszolgálatunkkal, rajtunk keresztül az Utazási szolgáltatójával, vagy más módon kapcsolatba lép velünk (például a közösségi médián keresztül), akkor szintén gyűjthetünk Önről adatokat. Ez akkor is érvényes, ha visszajelzést kíván adni nekünk, és ezért keres bennünket, illetve akkor is, ha a szolgáltatásaink használatával kapcsolatban kér segítséget.

Az is előfordulhat, hogy értékelés írására kérjük, mellyel másokkal oszthatja meg, hogy mik voltak a tapasztalatai az Utazása során. Amikor értékelést ír a Booking.com platformon, minden megjegyzést összegyűjtünk, a képernyőn megjelenő nevével és avatárjával együtt (amennyiben rendelkezik ilyennel).

Más esetekben is megoszt velünk bizonyos információkat. Például, ha mobil eszközzel böngészi az oldalunkat, dönthet úgy is, hogy engedélyezi a Booking.com számára a földrajzi helyzetének ismeretét, vagy hozzáférést adhat a névjegyzékéhez. Ezzel lehetővé teszi számunkra, hogy a lehető legjobb szolgáltatást és élményt nyújtsuk Önnek, például, hogy megtekinthesse az útikalauzainkat, a tartózkodási helyéhez legközelebbi éttermeket vagy látványosságokat, illetve más ajánlatokat.

Amennyiben felhasználói fiókot hoz létre, akkor tároljuk majd személyes beállításait, feltöltött fényképeit és korábbi foglalásainak értékeléseit is. Ezek az elmentett adatok segítenek megtervezni jövőbeni Utazásfoglalásait, illetve olyan egyéb funkciók előnyeit élvezheti velük, amelyeket csak a fiókkal rendelkezőknek biztosítunk (például ösztönzők vagy egyéb juttatások).

Kínálhatunk Önnek ajánlási programokban vagy sorsolásos játékokban való részvételt, viszont ezeken a vonatkozó személyes adatait osztja meg velünk.

Mások személyes adatai, amelyeket Ön oszt meg velünk.

Természetesen az is előfordulhat, hogy Ön nem csak saját részre foglal Utazást. Lehet, hogy másokkal együtt utazik, esetleg valaki más nevében foglal. Mindkét fenti esetben megadja majd nekünk az ő adataikat az Utazásfoglalás részeként.

Ha Önnek Booking.com Business fiókja van, egy címjegyzéket is létrehozhat mások üzleti útjai tervezésének és kezelésének egyszerűsítése érdekében.

Egyes esetekben előfordulhat, hogy a Booking.com segítségével információt oszt meg másokkal. Ez lehet például egy kívánságlista továbbítása vagy egy ajánlási programban való részvétel, ahogyan az az adott funkció leírásában is szerepel.

Ezen a ponton ki kell hangsúlyoznunk, hogy az Ön felelőssége biztosítani, hogy azok a személyek, akikről adatokat osztott meg, tisztában vannak az adatmegosztás tényével, valamint megértették, és elfogadják a személyes adataik Booking.com által történő kezelését (a jelen Adatvédelmi irányelvekben részletezetteknek megfelelően).

Automatikusan gyűjtött személyes adatok.

Akkor is, ha Ön végül nem hoz létre Utazásfoglalást, az oldalunkon vagy alkalmazásainkban tett látogatása során automatikusan adatokat gyűjtünk Önről. Ez lehet például az IP-címe, a látogatás dátuma és ideje, valamint a számítógépe hardverével és szoftverével kapcsolatos adatok (például az operációs rendszer, a használt böngésző, a szoftver/alkalmazás verziószáma és a nyelvi beállításai). A kattintásokról és a meglátogatott oldalakról is gyűjtünk információt..

Ha mobil eszközt használ, az eszköz azonosításához szükséges információt gyűjtünk Öntől, valamint az adott készülék beállításait és jellemzőit, az alkalmazás összeomlása esetén a hiba részleteit, illetve más, a rendszer működésével kapcsolatos információt. Amikor Ön Utazást foglal ilyen jellegű eszközről, a rendszerünk regisztrálja, hogy hogyan foglalt (melyik weboldalon), illetve milyen weboldalról érkezett a Booking.com weboldalára vagy alkalmazásaiba.

Személyes adatok, amelyek más forrásokból jutnak el hozzánk.

Nem csak azokról az információkról van szó, amit Ön közöl velünk – más forrásból is hozzájuthatunk Önt érintő információhoz. Ezek a források lehetnek üzleti partnerek, például szolgáltató partnerek, a Booking.com vállalatcsoport leányvállalatai, egyéb tagjai a Booking Holdings Inc. cégcsoportnak és független harmadik felek.

Minden tőlük kapott információ kiegészítheti a személyesen Öntől kapott adatokat. Például a Booking.com foglalási szolgáltatásai nem kizárólag a Booking.com weboldalon és a Booking.com alkalmazásokban érhetőek el, hanem azok más partnereink online szolgáltatásaiba is beépülhetnek. Amikor ezek közül bármelyiket használja, megadja a foglalási adatait az üzleti partnerünknek, aki azt továbbítja felénk.

Mi is kapcsolódunk külsős szolgáltatókhoz azért, hogy a fizetést kezelhessük Ön és az Utazási szolgáltatók között. Ezek a szolgáltatók a fizetési adatokat osztják meg velünk, amik fontosak számunkra az Utazásfoglalás kezeléséhez és adminisztrációjához, így biztosítva, hogy minden gördülékenyen történjen.

Ezenkívül, olyan sajnálatos esetekben is gyűjtünk adatokat, ha panasz érkezik Önről valamelyik Utazási szolgáltató részéről, például szabálysértés esetén.

A másik lehetőséget, ahogyan adatok juthatnak a birtokunkba Önről, a platformunkba épített kommunikációs szolgáltatások jelentik. Ezek a kommunikációs szolgáltatások lehetőséget biztosítanak Önnek, hogy megbeszélje tartózkodása részleteit a foglaláshoz használt Utazási szolgáltatóval. Bizonyos esetekben metaadatokat kapunk a kommunikációs tevékenységről (például az Ön személyét, a hívásindítás helyét, valamint a hívás dátumát és időtartamát illetően).

Olyan adatokat is kaphatunk, melyek abban segítenek, hogy személyre szóló reklámokat jeleníthessünk meg Önnek, például további sütiadatok segítségével, melyeket a Booking.com közösségimédia-partnerei osztanak meg velünk. Kérjük, olvassa el az A Booking.com miért gyűjti be és használja fel a személyes adataimat? című részt, ha többet szeretne tudni.

Amikor összekapcsolja Booking.com fiókját a közösségimédia-fiókjával, akkor elképzelhető, hogy Ön személyesen oszt meg adatokat a Booking.com és az adott közösségimédia-szolgáltató között. Bármikor dönthet úgy, hogy nem osztja meg az adatokat.

Az Utazási szolgáltatók is megosztanak Önt érintő információkat a Booking.commal. Ez abban az esetben következhet be, ha Önnek kérdése van egy aktuális foglalásról, esetleg vita vagy más probléma merül fel egy Utazásfoglalással kapcsolatban.


A Booking.com miért gyűjti be és használja fel a személyes adataimat?

Az Önről gyűjtött adatokat különböző célokra használjuk fel. A személyes adatai a következő módon használhatóak:

  1. Utazásfoglalások: Az első és legfontosabb indok, hogy személyes adataira szükségünk van az online Utazásfoglalás elvégzéséhez és kezeléséhez – ami elengedhetetlen eleme a működésünknek. Ebbe az is beletartozik, hogy Utazásfoglalásával kapcsolatban megerősítések, módosítások és emlékeztetők miatt felvesszük Önnel a kapcsolatot.

  2. Ügyfélszolgálat: Nemzetközi ügyfélszolgálati segítséget nyújtunk helyi irodákból. Ez a segítség több mint 20 nyelven érhető el a nap 24 órájában, a hét minden napján. Azzal, hogy megosztja a vonatkozó adatait, mint például a foglalással kapcsolatos információkat vagy a felhasználói fiókjára vonatkozó adatokat nemzetközi ügyfélszolgálati munkatársunkkal, lehetővé teszi számunkra, hogy segítséget nyújtsunk Önnek, amikor csak szüksége van rá. Ebbe beletartozik, hogy segítünk megtalálni a megfelelő Utazási szolgáltatót és válaszolni Önnek az Utazásfoglalással kapcsolatos minden kérdésére (vagy bármilyen más, ezzel kapcsolatos érdeklődésére).

  3. Felhasználói fiók: A Booking.com felhasználói fiókot hozhatnak létre a weboldalunkon vagy az alkalmazásokban. Az Ön által megadott adatokat felhasználjuk a fiók kezeléséhez, ami számos hasznos dolgot tesz lehetővé az Ön számára. Kezelheti például az Utazásfoglalásait, kihasználhatja a különleges ajánlatokat, jövőbeli Utazásfoglalásokat hozhat létre könnyedén, és beállíthatja személyes preferenciáit.

    A személyes beállítások kezelése lehetővé teszi, hogy listákat készítsen el, illetve megtudja azokat osztani, egyszerűen visszakeresse a korábban megnézett Utazási szolgáltatásokat, és hogy megnézzen minden más, korábban megosztott, utazással kapcsolatos információt. Szintén megtekintheti minden korábban írt értékelését.

    Ha azt szeretné, a felhasználói fiókja részeként bizonyos adatokat meg is oszthat azzal, hogy nyilvános profilt hoz létre, melyet a keresztnevéhez vagy egy Ön által kitalált felhasználónévhez köthet.

    Amennyiben Ön rendelkezik Booking.com Business fiókkal, akkor lehetősége van azon belül címjegyzéket elmenteni, üzleti foglalásokat kezelni és más felhasználókat hozzárendelni ugyanahhoz a Booking.com Business fiókhoz.

  4. Online csoportok és fórumok: Elképzelhető, hogy lehetővé tesszük felhasználói fiókkal rendelkezők számára azt is, hogy csatlakozzanak online csoportokhoz vagy fórumokhoz, amin belül kommunikálhatnak egymással.

  5. Marketing tevékenységek: A személyes adatait marketing jellegű tevékenységekhez is felhasználjuk. Ezek a tevékenységek többek között az alábbiak:

    1. Felhasználhatjuk a kapcsolattartási adatait arra, hogy rendszeres jelleggel utazással kapcsolatos termékekről és szolgáltatásokról szóló anyagokat küldjünk Önnek. A marketing célú e-mailekről bármikor lehetősége van gyorsan és egyszerűen leiratkozni. Mindössze annyit kell tennie, hogy az adott hírlevélben vagy más üzenetben látható „Leiratkozás” linkre kattint.

    2. Az Ön adatai alapján személyre szabott ajánlatokat mutathatunk Önnek a Booking.com weboldalán, mobilalkalmazásaiban és harmadik felek weboldalain/alkalmazásaiban (beleértve a közösségimédia-oldalakat is) és az Önnek ekként bemutatott oldal tartalma egyénre szabott lehet. Ezek lehetnek többek között olyan ajánlatok, melyeket közvetlenül lefoglalhat a Booking.com oldalán, márkatársítással ellátott oldalainkon, vagy más, harmadik fél által biztosított ajánlatok vagy termékek, melyekről úgy gondoljuk, hogy érdekelhetik Önt.

    3. Amikor részt vesz más promóciós programokban (például sorsolásos játékok, ajánlási program vagy verseny), az adott program adminisztrációja során felhasználhatjuk az ahhoz szükséges személyes adatokat.

  6. Az Önnel való kommunikáció: Lehetnek más esetek is, amikor felvesszük Önnel a kapcsolatot, e-mailen, levélben, telefonon vagy SMS-en keresztül. A választott csatorna attól függ, hogy Ön korábban milyen elérhetőségi adatokat adott meg.

    Az Öntől érkező kommunikációt feldolgozzuk. Ennek számos oka van, többek között:

    1. Az Öntől vagy a foglalása kapcsán az Utazási szolgáltatótól érkező kérések kezelése és az azokra való válaszadás. A Booking.com több módot kínál a vendégek és az Utazási szolgáltatók részére az információcserére, kérések vagy megjegyzések küldésére az ajánlataikról és meglévő Utazásfoglalásról a Booking.comon keresztül. További információért olvassa el a „Hogyan kezeli a Booking.com azokat az üzeneteket, amiket a vendég és az Utazási szolgáltató vált a Booking.com rendszerén keresztül?” című részt..

    2. Ha elkezdte, de nem fejezte be Utazásfoglalását online, elképzelhető, hogy felkeressük és emlékeztetjük az Utazásfoglalás folytatására. Úgy gondoljuk, ez a szolgáltatás hasznos lehet Önnek, hiszen onnan folytathatja a már megkezdett Utazásfoglalást, ahol legutóbb abbahagyta, és nem kell újra Utazási szolgáltatót keresnie és ismét megadnia a foglaláshoz szükséges adatokat.

    3. Amikor használja szolgáltatásainkat, egy kérdőívet küldhetünk Önnek, vagy megkérhetjük értékelés írására a Booking.commal vagy az Utazási szolgáltatóval kapcsolatos tapasztalatairól.

    4. Más anyagokat is küldünk Önnek az Utazásfoglalásával kapcsolatosan, például a Booking.com elérhetőségeit, amennyiben segítségre szorulna utazás közben, illetve olyan információt, mely hasznos lehet az útja megtervezésében vagy, hogy a legjobbat tudja kihozni az Utazásából. Szintén küldhetünk anyagokat a közelgő Utazásfoglalásaival kapcsolatban vagy a korábbiakról, melyeket a Booking.comon keresztül foglalt.

    5. Abban az esetben is, ha Önnek nincs közelgő Utazásfoglalása, lehetséges, hogy más, adminisztratív jellegű üzeneteket küldünk Önnek, például biztonsági figyelmeztetéseket.

  7. Piackutatás: Időnként meghívjuk ügyfeleinket, hogy piackutatásban vegyenek részt. Kérjük, nézze meg az ilyen jellegű meghívást kísérő információkat, hogy átlássa, milyen jellegű személyes adatokat gyűjtünk, és hogyan használjuk azokat tovább.

  8. Szolgáltatásaink fejlesztése: A személyes adatokat elemzési célokból és termékeink fejlesztésére is felhasználjuk. Ez része azon törekvéseinknek, hogy fejlesszük szolgáltatásainkat és javítsuk a felhasználói élményt.

    Ebben az esetben arra használjuk az adatokat, hogy teszteljük a szolgáltatást és elhárítsuk annak hibáit, valamint üzleti statisztikákat készítsünk. A fő cél az, hogy betekintést nyerjünk a szolgáltatásaink teljesítményadataiba, megtudjuk, hogyan használják azokat, és végül optimalizáljuk és finomhangoljuk weboldalunkat és alkalmazásainkat, könnyebbé és hasznosabbá téve azok használatát. Amennyire csak lehetséges, álnevesített adatokat használunk fel ezekre az elemzési célokra.

  9. Az Önnek megfelelő legjobb árat tudjuk kínálni, lakóhelye szerint: Amikor az alkalmazásainkban vagy a weboldalunkon keres, például amikor szállást, bérautót vagy repülőjegyet szeretne találni, akkor vizsgáljuk az IP-címét, hogy megerősítsük, az Európai Gazdasági Térségben (EEA), vagy esetleg máshol tartózkodik. Ezt azért tesszük, hogy a legjobb árat kínálhassuk a régióra (EEA) vagy országra (EEA-n kívül) vonatkoztatva, ahol lakik.

  10. Vendégértékelések és más, úti célokkal kapcsolatos információ: Utazása közben és után elképzelhető, hogy megkérjük, küldjön értékelést. Arra is van lehetőség, hogy inkább azok tegyék meg ezt, akikkel együtt utazik, illetve akiknek a nevében foglalt. Ez a felkérés az Utazási szolgáltatóval, vagy az úti céllal kapcsolatos információadást tartalmaz.

    Ha rendelkezik Booking.com fiókkal, akkor választhatja azt is, hogy egy Ön által kitalált felhasználónév jelenjen meg az értékelés mellett a valódi neve helyett, de akár név nélkül is elküldheti értékelését. Ha szeretne felhasználónevet beállítani, azt megteheti a fiókbeállításoknál. Szintén lehetséges az avatár kép hozzáadása.

    Ha értékelést ír, azzal beleegyezik annak közzétételébe (erről részletesebben itt olvashat: Szerződési feltételek) többek között az adott Utazási szolgáltató információs oldalán, a felületünkön, a mobil alkalmazásainkban, a közösségi média fiókjainkban és közösségi média alkalmazásainkban, illetve az adott Utazási szolgáltató online platformján, vagy üzleti partner saját weboldalán. Az értékelés segít más utazóknak tájékozódni az Ön által igénybe vett Utazási szolgáltatásról, az Ön által választott úti célról vagy bármilyen más élményről, amelyeknek a megosztása mellett dönt.

  11. Telefonhívások követése: Amikor felhívja ügyfélszolgálatunkat, a Booking.com egy automata hívásazonosító rendszert használ, hogy telefonszámát a meglévő foglalásához kapcsolja. Ez időt takarít meg az ügyfélszolgálatunknak és Önnek is. Ügyfélszolgálati munkatársunk ezzel együtt is kérheti Öntől a személyazonosításhoz szükséges adatait, így biztosítva, hogy foglalási adataihoz más ne férhessen hozzá.

    Miközben telefonon beszél az ügyfélszolgálati csapatunkkal, minőségbiztosítási okokból, illetve képzések részeként más kollégáink is belehallgathatnak a beszélgetésbe, illetve a hívásokat rögzíthetik. Ebbe a körbe tartozik a hangfelvételek felhasználása panaszok és követelések kezelése, valamint csalások felderítése céljából.

    Nem minden hívást rögzítünk, a hangfelvételeket pedig csak korlátozott ideig őrizzük meg, majd egy idő után automatikusan törlődnek. Kivételt képeznek az olyan esetek, amikor a Booking.comnak törvényileg rögzített kötelessége a felvételeket hosszabb ideig megőrizni, az esetleges csalások felderítése miatt vagy jogi okokból.

  12. Biztonságos és megbízható szolgáltatás kialakítása: Annak érdekében, hogy megbízható környezet teremtsünk Önnek, az Önnel együtt utazóknak, a Booking.com üzleti partnereinek és az Utazási szolgáltatóinknak egyaránt, a személyes adatokat a csalások és egyéb illegális vagy nemkívánatos tevékenységek felderítése és megelőzése céljából is felhasználhatjuk.

    Hasonlóképpen a személyes adatokat biztonsági és kockázatértékelési célokra is használhatjuk, beleértve a felhasználók és a foglalások hitelesítését is. Amikor ezen dolgozunk, akkor előfordulhat, hogy leállítunk vagy felfüggesztünk bizonyos Utazásfoglalásokat mindaddig, amíg a kiértékelést nem fejeztük be.

  13. Törvényileg előírt okok: Emellett néhány esetben szintén szükségünk lehet az Ön adataira. Ezek az esetek lehetnek például jogviták, törvényi és szabályozó szervek általi vizsgálatok, a Booking.com online szállásfoglaló szolgáltatása felhasználási feltételeinek betartatása, vagy a bűnüldöző szervektől érkező megkeresések.

    A személyes adatok megadása a Booking.com részére önkéntes. Azonban bizonyos szolgáltatásokat csak akkor tudunk nyújtani, ha egyes személyes adatokat gyűjtünk. Például nem tudjuk feldolgozni az Utazásfoglalását, ha nem rögzítjük az Ön nevét és elérhetőségeit.

    Ha a személyes adatait automatikusan dolgozzuk fel, aminek Önre nézve jogi vagy más, jelentős következményei lesznek, minden esetben megtesszük a megfelelő intézkedéseket a jogai és szabadsága védelme érdekében. Ebbe beletartozik az automatizmus megszakításához fűződő jog is.

A személyes adatok fentiekben leírt kezelése az alábbi jogalapoknak megfelelően történik:

Az A és B célok esetében a Booking.com arra a jogalapra támaszkodik, hogy a személyes adatok kezelése a szerződés teljesítése miatt szükséges, különösen az Ön Utazásfoglalásának véglegesítéséhez vagy kezeléséhez.

A szükséges személyes adatok megadása nélkül a Booking.com nem tudja véglegesíteni az Utazásfoglalását, és nem tudunk ügyfélszolgálati támogatást sem nyújtani. A C-től L pontig terjedő célok tekintetében a Booking.com a jogos kereskedelmi üzleti érdekeinek jogalapjára támaszkodik, a szolgáltatásainak nyújtása, a csalások megelőzése és a szolgáltatások színvonalának emelése céljából (ahogyan az részletesen leírásra kerül a C-től L pontig).

Amikor a személyes adatok felhasználása a Booking.com vagy egy harmadik fél jogos érdekei érvényesítése céljából szükséges, a Booking.com minden esetben mérlegeli az Ön személyes adatai védelmére vonatkozó jogait és érdekeit a Booking.com vagy valamely harmadik fél jogaival és érdekeivel szemben. Az M pontban megfogalmazott célok tekintetében a Booking.com a jogi kötelezettségeinek való megfelelésének jogalapjára támaszkodik (mint a hatóságoktól érkező törvényes kérések kezelése).

Végül, ahol az irányadó jog szerint arra szükség van, a Booking.com a beleegyezését kéri majd a személyes adatai feldolgozásához, például a marketinganyagok e-mail útján történő küldéséhez vagy más, a törvényben szabályozott tevékenységhez.

Amennyiben kifogást emelne a C-től L pontokig terjedően meghatározott adatkezelések ellen és közvetlenül nem áll rendelkezésre semmilyen leiratkozási mechanizmus az Ön számára (például fiókbeállításaiban), kérjük, lépjen kapcsolatba velünk a dataprotectionoffice@booking.com címen.


Hogyan osztja meg a Booking.com az Ön adatait harmadik felekkel?

Bizonyos körülmények között harmadik felekkel is megosztjuk a személyes adatait. Ilyen harmadik felek lehetnek:

  1. A lefoglalt Utazási szolgáltató: Az Utazásfoglalásához a szükséges adatokat továbbítjuk az Ön által lefoglalt Utazási szolgáltatóhoz. Ez az egyik legfontosabb eleme annak, amit Önért teszünk.

    Utazásfoglalástól és az Utazási szolgáltatótól függően a megosztott adat lehet többek között az Ön neve, az elérhetősége, a fizetési adatai, az Önnel együtt utazók nevei, valamint egyéb információk és preferenciák, amiket megadott az Utazásfoglalás során.

    Bizonyos esetekben további, korábbról származó információt bocsátunk az Utazási szolgáltató rendelkezésére Önről. Ebben szerepel, hogy foglalt-e már náluk korábban, a Booking.comon foglalt teljesített foglalások száma, egy megerősítés arról, hogy korábban nem érkezett szabálysértési panasz Önnel kapcsolatban, a múltban lemondott foglalásainak százalékos aránya, illetve, hogy korábbi foglalásaival kapcsolatban adott-e értékelést.

    Ha kérdése van az Utazással kapcsolatban, felkereshetjük az Utazási szolgáltatót, hogy válaszoljanak Önnek. Hacsak a fizetés nem a foglalás során történik a Booking.com weboldalán, a hitelkártyaadatait továbbítjuk a lefoglalt Utazási szolgáltató felé (feltételezve, hogy Ön megadta ezeket az adatokat).

    Utazásfoglalással kapcsolatos viták esetén szükség szerint megadhatjuk az elérhetőségi adatait az Utazási szolgáltatónak, az e-mail címét és az Utazásfoglalási folyamatból származó információkat is beleértve, a vita rendezése érdekében. Ez lehet például a foglalási visszaigazolás, mely azt hivatott bizonyítani, hogy az Utazásfoglalás valóban megtörtént.

    Kérjük, vegye figyelembe, hogy néha, az Utazási szolgáltató kérésére meg kell osztanunk személyes adatait az Utazási szolgáltatóhoz kötődő felekkel annak érdekében, hogy foglalását véglegesíthessék és kezelhessék. Ezek a felek lehetnek egy szállodalánc vagy szolgáltatóegységei, akik az Utazási szolgáltató nevében kezelik az adatokat.

  2. A helyi Booking.com iroda: A Booking.com szolgáltatásai használatának támogatásához az adatait megoszthatjuk a Booking.com cégcsoport leányvállalataival, például ügyfélszolgálat céljából is. Ha többet szeretne tudni a Booking.com cégcsoportról, látogasson el A Booking.comról oldalunkra.

  3. Szolgáltatók (harmadik felek): Szolgáltatásaink biztosítása érdekében olyan harmadik feleket is használunk, akik nem a Booking.com cégcsoport tagjai. Ezek a következők lehetnek:

    • Ügyféltámogatás

    • Piackutatás

    • Visszaélések felderítése és megelőzése (beleértve a csalások kiszűrését)

    • Fizetés

      Harmadik felet használunk a fizetés feldolgozására, a visszatérítések kezelésére vagy a kintlévőségek beszedésére. Ha Ön, vagy a foglaláshoz használt hitelkártya tulajdonosa pénzvisszatérítést kér az Utazásfoglalás kapcsán, bizonyos foglalási részleteket meg kell osztanunk a fizetési szolgáltatóval és az adott pénzügyi intézménnyel, a visszatérítés lebonyolítása érdekében. Ilyen adat lehet többek között a foglalási visszaigazolás vagy az IP-cím, amiről a foglalás érkezett. További információkat is megoszthatunk pénzügyi intézményekkel, amennyiben ez csalások felderítése vagy megelőzése céljából feltétlenül szükséges.

    • Marketingszolgáltatás

      Személyes adatokat, így e-mail címeket is továbbítunk harmadik félen keresztül hirdetési partnereinknek a Booking.com szolgáltatásainak reklámozása céljából (annak biztosítása érdekében, hogy hirdetéseink a célközönséghez eljussanak). Kódolási technológiát alkalmazunk e-mail címe meglévő ügyféladatbázisunkkal történő összevetésekor, hogy az e-mail címeket ne lehessen más célokra felhasználni. Egyéb személyre szabott hirdetésekről és a lehetőségeiről olvassa el Sütikre vonatkozó irányelveinket.

    • Hirdetési partnerek

      Annak érdekében, hogy össze tudja hasonlítani ajánlatainkat más Online Utazási Ügynökségekével (OTA), hirdetési partnereket alkalmazunk, például keresési szolgáltatókat. Amikor a Booking.comon foglal, miután egy hirdetési partnerünket használta, mi a létrehozott foglalás részleteit elküldjük az adott partner részére.

    Minden szolgáltató köteles biztonsági intézkedések biztosítására a személyes adatai védelme érdekében.

  4. Megfelelő jogkörrel rendelkező hatóságok: Személyes adatait megoszthatjuk rendészeti szervekkel, a törvény által előírt mértékig, egyes bűnesetek és csalások megelőzéséhez, felderítéséhez, illetve büntetőeljárás lefolytatásához, vagy más jogszabályi kötelezettségnek eleget téve. Jogaink és tulajdonunk, illetve üzleti partnereink jogai és tulajdonai védelme érdekében további személyes adatokat is megoszthatunk a megfelelő jogkörrel rendelkező hatóságokkal.

  5. Üzleti partnerek: Világszerte számos üzleti partnerrel dolgozunk együtt. Ezek a cégek terjesztik vagy reklámozzák a Booking.com szolgáltatásait, beleértve az Utazási szolgáltatóink szolgáltatásait és termékeit.

    Amikor Ön az egyik üzleti partnerünk weboldalán vagy alkalmazásán keresztül foglal, bizonyos nekik megadott személyes adatai, például az Ön neve, az e-mail címe, a lakcíme, a fizetési adatai, valamint egyéb információk hozzánk is eljutnak, hogy véglegesíthessük és kezelhessük Utazásfoglalását.

    Ha az ügyfélszolgálati segítséget az üzleti partner biztosítja, a Booking.com a foglalás szempontjából lényeges adatokat megosztja velük (ha és amennyiben szükséges), hogy megfelelő és hatékony segítséget nyújtsunk Önnek.

    Amikor Ön egyik üzleti partnerünk weboldalán foglal, az üzleti partner hozzájuthat az adott foglaláshoz köthető bizonyos adatokhoz, illetve a partner weboldalán végzett tevékenységeihez. Ezeket a saját kereskedelmi céljaikra használják.

    Amikor Ön egy üzleti partnerünk weboldalán foglal, kérjük, olvassa el az ő adatvédelmi irányelveiket is, amiből megtudhatja, hogyan dolgozzák fel a személyes adatait.

    Esetleges csalások megelőzése és felderítése céljából is megoszthatjuk üzleti partnereinkkel a személyes információit – kizárólag amennyiben feltétlenül szükséges

    • Booking.Basic: Jogosult lehet a Booking.basic használatával foglalni. A Booking.Basic azt jelenti, hogy foglalása a lefoglalt szállástól eltérő Utazási szolgáltató közreműködésével jön létre. A foglalási folyamat részeként, néhány lényeges személyes adatát továbbítanunk kell ennek az üzleti partnerünknek.

      Ha Booking.Basicet használ, kérjük, nézze át a foglalási folyamat során megadott információkat vagy a foglalási visszaigazolást, ahol bővebb információkat talál az Utazási szolgáltatóról, és az Ön személyes adatainak felhasználásáról.

  6. A Booking Holdings Inc. vállalatcsoport: Olvasson arról, hogyan osztjuk meg személyes adatait a Booking Holdings Inc. cégcsoport vállalataival.

A jelen Nyilatkozatban leírt adattárolás része lehet az adatok (beleértve a személyes adatokat is) külföldre való küldése, ahol az adattárolási törvények kevésbé szigorúak, mint az Európai Unió országaiban.

Ahol az európai törvények előírják, csak olyan felek részére adunk át személyes adatokat, akik megfelelő szintű adatvédelmet szavatolnak. Ilyen esetekben ezekkel a felekkel szerződést kötünk, melyben biztosítják, hogy az adatainak európai normáknak megfelelő szintű védelem jár. Ha szeretné ezeknek a szerződéseknek a másolatát látni, kérjük, lépjen velünk kapcsolatba a dataprotectionoffice@booking.com e-mail címen keresztül.


Hogyan osztják meg egymás között a személyes adataimat a Booking Holdings Inc. cégcsoport vállalatai?

A Booking.com a Booking Holdings Inc. cégcsoport tagja. További információkat ezen az oldalon talál: Bookingholdings.com.

A Booking.com Holdings Inc. cégcsoport más vállalatai személyes adatokat továbbíthatnak felénk, esetleg mi küldünk el nekik személyes adatokat a következők érdekében:

  1. Szolgáltatások biztosítása (ideértve foglalások létrehozását, ügyvitelét és kezelését, valamint pénzügyek intézését)

  2. Ügyfélszolgálat nyújtása

  3. Visszaélések, más törvénybe ütköző tevékenységek és adatvesztések észlelése, megelőzése és kivizsgálása

  4. Adatelemzés és termékeink tökéletesítése

  5. Ajánlataink személyre szabása vagy marketinganyagainknak az Ön beleegyezésével való küldése, ahogyan a vonatkozó törvények lehetővé teszik

  6. Az ilyen megosztott adatok tárolása, technikai támogatás, általános kezelés és biztonsági intézkedések

  7. A vonatkozó törvényeknek való megfelelés

Ennek megfelelően és egyéb rendelkezések hiányában, az A-tól F pontig terjedő célok tekintetében a Booking.com jogos érdeke a személyes adatok gyűjtése és továbbítása. A G pontban megfogalmazott célok tekintetében a Booking.com a jogi kötelezettségeinek való megfelelésének jogalapjára támaszkodik (mint a hatóságoktól érkező törvényes kérések kezelése).

Például a Booking.com szoros együttműködésben áll a Rentalcars.commal, hogy az ügyfeleknek személyszállítási szolgáltatásokat nyújthasson. Olvassa el a „Hogyan kerülnek személyes adatai megosztásra és felhasználásra a személyszállítási szolgáltatókkal?” részt a további információkért.

A Booking Holdings Inc. cégcsoport vállalatainak szükségük lehet ügyfeleik személyes adatainak egymás közötti megosztására, hogy a felhasználóikat megvédjék a felületeiken az esetleges visszaélésektől.


Hogyan kerülnek személyes adatai megosztásra és felhasználásra a személyszállítási szolgáltatókkal?

A Booking.com és a Rentalcars.com (mindkét vállalat a Booking Holdings Inc. cégcsoport része) együttműködnek azért, hogy személyszállítási szolgáltatást nyújthassanak Önnek a Booking.com weboldalain és alkalmazásain keresztül, mint amilyen például a cars.booking.com vagy a taxi.booking.com.

Ez azt jelenti, hogy amikor az alkalmazásban vagy a weboldalon böngészi a személyszállítási szolgáltatásokat, a Booking.com és a Rentalcars.com együttesen felelősek személyes adatainak gyűjtéséért és felhasználásáért.

Bármikor felveheti a kapcsolatot a Booking.commal, ha többet szeretne tudni a Booking.com és a Rentalars.com közötti üzleti kapcsolatról, illetve ha gyakorolná a Booking.com weboldalakon és alkalmazásokban gyűjtött személyes adataival kapcsolatos jogait. Ezt megteheti a „Ki a felelős a Booking.comon kezelt személyes adatok feldolgozásáért, és hogyan léphet kapcsolatba velük?” rész alatt feltüntetett e-mail címen.

A közösen feldolgozott adatokon kívül, annak érdekében, hogy Ön kereshessen és lefoglalhassa személyszállítási szolgáltatását, a Booking.com és a Rentalcars.com függetlenül is használhatja személyes adatait azokra a célokra, amelyek szerepelnek jelen Adatvédelmi nyilatkozatban, illetve a Rentalcars.com Adatvédelmi tájékoztatójában.


Hogyan dolgozza fel a Booking.com a kommunikációs üzeneteket, melyeket Ön és lefoglalt Utazási szolgáltatója vált a Booking.comon keresztül?

A Booking.com számos módot kínál Önnek és az Utazási szolgáltatónak a kommunikációra az Utazási szolgáltatásokról és a meglévő Utazásfoglalásokról. Ez a kommunikáció a Booking.comon keresztül történik. Ez szintén lehetővé teszi Önnek és az Utazási szolgáltatónak egyaránt, hogy az Utazásfoglalásával kapcsolatos kérdésekkel megkeressék a Booking.comot a weboldalon, alkalmazásainkon és más, rendelkezésre bocsátott csatornáinkon keresztül.

A Booking.com hozzáfér a kommunikációkhoz és automatizált rendszereket használhat ezek áttekintésére, átvilágítására és elemzésére, az alábbi okokból:

  • Biztonság elősegítése

  • Visszaélések megelőzése

  • Törvényi és szabályozási feltételeknek való megfelelés

  • Esetleges szabálysértési vizsgálatok

  • Termékfejlesztés

  • Kutatás

  • Ügyfél-elégedettség biztosítása (beleértve azt is, hogy Önt érdekelhető információt és ajánlatokat osztunk meg Önnel)

  • Ügyfélszolgálat és technikai segítségnyújtás

Fenntartjuk a jogot, hogy az olyan kommunikációt, melyet saját hatáskörünkben rosszindulatúnak, levélszemétnek vagy bármilyen módon kockázatosnak ítélünk az Ön, az Utazási szolgáltatók, a Booking.com vagy mások számára, bármikor ellenőrizzünk vagy visszatartsunk.

Minden kommunikáció, melyet a Booking.com kommunikációs eszközein keresztül küldenek, tárolásra kerül a Booking.comon. Az üzleti partnerek (akiknek a weboldalán keresztül foglalt) és az Utazási szolgáltatók is kommunikálhatnak Önnel közvetlenül e-mailben, illetve más módokon is. Ezeket a kommunikációs csatornákat a Booking.com nem ellenőrzi.


Hogyan használja fel a Booking.com a mobil eszközöket?

Számos különböző mobil eszköz számára ingyenes alkalmazásokat kínálunk, valamint a weboldalunk különböző változatai is mobiltelefonok és táblagépek számára optimalizáltak.

Ezek az alkalmazások és mobil weboldalak nagyon hasonlóan kezelik az Ön által megadott személyes adatokat, ahogyan a weboldalunk. Emellett lehetővé teszik Önnek a helymeghatározó szolgáltatások használatát, melyekkel tetszése szerint megtalálhatja a közeli Utazási szolgáltatásokat.

Az Ön beleegyezésével felugró értesítéseket is küldhetünk Önnek az Utazásfoglalással kapcsolatos információkkal. Ön dönthet úgy, hogy engedélyezi nekünk a hozzáférést a helyadataihoz vagy a címjegyzékhez, hogy a kért szolgáltatásokat biztosítani tudjuk. Ha fényképeket tölt fel a platformunkra, ezek a képek elképzelhető, hogy tartalmaznak a helyszínre vonatkozó információt (metaadatként is ismert) is. Kérjük, olvassa el a mobil eszköze használati útmutatóját, hogy biztosan tudja, hogyan változtathatja meg beállításait és tarthatja ellenőrzése alatt az ilyen jellegű adatok megosztását.

Annak érdekében, hogy optimalizáljuk szolgáltatásainkat és marketingtevékenységünket, és biztosak lehessünk benne, hogy megbízható felhasználói élményt nyújtunk Önnek, hasznosítjuk a különböző eszközökön való tevékenység nyomon követését. Ez sütikkel vagy azok nélkül is lehetséges. Ha további általános információt szeretne a sütikről és más, hasonló technológiákról, kérjük, olvassa el a Sütikre vonatkozó irányelveinket.

A különböző eszközökön történő nyomon követéssel a Booking.com követni tudja a felhasználók viselkedését, akkor is, ha több különböző eszközt használnak. A több eszközön történő nyomon követéssel összesíteni tudjuk egy adott böngészőből vagy mobil eszközről gyűjtött adatokat olyanokkal, melyeket egy másik, hozzákapcsolt számítógépről vagy eszközről gyűjtöttünk.

A Booking.com hírlevél optimalizálása érdekében összesítjük a különböző számítógépekről és eszközökről indított kereséseket és foglalásokat. A Booking.com hírleveléről bármikor leiratkozhat.

A személyre szabott hirdetések, melyeket más weboldalakon vagy alkalmazásokban láthat, az egymáshoz kapcsolt számítógépeken és eszközökön végzett tevékenységén alapulnak. Ha módosítja sütibeállításait az eszközén (erről bővebb információt a Sütikre vonatkozó irányelveink „Mik a lehetőségeim?” részében talál), a különböző használt eszközökön keresztül történő, reklámcélú nyomon követést is módosíthatja. Ne feledje, ha kijelentkezik Booking.com fiókjából, az nem jelenti azt, hogy a továbbiakban nem kap személyre szóló hirdetéseket.


Hogyan használja fel a Booking.com a közösségi médiát?

A Booking.comnál sokféleképpen használjuk a közösségi médiát. Arra használjuk, hogy segítsük saját online foglalási rendszerünk működését, illetve Utazási szolgáltatóink utazással kapcsolatos termékeit és szolgáltatásait is népszerűsítjük, valamint segítségükkel saját rendszereinket fejlesztjük és elősegítjük azok használatát.

Vegye figyelembe, hogy a közösségimédia-funkciók használatával együtt járhat személyes adatainak átadása a Booking.com és a közösségimédia-szolgáltató között, az alábbiak szerint. Szabadon dönthet arról, hogy nem használ semmilyen elérhető közösségimédia-funkciót.

  1. Belépés közösségimédia-fiókjával. Lehetőséget biztosítunk Önnek, hogy Booking.com felhasználói fiókjába közösségimédia-fiókjainak egyikével lépjen be. Ezzel kevésbé szükséges fejben tartania különböző felhasználóneveket és jelszavakat az eltérő online szolgáltatásoknál.

    Az első belépést követően a továbbiakban minden alkalommal használhatja a közösségimédia-fiókját a Booking.comra való belépéshez. Bármikor szétválaszthatja Booking.com felhasználói fiókját a választott közösségimédia-fiókjától, amikor csak szeretné.

  2. Beépülő közösségimédia-modulok. Közösségimédia-modulokat építettünk be a Booking.com weboldalába és alkalmazásaiba. Ez azt jelenti, hogy amikor egy gombra kattint (úgymint a Facebook „kedvelés” gombja), bizonyos információt megoszthatunk a közösségimédia-szolgáltatóval.

    Ha ezzel egyidőben be van jelentkezve a közösségimédia-fiókjába, akkor elképzelhető, hogy a közösségimédia-szolgáltató ezt az információt megfelelteti azon belül. Beállításaitól függően lehetséges, hogy megjelenítik ezt a tevékenységet közösségimédai-fiókjában, így kapcsolati hálójának tagjai is láthatják azokat.

  3. Más közösségimédia-szolgáltatások és funkciók. Más közösségimédia-szolgáltatásokat (például közösségi médián keresztül történő üzenetküldés) is beépíthetünk a weboldalunkba, melyeken keresztül kapcsolatot tarthat a Booking.commal vagy az ismerőseivel, a szolgáltatásainkat illetően.

    Számos közösségimédia-oldalon jelen lehetünk saját felhasználói fiókkal, ahol alkalmazásokat kínálhatunk Önnek letöltésre. Amikor közösségimédia-fiókján keresztül lép be a Booking.com fiókjába, a közösségimédia-szolgáltatója lehetővé teheti, hogy információt osszon meg velünk.

    Ha úgy dönt, hogy információt oszt meg, a közösségimédia-szolgáltató általában közli Önnel, hogy mely információk lesznek megosztva. Például, ha közösségimédia-fiókját használva lép be a Booking.com felhasználói fiókjába, bizonyos információk megosztásra kerülhetnek a Booking.commal, beleértve az e-mail címét, életkorát vagy a közösségimédia-fiókjában elmentett profilképeket, attól függően, hogy mit engedélyez.

Amikor Ön egy Booking.com közösségimédia-alkalmazással regisztrál vagy egy közösségi média üzenetküldő szolgáltatásához kapcsolódik anélkül, hogy rendelkezne Booking.comos felhasználói fiókkal, az Ön által önként megosztott információ magába foglalhatja a közösségimédia-fiókjában szereplő alapvető információkat (többek között az e-mail címét, az állapotával kapcsolatos frissítéseket, valamint a címjegyzékét).

Ezt az információt arra használjuk, hogy zavartalanul tudjuk biztosítani az Ön által kért szolgáltatást (ez lehet egy üzenet továbbítása a címjegyzékében szereplő személynek, vagy az Önre szabott felhasználói élmény kialakítása a weboldalon vagy az alkalmazásokban). Ez azt jelenti, hogy ha kéri, az Ön egyéni igényeinek megfelelően tudjuk alakítani szolgáltatásainkat, összeköthetjük Önt és barátait a legjobb utazási célpontokkal, valamint lehetőségünk van utazással kapcsolatos szolgáltatásaink elemzésére és fejlesztésére.

Közösségimédia-szolgáltatója tud Önnek további részletekkel szolgálni arról, hogyan használják és dolgozzák fel adatait, amikor rajtuk keresztül csatlakozik a Booking.comhoz. Ennek része lehet a Booking.com rajtuk keresztüli használata során gyűjtött személyes adatok összekötése azokkal az információkkal, amiket más, közösségimédia-szolgáltatójához kapcsolt online felületek használatakor gyűjtenek.

Ha úgy dönt, hogy Facebook vagy Google fiókjával lép be, nézze át az alábbi hivatkozásokon található információkat arról, hogyan használják ezek a felek a kapott adatokat: Facebook és Google:


Milyen biztonsági intézkedésekkel és tárolást szabályozó lépésekkel biztosítja azt a Booking.com, hogy személyes adatai megfelelő védelmet élvezzenek?

Megfelelő óvintézkedéseket teszünk annak érdekében, hogy illetéktelenek ne juthassanak hozzá és ne használhassák fel a személyes adatait.

Megfelelő rendszereket és folyamatokat használunk annak érdekében, hogy megvédjük a személyes adatokat, melyeket Ön a rendelkezésünkre bocsátott. Biztonsági protokollok és technikai, valamint fizikai korlátozások vannak érvényben nálunk azt elősegítendő, hogy a szervereinken a személyes adatok ne legyenek hozzáférhetőek. Kizárólag az arra jogosult személyek használhatják fel a személyes adatokat olyan mértékben, ahogyan az a munkájukhoz szükséges.

Személyes adatait mindaddig megőrizzük, amíg azokat szükségesnek ítéljük ahhoz, hogy lehetővé tegyük az Ön számára a szolgáltatásaink használatát, vagy hogy Önnek nyújtani tudjuk a szolgáltatásainkat (beleértve az online felhasználói fiók fenntartását – ha rendelkezik ilyennel), az alkalmazandó jogszabályoknak való megfelelés céljából, jogviták rendezése érdekében, és egyébként amennyiben szükséges az üzleti tevékenységünk folytatásához, beleértve a csalások vagy egyéb jogellenes tevékenységek felderítését és megelőzését. Minden általunk tárolt személyes adat Önről a jelen Adatvédelmi nyilatkozat hatálya alá tartozik.

A fokozott védelem érdekében azt javasoljuk, hogy állítson be kétlépcsős azonosítást Booking.com fiókjához. Ezzel egy újabb azonosítási lépcsőt ad hozzá, mellyel biztosítja, hogy ha bárki megszerezné felhasználónevét és jelszavát (pl. adathalászat vagy pszichológiai manipuláció útján), akkor sem tud bejutni fiókjába. Ezt fiókbeállításai „Biztonság” részében állíthatja be.


Hogyan kezeli a Booking.com a gyerekek személyes adatait?

Szolgáltatásainkat nem 16 éven aluliaknak szánjuk, és nem gyűjtjük az adataikat, kivéve ha azt a szülőtől vagy törvényes gondviselőtől kapjuk (a beleegyezésükkel együtt). A foglalás részeként az egyéb utazáshoz kapcsolódó szolgáltatások vásárlása, vagy más különleges esetek (például a családok számára kínált funkciók) azon ritka esetek közé tartoznak, amikor mégis szükséges az adatgyűjtés. Ismét szeretnénk kiemelni, hogy ezeket csak abban az esetben használjuk és gyűjtjük, ha a szülő vagy törvényes képviselő bocsátja rendelkezésünkre, a beleegyezésükkel együtt.

Ha tudomásunkra jut, hogy 16 éven aluli gyermek személyes adatait dolgoztuk fel szülő vagy törvényes képviselő érvényes hozzájárulása nélkül, akkor azokat töröljük.


Hogyan nézheti meg, hogy milyen személyes adatokat osztott meg a Booking.commal?

Hogyan nézheti meg, hogy milyen személyes adatokat osztott meg a Booking.commal?

  1. Kérheti, hogy adjuk ki az általunk tárolt személyes adatainak másolatát,

  2. Jelezheti felénk, ha bármilyen változás történt a személyes adataiban, és kérhet minket, hogy javítsunk ki bármely általunk tárolt téves adatot Önről. Az alább tárgyaltaknak megfelelően, néhányat ezek közül a változtatások közül Ön is elvégezhet, ha rendelkezik felhasználói fiókkal,

  3. Bizonyos esetekben kérheti, hogy töröljük, blokkoljuk vagy korlátozzuk a személyes adatait, illetve azok feldolgozását, vagy kifogásolhatja a személyes adatai felhasználásának egyes módjait,

  4. Bizonyos esetekben kérheti, hogy küldjük tovább az általunk tárolt személyes adatait egy harmadik félnek,

  5. Amikor a személyes adatai felhasználásának előfeltétele az Ön beleegyezése, a hatályos törvényekkel összhangban ezt a beleegyezést bármikor visszavonhatja, és

  6. Amikor jogos érdekekre vagy közérdekekre alapozva dolgozzuk fel a személyes adatait, mindig lehetősége van az adatok ilyen jellegű felhasználását kifogásolni, a hatályos törvényekkel összhangban.

Számítunk az Ön segítségére abban, hogy az általunk tárolt személyes adatai teljesek, pontosak és naprakészek legyenek. Kérjük, amint csak lehet, értesítsen minket, ha bármilyen változás történik személyes adataiban vagy pontatlanságot észlel.

Amennyiben Booking.com felhasználói fiókkal rendelkezik, személyes adatainak jelentős részéhez hozzáférhet a weboldalunkon vagy az alkalmazásainkon keresztül. Fiókbeállításai között általában megtalálja a lehetőséget, hogy hozzáadjon, frissítsen vagy töröljön információt, amit Önről tárolunk.

Amennyiben bármely személyes adata, melyet Önről tárolunk, nem lenne hozzáférhető a weboldalunkon vagy az alkalmazásainkon keresztül, (költségek nélkül) küldhet nekünk javítási kérést.

Ha élni kíván hozzáférésre vagy törlésre vonatkozó jogaival, mindössze annyit kell tennie, hogy kitölti a Booking.com ügyfeleinek adatkezelési kérelmét. A jelen Adatvédelmi irányelvekkel kapcsolatos bármely kérelmeivel, jogainak gyakorlásával, illetve ha panasza van, kérjük lépjen kapcsolatba Adatvédelmi Képviselőnkkel, a dataprotectionoffice@booking.com címen keresztül. Ön jogosult továbbá a helyi adatvédelmi hatósághoz fordulni.

Amennyiben a személyes adatai érdekmérlegelés alapján történő kezelése ellen kíván kifogást emelni, és nincs lehetősége leiratkozni, kérjük, lépjen velünk kapcsolatba a dataprotectionoffice@booking.com címen keresztül.


Ki a felelős a Booking.comon kezelt személyes adatok feldolgozásáért, és hogyan léphet kapcsolatba velük?

A Booking.com B.V. kezeli a személyes adatok feldolgozását az Adatvédelmi irányelveknek megfelelően, amennyiben kifejezetten másként nem rendelkeznek. A Booking.com B.V. egy magántulajdonú korlátozott felelősségű társaság, melyre a holland törvények vonatkoznak. A központi iroda az alábbi címen található: Herengracht 597, 1017 CE Amszterdam, Hollandia.

Amennyiben kérdése van az Adatvédelmi nyilatkozatról vagy a személyes adatok felhasználásáról, írjon Adatvédelmi Képviselőnknek a dataprotectionoffice@booking.com címre, aki a lehető leghamarabb válaszol majd Önnek.

Ha egy foglalással kapcsolatban kérdezne, akkor keresse ügyfélszolgálatunkat az ügyfélszolgálati kapcsolat oldalon keresztül.

Hatósági megkereséseket a Hatósági eljárás keretében tudunk fogadni.

Országonként eltérő rendelkezések

Az Ön hatályos jogszabályainak megfelelően előfordulhat, hogy további kiegészítő információt kell rendelkezésre bocsátanunk. Kérjük, nézze át a lenti listát annak érdekében, hogy megtaláljon minden olyan információt, ami az Ön helyzetére vonatkozik.

Kalifornia lakosainak - kaliforniai szabályozás

Ez a bekezdés kiegészíti az Adatvédelmi irányelveinket és csak Kalifornia állam lakosaira érvényes. Ahol ez alkalmazandó, arra vonatkozóan írja le, hogyan használjuk és dolgozzuk fel személyes adatait (a törvényben meghatározott kifejezés szerint), illetve magyarázó jellegű a kaliforniai törvényi szabályozás biztosította jogait illetően.

A lentiekben összefoglaljuk az Önről gyűjtött személyes adatokat, beleértve ezek információkategóriák szerinti részletezését:

  1. Azonosítók (pl, az Ön neve, fiókazonosítója, e-mail címe, IP-címe)

  2. Pénzügyi, egészségügyi vagy egészségbiztosítási információk (pl. az Ön bankszámlaszáma, a fizetéshez használt kártyája száma, az Ön által vagy az Ön nevében rendelkezésre bocsátott egészségügyi információk)

  3. Védett besorolási jellemzők a kaliforniai és szövetségi szabályozások alapján (pl. az Ön neme, vallása vagy szexuális beállítottsága)

  4. Kereskedelmi információk (pl. az Ön vásárlási adatai)

  5. Internettel vagy más elektronikus hálózati tevékenységével kapcsolatos információk (pl. weboldal- vagy alkalmazáshasználati adatai)

  6. Földrajzi helymeghatározási adatok (pl. az Ön tartózkodási helye)

  7. Képi információk (pl. minden olyan fénykép, melyet feltölt a fiókjába)

  8. Következtetések (pl. elemzések és preferenciák alapján)

  9. Szakmai vagy foglalkoztatással kapcsolatos információk (pl. munkaadó és üzleti utazási adatok)

Amennyiben többet szeretne tudni a források kategóriáiról, ahonnan személyes adatokat gyűjtünk, illetve a gyűjtött személyes adatok egyes típusairól vagy a gyűjtés céljairól, kérjük, olvassa el az Adatvédelmi nyilatkozatunk „Milyen jellegű személyes adatokat gyűjt a Booking.com?” és „A Booking.com miért gyűjti be és használja fel a személyes adataimat?” című részeit.

Ha több részletre kíváncsi a személyes információk üzleti partnerekkel történő kétirányú megosztásáról, kérjük, olvassa el a „Milyen jellegű személyes adatokat gyűjt a Booking.com?” és a „Hogyan osztja meg a Booking.com az Ön adatait harmadik felekkel?” című részeket.

Lehetséges, hogy bizonyos személyes adatait megosztjuk harmadik féllel, ami a kaliforniai törvényi szabályozás alapján az információ „értékesítésének” minősülhet. Ebbe a körbe tartozhatnak az azonosítók, kereskedelmi információk, földrajzi helymeghatározási adatok, internetes tevékenység és következtetések, a fent leírtaknak megfelelően. Szintén megoszthatjuk személyes adatait „üzleti okokból”, a fentiekben leírt A-I pontoknak megfelelően, például olyan szolgáltatókkal, akik segítenek saját szolgáltatásunk biztosításában, valamint fizetés, ügyfélszolgálat, marketingüzenetek célba juttatása vagy hirdetés céljából. További részletekért, ideértve azokat a feleket is, akikhez eljutnak személyes adatai, megnézheti Adatvédelmi nyilatkozatunk „Milyen jellegű személyes adatokat gyűjt a Booking.com?” és „Hogyan osztja meg a Booking.com az Ön adatait harmadik felekkel?” részeit.

A kaliforniai törvények meghatározott jogokat biztosítanak Önnek, például a hozzáféréshez való jogot személyes adatai bizonyos részeihez, megtudhatja azt is, hogyan dolgozzuk fel személyes adatait, beleértve azok továbbadását vagy értékesítését, ezen kívül kérheti személyes adatainak törlését, elállhat az „értékesítéstől” és nem tagadhatóak meg Öntől termékek vagy szolgáltatások, amiért gyakorolja ezen jogait.

A következő hivatkozásra kattintva, és az útmutatást követve gyakorolhatja az „értékesítéstől” való elállási jogát: https://www.booking.com/content/ccpa.html

A kaliforniai törvények szerinti személyes adataihoz való hozzáférés-igényléshez vagy törléshez töltse ki a Booking.com ügyfeleinek adatkezelési kérelmét. Másként ezen vagy egyéb, a kaliforniai törvények által biztosított jogainak gyakorlása érdekében, illetve amennyiben felvenné velünk a kapcsolatot bármilyen kérdés vagy kétség ügyében jelen adatvédelmi nyilatkozattal kapcsolatban, szintén lehetősége van üzenetet küldeni a dataprotectionoffice@booking.com e-mail címre, a következő tárgy megadásával: „Kaliforniai lakos adatvédelmi jogai - Kérés”.

Amennyiben Ön felhatalmazott képviselő és egy kaliforniai ügyfél nevében szeretne jogokat gyakorolni, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a fenti e-mail címen és csatolja az ügyfél írásos meghatalmazásának másolatát, amelyben Önt jelöli meg képviselőjeként. Mielőtt jogokkal kapcsolatos kérését teljesítenénk, szükség lehet személyazonossága hitelesítésére, például a korábbi velünk létrejött Utazásfoglalásának részleteit bekérve.

A Booking.com szolgáltatásai nem irányulnak 16 év alatti gyermekekre. Ezért a Booking.com tudatosan nem értékesíti 16 éven aluli kiskorúak személyes adatait a megfelelő beleegyezés megléte nélkül, ahogyan azt Kalifornia állam Fogyasztói Adatvédelmi Törvénye (CCPA) is megkívánja.

A Booking.com a következő statisztikákat gyűjtötte a CCPA hatálya alá tartozó, kaliforniai ügyfelektől beérkező kérelmekről és azok kezeléséről 2020. január 1. és 2020. június 22. között.

  • A Booking.comhoz beérkezett „megismerési kérések”, melyek (részben vagy egészben) teljesítésre vagy elutasításra kerültek: 3

  • A Booking.comhoz beérkezett „törlési kérések”, melyek (részben vagy egészben) teljesítésre vagy elutasításra kerültek: 13

  • A Booking.comhoz beérkezett „értékesítéstől való elállási kérések”, melyek (részben vagy egészben) teljesítésre vagy elutasításra kerültek: 6.960

  • Átlagos válaszadási idő (napban kifejezve), amíg a Booking.com érdemben válaszolt a megismerési, törlési vagy elállási kérésekre: 7,6

Dél-Korea

Dél-koreai ügyfeleink szintén használhatják a lent részletezett elérhetőséget a jelen adatvédelmi nyilatkozattal kapcsolatos kérés esetén:

Az információs hálózatok használatával és adatvédelemmel kapcsolatos határozatok figyelembevételével, a helyi képviselővel kapcsolatos részletek a következők:

Név és képviselet: Booking.com Korea Limited (Képviselő: Kim Szujon)

Cím, telefonszám és e-mail cím: 17F Gran Seoul, 33 Csongro, Csongro-ku, Szöul, Dél-Korea, +82 2 6323 8008, privacy.kr@booking.com.

Törökország

Törökországi ügyfeleink szintén használhatják a lent részletezett elérhetőséget a jelen adatvédelmi nyilatkozattal kapcsolatos kérés esetén:

A Booking.com B.V. törökországi helyi képviselője Ozdagistanli Ekici Avukatlık Ortaklığı, Al Zambak Sok No székhellyel: 2 Varyap Meridian Grand Tower A Blok K: 32 D: 270 Ataşehir-İstanbul.

 

 

Valahányszor igénybe veszi az online szolgáltatásainkat vagy alkalmazásainkat, mi sütiket és más nyomkövető technológiákat (amelyekre jelen Sütikre vonatkozó irányelvek keretein belül „sütikként” hivatkozunk) használunk.

A sütik különféle módokon használhatóak fel, például, hogy biztosítsák a Booking.com weboldal zavartalan működését, hogy elemezzék a forgalmat, valamint hirdetési célokból.

Olvasson tovább. ha szeretne többet megtudni arról, hogy mi is az a „süti”, hogyan használjuk ezeket, illetve milyen választási lehetőségei vannak ezzel kapcsolatban.

Mik azok a sütik és más online követési technológiák?

Hogyan használjuk a sütiket?

Mik a lehetőségeim?


Mik azok a sütik és online követési technológiák?

A webböngésző süti egy kisméretű szövegfájl, mely a weboldalról érkezik az Ön számítógépe vagy mobil eszköze böngészőjébe.

Ezek a sütik információt tárolnak a tartalomról, melyet megtekintett vagy amellyel kapcsolatba került, hogy megjegyezzék a preferenciáit és beállításait, vagy elemezzék, milyen módon használja az online szolgáltatásainkat.

A sütiket „közvetlen” és „közvetett” kategóriákba sorolhatjuk:

  • A közvetlen sütik olyan sütik, melyeket a weboldal tárhelye mögött álló cég működtet – esetünkben a Booking.com. Minden saját magunk által elhelyezett süti „közvetlen süti”.

  • A közvetett sütik olyan sütik, melyeket megbízható partnereink helyeznek el a tárhelyünkön, akiknek ezt engedélyeztük. Ezek lehetnek közösségimédia-partnerek, hirdetési partnerek, biztonsági szolgáltatók és mások.

Jellegüket tekintve lehetnek „egy munkamenetre érvényes” vagy „állandó” sütik:

  • Az egy munkamenetre érvényes süti csak addig él, amíg be nem zárja a böngészőt, vagyis a „munkamenetet”. Ekkor törlésre kerülnek.

  • Az állandó sütik eltérő hosszúságú életciklussal rendelkeznek és a böngésző bezárását követően is az eszközén maradnak. A Booking.com platformon arra törekszünk, hogy csak olyan állandó sütiket használjunk (vagy engedélyezzünk más szolgáltatók számára), amelyek csak korlátozott ideig érvényesek. Ezzel együtt, biztonsági vagy más elengedhetetlen okból előfordulhat, hogy egy sütit hosszabb ideig engedélyezhetünk.

A webböngésző sütik olyan információkat tárolhatnak, mint az IP-címe vagy más azonosítója, a böngésző típusa, valamint a tartalom, melyet megtekintett vagy amellyel kapcsolatba került a digitális szolgáltatás során. Ezen adatok tárolásával a webböngésző sütik megjegyzik az Ön preferenciáit és beállításait az online szolgáltatásokhoz, és elemezni tudják, hogyan használja ezeket.

A sütik mellett más, nagyon hasonló követési technológiákat is használunk. Weboldalunk, e-mailjeink és mobilalkalmazásaink parányi, áttetsző képfájlokat vagy kódsorokat tartalmazhatnak, melyek rögzítik, ahogyan kapcsolatba kerül velük. Ezek lehetnek „webjelzők”, „követő URL-ek” vagy „fejlesztőkészletek” (SDK-ként ismert):

  • A webjelzők számos különböző néven ismertek. Úgy is ismerheti ezeket, mint web bug, követő bug, címke, webcímke, oldalcímke, követő pixel, pixel címke, 1x1 GIF vagy üres GIF.

    Röviden, a webjelző egyetlen pixelből álló képfájl, mely a weboldallal, az alkalmazással, egy hirdetéssel vagy egy HTML alapú e-maillel kerül az eszközére.

    Ezek adatokat gyűjthetnek a készülékéről, úgymint a készüléke típusa, a rajta futó operációs rendszer típusa, az Ön IP-címe és látogatása ideje. A pixelek a böngészőjében levő sütiket is olvassák és kiszolgálják vagy kezdeményezik a süti elhelyezését.

  • A szkriptek parányi számítógépes programok a weboldalunkba ágyazva, melyek változatos funkciókkal ruházzák fel ezeket az oldalakat. A szkriptek teszik lehetővé, hogy a weboldal problémamentesen működjön. Például szkriptek működtetnek egyes biztonsági funkciókat és tesznek lehetővé alapvető interaktív működést a weboldalunkon.

    A szkriptek szintén felhasználhatóak elemzési vagy hirdetési célokra. Például egy szkript információt gyűjthet arról, hogyan használja Ön a weboldalunkat, vagyis mely oldalakat látogatta meg és mire keresett rá.

  • A követő URL-ek egyedi azonosítóval rendelkező hivatkozások. Ezekkel azt lehet meghatározni, hogy melyik weboldalról jutott el a használt Booking.com weboldalra vagy alkalmazásba. Jó példa erre, amikor közösségimédia-oldalon, keresőmotoron vagy ajánló partnereink egyikén kattint át.

  • A fejlesztőkészletek (SDK) részei az alkalmazásunk forráskódjának, és a böngésző sütikkel ellentétben az SDK adatok az alkalmazáson belül tárolódnak.

    Az alkalmazás működésének elemzésére vagy személyre szabott értesítések küldésére használjuk ezeket. Ennek érdekében rögzítik az eszköze egyedi azonosítóit, például az eszközazonosítót és IP-címet, illetve az alkalmazásbeli tevékenységét és hálózati helyzetét.

Mindezekre a követő technológiákra együttesen „sütik” néven hivatkozunk jelen sütikre vonatkozó irányelveinkben.


Hogyan használjuk a sütiket?

A sütiket információgyűjtésre használjuk, beleértve a következőket:

  • IP-cím

  • Eszközazonosító

  • Látogatott oldalak

  • Böngésző típusa

  • Böngészési információk

  • Operációs rendszer

  • Internetszolgáltató

  • Időbélyeg

  • Válaszolt-e egy hirdetésre

  • Hivatkozási URL

  • A weboldalon / alkalmazásokban használt funkciók vagy az ottani tevékenység

Segítségükkel azonosíthatjuk Önt, amikor egy weboldal különböző aloldalait, más weboldalakat vagy alkalmazást nyit meg különböző eszközökkel. A felhasználás célja szerint három kategóriára oszthatjuk ezeket – vannak funkcionális, analitikus és marketingcélú sütik.

Funkcionális sütik

Ezek a sütik szükségesek weboldalaink és alkalmazásaink működéséhez, és engedélyeznie kell azokat, hogy használhassa szolgáltatásainkat.

A funkcionális sütik az alapjai a modern technológiát alkalmazó, felhasználóbarát weboldalaknak és alkalmazásoknak, melyek képesek automatikusan alkalmazkodni az Ön igényeihez és preferenciáihoz, hogy könnyedén böngészhessen és foglalhasson. Szintén ebbe a körbe tartozik az alapvető biztonságért és akadálymentességért felelős funkciók bekapcsolása.

Még pontosabban, ezek a sütik:

  • Lehetővé teszik, hogy weboldalunk és alkalmazásaink problémamentesen működjenek, így Ön fiókot hozhat létre, beléphet és kezelheti a foglalásait.

  • Megjegyzik a kiválasztott pénznemre és nyelvre vonatkozó beállításait, korábbi kereséseit és egyéb preferenciáit, hogy segítsék Önt a weboldal és az alkalmazások hatékony és eredményes használatában.

  • Megjegyzik a regisztrációs információit, hogy ne kelljen mindig újra begépelni a belépési adatokat, amikor meglátogatja weboldalunkat vagy alkalmazásunkat. (Nyugodt lehet, a jelszavakat minden esetben titkosítjuk.)

Analitikus sütik:

Ezek a sütik mérik és követik a weboldalunk és alkalmazásunk használatának módját. Ezt az információt weboldalunk, alkalmazásunk és szolgáltatásaink fejlesztésére használjuk.

Még pontosabban, ezek a sütik:

  • Segítenek megérteni, hogy az Önhöz hasonló látogatók és ügyfelek hogyan használják a Booking.comot és alkalmazásainkat.

  • Segítenek fejleszteni weboldalunkat, alkalmazásainkat és kommunikációnkat, hogy tartalmaink mindig érdekesek és lényegesek lehessenek.

  • Láthatóvá teszik számunkra, hogy weboldalunkon és alkalmazásainkban mi az, ami működik, és mi az, ami nem.

  • Segítenek megérteni, hogy mitől hatékony egy hirdetés vagy egy kommunikáció.

  • Megmutatják nekünk, hogyan használják weboldalunkat és alkalmazásainkat a felhasználók, miután egy online hirdetést követtek, beleértve a külső weboldalakon látott hirdetéseket is.

  • Információval látják el üzleti partnereinket arról, hogy az ügyfeleiknek hasznosak-e a weboldalaikba beépített szállásajánlatok.

Az ezen sütik segítségével összegyűjtött információk lehetnek: az Ön által megtekintett oldalak; információ arról, mely ajánló oldalról érkezett weboldalunkra és mikor, mely irányba hagyta el azt; az Ön által használt platform típusa; arra vonatkozó adatok, hogy mely e-maileket nyitotta meg és melyek nyomán cselekedett; valamint dátum- és időbélyegző az egyes tevékenységekről. Ez azt is jelenti, hogy felhasználhatjuk az adatokat, amit az oldal vagy alkalmazás használatának módjáról gyűjtöttünk, úgymint a kattintások száma egy adott képernyőn, a kurzormozgatás és görgetési aktivitás, valamint az Ön által weboldalunkon használt keresőszavak és a különböző mezőkben megadott szöveg.

Marketingcélú sütik

Ezeket a sütiket a Booking.com és megbízható partnerei arra használják, hogy az idő előrehaladtával információt gyűjtsenek Önről a különböző weboldalakon, alkalmazásokban és más platformokon.

A marketingcélú sütik segítenek eldönteni, mely termékeket, szolgáltatásokat és érdeklődési körén alapuló hirdetéseket mutassuk Önnek weboldalunkon és alkalmazásainkon kívül és belül egyaránt.

Még pontosabban, ezek a sütik:

  • Besorolják Önt egy bizonyos érdeklődésen alapuló kategóriába, például a meglátogatott weboldalai és kattintási magatartása alapján. Ezeket a profilokat arra használjuk, hogy személyre szabott tartalmat jelenítsünk meg (például utazási ötleteket vagy bizonyos szálláshelyeket) a Booking.comon és más weboldalakon egyaránt.

  • Személyre szabott és érdeklődésen alapuló hirdetéseket jelenítenek meg a Booking.com weboldalán, alkalmazásainkban és más weboldalakon egyaránt. Ez az ún. „újramegkeresés”, mely böngészési előzményein, például az Ön által keresett úti célokon, valamint a megtekintett szálláshelyeken és árakon alapszik. Szintén szolgálhatnak ennek alapjául vásárlási szokásai és más online tevékenységei.

    Újramegkeresés jellegű hirdetéseket láthat azelőtt és azután is, hogy elhagyja a Booking.com oldalt, mivel a cél éppen az, hogy böngészésre és a weboldalra való visszatérésre ösztönözze. Ezeket a hirdetéseket weboldalakon, alkalmazásokban vagy e-mailekben is láthatja.

  • Beépítik a közösségi médiát weboldalunkra és alkalmazásainkba. Ezzel lehetővé válik Önnek, hogy tartalmat kedveljen vagy osszon meg a közösségi médiában, például a Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Pinterest, Snapchat és LinkedIn csatornáin.

    Ezek a „kedvelés” és „megosztás” gombok az adott közösségimédia-szolgáltató kódjának egy szeletét használva működnek, lehetővé téve a harmadik féltől származó sütik elhelyezését az eszközén.

    Ezek a sütik lehetnek pusztán funkcionális jellegűek, de akár arra is használhatóak, hogy nyomon kövessék, melyik weboldalról érkezve látogat el a hálózatukba, így létrehozva Önről egy online böngészési profilt, melynek segítségével személyre szabott hirdetéseket mutathatnak Önnek. Ez a profil részben azokból az összehasonlító adatokból épül fel, melyet a szolgáltatók az Ön egyéb weboldalakon tett látogatásaiból kapnak a hálózatukon belül.

    Ha többet szeretne tudni arról, hogy mire használják személyes adatait a közösségimédia-szolgáltatók, nézze meg a sütikre és/vagy adatvédelemre vonatkozó irányelveiket: Facebook (Instagram, Messenger és Audience Network is), Snapchat, Pinterest és Twitter. Fontos tudnia, hogy ezek az irányelvek időről-időre frissítésre kerülnek.

Megbízható harmadik féllel együttműködve gyűjtünk adatokat. Előfordulhat, hogy bizonyos esetekben információt osztunk meg ezzel a harmadik féllel, például az Ön e-mail címét vagy telefonszámát. Elképzelhető, hogy a harmadik fél összekapcsolja az adatait más, általuk gyűjtött információkkal, hogy egyedi célcsoportokat hozzon létre vagy célzott hirdetéseket küldjön. Arról, hogy ezek a harmadik felek hogyan dolgozzák fel adatait, nézze meg a következő hivatkozásokat: Hogyan hasznosítja az információkat a Google, Facebook adatkezelési szabályzat.

Előfordulhat, hogy olyan módszereket, például pixeleket alkalmazunk, amelyeket nem sütiként jelölünk meg, mivel ezek nem tárolnak információt az eszközén.

Bizonyos esetekben pixeleket helyezünk el e-mail üzenetekben, például hírlevelekben. „Pixel” alatt egy elektronikus fájlt értünk, mely mindössze egy pixelnyi méretű és egy e-mailben kerül elhelyezésre, és akkor töltődik be, amikor megnyitja az üzenetet. E-mail pixelek használatával láthatjuk, hogy megérkezett-e az üzenet, mikor nyitotta meg (ha megnyitotta egyáltalán) és mire kattintott.

Ezeket a részleteket az Önnek küldött felugró értesítésekkel kapcsolatban is megkapjuk. Ezek a statisztikák visszajelzést adnak számunkra az üzenetolvasási szokásairól, melyeket arra használunk, hogy tökéletesítsük az üzeneteinket, és még lényegesebb tartalmakat közölhessünk Önnel.


Mik a lehetőségeim?

Ha szeretne többet megtudni a sütikről, valamint arról, hogy hogyan lehet azokat kezelni vagy letörölni, látogasson el az allaboutcookies.org oldalra vagy a böngészője súgójába.

Az olyan böngészők beállításai között, mint az Internet Explorer, Safari, Firefox vagy Chrome, meghatározhatja, hogy mely sütiket fogadja el és melyeket nem. A beállítás pontos helye az adott böngészőtől függ:

Ha úgy dönt, hogy blokkol bizonyos funkcionális sütiket, akkor elképzelhető, hogy nem tudja használni szolgáltatásaink bizonyos funkcióit.

A Booking.comon és alkalmazásainkban felkínált beállítási lehetőségeken túl, lehetősége van egyes sütik letiltására:

  • Elemzések

    Ha bizonyos böngészőkben letiltaná, hogy a Google Analytics elemzési célra adatot gyűjtsön, akkor látogasson el a következő oldalra: Böngészőbe beépülő modul a Google Analyticsből való kilépéshez (kizárólag asztali számítógépeken érhető el).

  • Hirdetések

    Mindig arra törekszünk, hogy olyan hirdetési és marketing cégekkel működjünk együtt, akik tagjai a Network Advertising Initiative (NAI) és/vagy az Interactive Advertising Bureau (IAB) szervezeteknek.

    A NAI és az IAB szervezetek tagjai lehetővé teszik az Ön számára, hogy leiratkozzon a viselkedésalapú célzott reklámokról.

    Látogasson el a www.networkadvertising.org oldalra, itt láthatja a NAI tagokat, melyek esetleg reklám célú sütiket helyeztek el a számítógépén. Ha nem szeretne részt venni bármely NAI tag vállalat viselkedésalapú reklámprogramjában, csak pipálja ki a jelölődobozt a cég neve mellett.

    Szintén érdemes ellátogatni a www.youronlinechoices.com vagy a www.youradchoices.com oldalakra, ha szeretné tudni, hogyan iratkozhat le a személyre szabott hirdetésekről.

    Elképzelhető, hogy mobil eszközén lehetősége van korlátozni a reklámcélból gyűjtött információk megosztását a beállításokon belül. Ne feledje, ha leiratkozik egy online reklámhálózatról, az még nem jelenti azt, hogy többé nem lát majd semmilyen online hirdetést vagy nem lesz részese marketing célú elemzésnek. Ez mindössze azt jelenti, hogy a hálózat, melyről leiratkozott, ezentúl nem fog Önnek az online preferenciáira és böngészési előzményeire alapuló hirdetéseket küldeni.

Néhány weboldal rendelkezik „Nincs követés” funkcióval, mellyel kérheti, hogy az adott weboldal ne kövesse Önt. Jelenleg nem áll módunkban támogatni a böngészők „Nincs követés” funkcióját.

Hogyan veheti fel velünk a kapcsolatot?

Ha a jelen Sütikre vonatkozó irányelveinkkel kapcsolatban bármilyen kérdése adódna, kérjük, írja meg nekünk a dataprotectionoffice@booking.com e-mail címre.

A Sütikre vonatkozó irányelveket időnként módosíthatjuk. Amennyiben ezek a változtatások jelentősek és különösen fontosak lehetnek Önnek vagy érintik az adatvédelemhez fűződő jogait, akkor felvesszük Önnel a kapcsolatot, hogy felhívjuk ezekre a figyelmét. Ezzel együtt azt javasoljuk, hogy rendszeresen látogasson el erre az oldalra, hogy naprakész lehessen minden más (kevésbé jelentős vagy fontos) változást illetően.

gogless