Preskoči do glavne vsebine
Natisni / Shrani

Izjava o zasebnosti in piškotkih

Izjava o zasebnosti

27. okt. 2021

Naj poudarimo: vaša zasebnost nam veliko pomeni. To je sicer zapisano v vseh podobnih obvestilih, vendar mi mislimo resno. Z uporabo Booking.com storitev ste nam izkazali svoje zaupanje, kar izjemno cenimo. To pomeni, da smo predani varovanju vseh osebnih podatkov, ki jih delite z nami. Delujemo v interesu svojih strank in smo jasni glede načina obdelave vaših osebnih podatkov.

V tem dokumentu je na berljiv in jasen način opisano, kako uporabljamo in obdelujemo vaše osebne podatke. Prav tako je opisano, katere pravice, povezane z vašimi osebnimi podatki, lahko uveljavljate in kako lahko vzpostavite stik z nami. Prosimo vas, da preberete tudi našo izjavo o piškotkih, kjer boste izvedeli, kako Booking.com uporablja piškotke in podobne tehnologije sledenja.

Če ste naše storitve že uporabljali, najbrž veste, da Booking.com ponuja s potovanji povezane spletne storitve prek naših spletnih strani, mobilnih aplikacij in drugih spletnih platform, kot so spletne strani naših partnerjev in družbena omrežja. Želimo poudariti, da vse informacije, ki sledijo, na splošno veljajo ne le za eno ali dve, ampak za vse naštete platforme.

Ta enotna izjava o zasebnosti velja za vse vrste podatkov o strankah, ki jih zbiramo prek vseh zgoraj opisanih platform ali drugih načinov, povezanih s temi platformami (npr. ko se obrnete na našo službo za pomoč uporabnikom po e-pošti).

Če ste naš poslovni partner, si oglejte tudi Izjavo o zasebnosti za poslovne partnerje, da boste razumeli, kako se osebni podatki nadalje obdelujejo kot del poslovnega odnosa.

Izjavo o zasebnosti bomo morda občasno spreminjali, zato vam priporočamo, da občasno obiščete to stran, da boste izvedeli vse o spremembah. Če bomo uvedli kakršnekoli posodobitve izjave o zasebnosti, ki bodo bistveno vplivale na vas, vas bomo o spremembah obvestili še pred začetkom novih aktivnosti.

Izrazi, uporabljeni v tej Izjavi o zasebnosti

‚Potovanje‘ predstavlja več različnih potovalnih produktov in storitev Ponudnika potovanj, ki jih je mogoče naročiti, pridobiti, nabaviti, kupiti, plačati, najeti, zagotoviti, rezervirati, združiti ali konzumirati.

‚Ponudnik potovanj‘ je ponudnik nastanitve (npr. hotela, motela, apartmaja, B&B-ja; tudi lastnik), znamenitosti (npr. (tematskih) parkov, muzejev, ogledov), prevoza (npr. ponudnik najemov vozil, križarjenj, letaliških prevozov, ogledov z avtobusom, prevozov), turistična agencija, ponudnik zavarovanj in drugih potovalnih (in s potovanji povezanih) storitev oz. produktov, ki so občasno na voljo v okviru Rezervacije potovanja na platformi.

‚Potovalna storitev‘ pomeni spletni nakup, naročilo, storitev (omogočanja) plačil ali rezervacij, ki jih Booking.com ponuja oz. omogoča za različne produkte ali storitve, ko jih Ponudniki potovanj občasno ponujajo na Platformi.

‚Rezervacija potovanja‘ pomeni naročilo, nabavo, plačilo ali rezerviranje Potovanja.


Katere vrste osebnih podatkov zbira Booking.com?

Pri rezervaciji popolnega Potovanja vam ne moremo pomagati brez informacij, zato vas ob uporabi naših storitev prosimo za določene podatke. To so povsem osnovni podatki: vaše ime, kontaktni podatki, imena oseb, ki potujejo z vami, in plačilni podatki. Sami se lahko odločite, ali boste posredovali dodatne informacije glede potovanja (npr. pričakovani čas prihoda).

Poleg tega zbiramo tudi podatke računalnika, telefona, tablice ali druge naprave, s katero dostopate do naših storitev. To vključuje IP-naslov, brskalnik, ki ga uporabljate, in nastavitve jezika. Obstajajo tudi situacije, ko podatke o vas dobimo od drugih, ali pa samodejno zbiramo druge podatke.

To je osnoven pregled, če pa želite izvedeti več o podatkih, ki jih zbiramo, si lahko podrobnosti preberete spodaj.

Več o osebnih podatkih, ki jih zbiramo

Zakaj Booking.com zbira in uporablja vaše osebne podatke?

Glavni razlog za zbiranje vaših osebnih podatkov je, da vam želimo pomagati pri organizaciji vaših spletnih Rezervacij potovanj in zagotoviti, da vam nudimo najboljše možne storitve.

Vaše osebne podatke uporabljamo tudi v primerih, ko vas želimo kontaktirati glede najnovejših oz. posebnih ponudb in drugih produktov ali storitev, za katere menimo, da bi vas utegnile zanimati. Obstajajo tudi druge vrste uporabe. Če želite izvedeti, katere, nadaljujte z branjem podrobnejše razlage.

Več o tem, zakaj Booking.com zbira vaše podatke

Kako Booking.com vaše podatke deli z zunanjimi ponudniki?

V Booking.com storitve so iz različnih razlogov in na različne načine integrirani različni zunanji ponudniki. Glavni razlog za deljenje vaših podatkov je, da Ponudniku potovanja posredujemo podatke, ki so nujni za dokončanje vaše Rezervacije potovanja.

Da bi vam zagotovili storitve Booking.com, sodelujejo tudi z zunanjimi ponudniki. Ti so med drugim finančne ustanove, oglaševalci, hčerinske družbe skupine podjetij Booking.com in druga podjetja, ki so del skupine podjetij Booking Holdings Inc. V nekaterih primerih, če to od nas zahteva zakonodaja, lahko vaše podatke delimo z vladnimi ali drugimi organi.

Spodaj bomo bolj natančno opisali, kako podatke, ki jih delite z nami, uporabljamo in delimo s temi zunanjimi ponudniki.

Več o deljenju podatkov z zunanjimi ponudniki

Kako se vaši osebni podatki delijo znotraj skupine podjetij Booking Holdings Inc.?

Booking.com je del skupine podjetij Booking Holdings Inc. V nadaljevanju najdete več informacij o tem, kako se lahko vaši podatki delijo znotraj skupine podjetij Booking Holdings Inc.

Več o podatkih znotraj skupine Booking Holdings Inc.

Kako se vaši osebni podatki delijo in nadalje obdelujejo za storitve kopenskega prevoza?

Booking.com in Rentalcars.com, ki je prav tako del skupine podjetij Booking Holdings Inc., skupaj uporabljata vaše podatke, da vam lahko ponudita storitve kopenskega prevoza prek spletnih strani in aplikacij Booking.com (denimo cars.booking.com ali taxi.booking.com). Preberite več, da boste razumeli obseg in omejitve naše skupne odgovornosti.

Več o podatkih in naših storitvah kopenskega prevoza

Kako se vaši osebni podatki delijo in nadalje obdelujejo za storitve zavarovanja?

Pri zagotavljanju storitev zavarovanja sodelujemo z različnimi ponudniki. Če želite bolje razumeti, kako se vaši podatki uporabljajo in delijo za namene zavarovanja, ter izvedeti več o obveznostih vpletenih strani, sledite spodnji povezavi.

Preberite več o podatkih ter zavarovalnih produktih in storitvah

Kako Booking.com obdela komunikacijo, ki si jo vi in vaš ponudnik potovanja morda izmenjata prek storitve Booking.com?

Booking.com lahko vam in Ponudnikom potovanj omogoča izmenjavo informacij ali zahtev glede storitev in obstoječih Rezervacij potovanj prek platforme Booking.com. Če želite izvedeti več o tem, kako Booking.com prejema in obdeluje to vrsto komunikacije, nadaljujte z branjem tukaj.

Več o obdelavi teh vrst komunikacije

Kako Booking.com uporablja mobilne naprave?

Ponujamo brezplačne aplikacije, prek katerih tudi zbiramo in obdelujemo osebne podatke. Postopek je podoben tistemu na naši spletni strani, le da vam aplikacije omogočajo tudi uporabo lokacijskih storitev vaših mobilnih naprav.

Več o naši uporabi podatkov iz mobilnih naprav

Kako Booking.com uporablja družbena omrežja?

Uporaba družbenih omrežij je lahko v storitve Booking.com integrirana na več načinov. Ti vključujejo naše zbiranje nekaterih vaših osebnih podatkov ali da ponudnik družbenih omrežij prejema nekatere vaše podatke. Če želite izvedeti več o uporabi in izmenjavi teh podatkov, berite dalje.

Več o načinu uporabe podatkov družbenih omrežij

Kakšne postopke glede varnosti in ohranjanja izvaja Booking.com za zaščito vaših osebnih podatkov?

Izvajamo številne postopke, da bi preprečili neavtoriziran dostop do osebnih podatkov, ki jih obdelujemo, in njihovo zlorabo.

Več o postopkih zagotavljanja varnosti in ohranjanja

Kako Booking.com obdeluje osebne podatke otrok?

Če ni navedeno drugače, je Booking.com storitev, ki jo lahko uporabljate samo, če ste starejši od 16 let. Podatke o otrocih obdelujemo samo s privolitvijo staršev ali zakonitih skrbnikov, oziroma kadar so nam podatki posredovani s strani staršev ali zakonitih skrbnikov.

Več o osebnih podatkih oseb, mlajših od 16 let

Kako lahko nadzorujete osebne podatke, ki jih posredujete podjetju Booking.com?

Kadarkoli imate pravico do vpogleda v osebne podatke, ki jih hranimo o vas. Dostop do svojih osebnih podatkov oziroma njihov izbris lahko zahtevate tako, da nam posredujete ta obrazec. Za več informacij o vaših pravicah glede nadzora vaših osebnih podatkov berite dalje.

Več o nadzoru vaših osebnih podatkov

Kdo je odgovoren za obdelavo osebnih podatkov na spletni strani in v aplikacijah Booking.com?

Booking.com B.V. s sedežem v Amsterdamu na Nizozemskem ima nadzor nad obdelavo osebnih podatkov za zagotavljanje storitev. To vključuje spletne strani in mobilne aplikacije podjetja, razen nekaterih izjem, ki so pojasnjene v tej izjavi o zasebnosti.

Več o odgovornosti podjetja Booking.com B.V. glede osebnih podatkov

Specifične določbe glede na državo

V skladu z zakonodajo, ki velja za vas, bomo morda morali posredovati dodatne informacije. Če želite izvedeti več, nadaljujte z branjem.

Več o specifičnih določilih glede na državo


Katere vrste osebnih podatkov zbira Booking.com?

Vas zanimajo podrobnejše informacije? Preverite, kaj točno zbiramo.

Osebni podatki, ki nam jih posredujete.

Booking.com zbira in uporablja podatke, ki nam jih posredujete. Ko opravite rezervacijo potovanja, vas vprašamo (najmanj) po imenu in e-poštnem naslovu.

Glede na rezervacijo potovanja vas lahko prosimo tudi za domači naslov, telefonsko številko, podatke za plačilo, datum rojstva, trenutno lokacijo (v primeru storitev na zahtevo), imena potnikov, ki potujejo z vami, in morebitne želje glede potovanja (npr. zahteve glede prehrane ali storitve za invalidne osebe). V nekaterih primerih boste lahko pri ponudniku potovanja opravili tudi spletno prijavo, pri čemer vas bomo prosili za delitev podatkov potnega lista ali vozniškega dovoljenja in podpisov.

Če želite se želite obrniti na našo ekipo službe za pomoč uporabnikom, prek nas vzpostaviti stik s ponudnikom potovanja oziroma vzpostaviti stik z nami na drug način (npr. prek družbenih omrežij ali klepetalnega robota), bomo tudi v teh primerih zbirali podatke o vas. To velja, če se obrnete na nas, da bi nam posredovali svoje mnenje ali nas prosili za pomoč pri uporabi naših storitev.

Morda boste tudi naprošeni, da napišete komentar, da bi drugim pomagali do informacij glede vaše izkušnje na Potovanju. Če napišete komentar na Booking.com, bomo zbrali informacije, ki ste jih vključili, skupaj z vašim prikaznim imenom in avatarjem (če si ga izberete).

Podatke pa nam boste posredovali tudi v nekaterih drugih primerih. Če brskate v mobilni napravi, se lahko odločite, da podjetju Booking.com omogočite dostop do vaše trenutne lokacije oziroma dovolite dostop do nekaterih kontaktnih podatkov. Tako nam pomagate, da vam zagotovimo kar najboljše storitve in izkušnjo, na primer tako, da vam prikažemo naše turistične vodiče, restavracije ali znamenitosti, ki so najbližje vaši lokaciji, ali druga priporočila.

Če si ustvarite uporabniški račun, bomo prav tako shranili vaše osebne nastavitve, naložene fotografije in komentarje o preteklih rezervacijah. Ti shranjeni podatki se lahko uporabijo kot pomoč, ko načrtujete in upravljate Rezervacije potovanja v prihodnje oz. vam zagotovijo druge funkcije, ki so na voljo imetnikom uporabniških računov (npr. spodbude ali druge ugodnosti).

Lahko vam ponudimo programe priporočil ali nagradne igre, s sodelovanjem v njih pa nam boste posredovali relevantne osebne podatke.

Osebni podatki o drugih, ki nam jih posredujete.

Možno je, da Rezervacije potovanja ne opravljate samo zase. Morda se odpravljate na Potovanje z drugimi osebami ali pa rezervacijo opravljate v imenu koga drugega. V obeh primerih boste v okviru rezervacije potovanja posredovali njihove podatke.

Če imate račun Booking.com Business, lahko ustvarite imenik, ki vam bomo omogočal preprostejše načrtovanje oziroma urejanje potovalnih aranžmajev za druge.

V nekaterih primerih lahko Booking.com uporabite za deljenje podatkov z drugimi. To lahko poteka v obliki deljenja seznama želja ali sodelovanja v potovalni skupnosti oziroma v programu priporočil, kot je opisano pri uporabi zadevne funkcije.

Omeniti moramo, da ste vi dolžni zagotoviti, da se oseba ali osebe, katerih osebne podatke ste posredovali, zavedajo, da ste to storili, in razumejo ter sprejemajo način, kako Booking.com uporablja njihove podatke (kot je opisano v tej Izjavi o zasebnosti).

Osebni podatki, ki jih zbiramo samodejno.

Tudi če ne opravite Rezervacije potovanja, ob vašem obisku naše spletne strani ali aplikacij samodejno zbiramo določene podatke. Ti vključujejo vaš IP-naslov, datum in čas dostopa do naših storitev, podatke o strojni in programski opremi (operacijski sistem vašega računalnika, brskalnik, ki ga uporabljate, in podatke o različici programa/aplikacije in jezikovne nastavitve). Zbiramo tudi podatke o klikih in straneh, ki so vam bile prikazane.

Če uporabljate mobilno napravo, zbiramo tudi podatke, ki identificirajo vašo napravo in podatke o nastavitvah in karakteristikah naprave, zrušitvah aplikacije in drugih sistemskih aktivnostih. Ko na katerikoli napravi opravite Rezervacijo potovanja, naš sistem zazna, kako ste rezervacijo opravili (na kateri spletni strani) in/ali s katere strani ste dostopali na stran oz. aplikacijo Booking.com.

Osebni podatki, ki jih prejemamo iz drugih virov.

Ne gre le za podatke, ki nam jih posredujete vi – podatke o vas dobivamo tudi iz drugih virov. Mednje sodijo poslovni partnerji, kot so povezani partnerji, hčerinske družbe skupine podjetij Booking.com in druga podjetja v skupini podjetij Booking Holdings Inc. ter drugi neodvisni zunanji ponudniki.

Vse podatke, ki jih prejmemo od teh partnerjev, združimo s podatki, ki nam jih posredujete vi. Tako npr. Booking.com Rezervacije potovanj niso opravljene zgolj na Booking.com strani ali Booking.com aplikacijah, temveč so integrirane tudi v storitve pridruženih partnerjev, ki jih lahko najdete na spletu. Kadar uporabljate katero od teh storitev, podatke o rezervaciji delite z našimi poslovnimi partnerji, ki nato vaše podatke posredujejo nam.

Uporabljamo tudi storitve zunanjih ponudnikov za omogočanje plačil med strankami in Ponudniki potovanj. Ti ponudniki storitev posredujejo podatke za plačilo, da lahko upravljamo in obravnavamo vašo Rezervacijo potovanja in vam zagotovimo, da vse skupaj poteka kar se da gladko.

Prav tako zbiramo podatke tudi v neljubih primerih, ko s strani Ponudnika potovanj prejmemo pritožbo glede vas, npr. zaradi neprimernega vedenja.

Še en način, na katerega lahko prejmemo podatke o vas, je prek komunikacijskih storitev, ki so integrirane v naše platforme. Te komunikacijske storitve vam omogočajo, da kontaktirate Ponudnika potovanja, pri katerem ste opravili rezervacijo, in se dogovorite glede bivanja. V nekaterih primerih prejmemo metapodatke o tej komunikaciji (npr. kdo ste, od kod kličete ter datum in dolžino klica).

Podatke o vas lahko prejmemo tudi zato, da vam lahko prikazujemo ustreznejše oglase, na primer dodatne podatke o piškotkih, ki jih podjetju Booking.com zagotavljajo partnerska družbena omrežja. Za več informacij preberite razdelek Zakaj Booking.com zbira in uporablja vaše osebne podatke?

Ko svoj uporabniški račun Booking.com povežete s svojim profilom družbenega omrežja, lahko sprožite izmenjavo podatkov med podjetjem Booking.com in ponudnikom družbenega omrežja. Odločite se lahko, da teh podatkov ne delite.

Tudi Ponudniki potovanj lahko vaše podatke delijo z Booking.com. Do tega lahko pride, če imate dodatna vprašanja o Rezervaciji potovanja, ali če pride do spora ali drugih nesporazumov glede Rezervacije potovanja.


Zakaj Booking.com zbira in uporablja vaše osebne podatke?

Vaše zbrane osebne podatke uporabljamo za več namenov. Vaše osebne podatke lahko uporabimo za:

  1. Rezervacije potovanj: Glavni razlog za uporabo vaših osebnih podatkov je opravljanje in urejanje vaše spletne rezervacije potovanja, kar je ena glavnih dejavnosti našega podjetja. To vključuje pošiljanje obvestil v zvezi z rezervacijo potovanja, kot so potrditve, spremembe in opomniki. V nekaterih primerih to lahko vključuje tudi obdelavo vaših osebnih podatkov, da se omogoči spletna prijava pri ponudniku potovanja, ali obdelavo osebnih podatkov v zvezi z varščino za primer škode.

  2. Služba za pomoč uporabnikom: Ponujamo mednarodno pomoč uporabnikom iz lokalnih pisarn v več kot 20 jezikih, na voljo pa smo vam 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Vaše relevantne podatke, kot so podatki o rezervaciji ali podatki o uporabniškem računu, delimo z našim globalnim osebjem za pomoč uporabnikom, kar nam omogoča, da vam odgovorimo, ko nas potrebujete. To vključuje pomoč pri vašem iskanju primernega Ponudnika potovanj ter odgovore na vaša morebitna vprašanja o Rezervaciji potovanja (ali o čem drugem).

  3. Storitve uporabniškega računa: Booking.com uporabniki lahko na naši spletni strani ali v aplikacijah ustvarijo uporabniški račun. Informacije, ki nam jih posredujete, uporabljamo za urejanje tega računa, kar vam omogoča uporabo številnih funkcij. Urejate lahko svoje Rezervacije potovanj, izkoristite posebne ponudbe, poenostavite opravljanje Rezervacij potovanj v prihodnje in urejate osebne nastavitve.

    Upravljanje osebnih nastavitev vam omogoča kreiranje in deljenje seznamov, deljenje fotografij, enostaven pregled nad Storitvami potovanja, ki ste jih iskali, in preverjanje s potovanji povezanih informacij, ki ste jih posredovali. Prav tako lahko vidimo komentarje, ki ste jih napisali.

    Če želite, lahko v okviru svojega uporabniškega računa delite nekatere informacije, tako da ustvarite javni profil pod svojim imenom oz. pod izbranim vzdevkom.

    Če ste imetnik Poslovnega računa Booking.com, lahko v okviru tega računa shranite kontaktne podatke, upravljate poslovne rezervacije in povežete druge imetnike računov z istim računom Booking.com Business.

  4. Spletne skupine: Imetnikom računov omogočamo tudi povezovanje in medsebojno interakcijo prek spletnih skupin ali forumov, kot so potovalne skupnosti.

  5. Oglaševalske dejavnosti: Vaše podatke uporabljamo za oglaševalske dejavnosti. Te vključujejo:

    1. Uporabo vaših kontaktnih podatkov za redno pošiljanje novic glede produktov in storitev, povezanih s potovanji. Kadarkoli se lahko hitro in preprosto odjavite od prejemanja oglaševalskih sporočil. Kliknite na povezavo 'Odjava naročnine', ki je vključena v vse e-novice ali drugo obliko komunikacije.

    2. Na podlagi vaših podatkov vam bodo na spletni strani Booking.com, v mobilnih aplikacijah ali na spletnih straneh/aplikacijah zunanjih ponudnikov (vključno z družbenimi omrežji) lahko prikazane prilagojene ponudbe, prav tako bodo lahko personalizirane vsebine prikazanih strani. To so lahko ponudbe, ki jih lahko rezervirate neposredno na strani Booking.com, na straneh povezanih blagovnih znamk, ali pa druge ponudbe oziroma produkti zunanjih ponudnikov, za katere menimo, da bi vas lahko zanimali.

    3. Ko sodelujete v drugih promocijskih dejavnostih (kot so nagradne igre, programi priporočil ali natečaji), bodo za urejanje teh promocij uporabljeni le relevantni podatki.

  6. Komunikacija z vami: Z vami lahko stopimo v stik tudi v drugih primerih, med drugim prek klepetalnega robota, e-pošte, navadne pošte, telefona ali SMS-sporočila. Izbrana metoda je odvisna od podatkov za stik, ki ste jih delili z nami.

    Obdelamo vse vrste komunikacij, ki nam jih pošljete. Za to je lahko več razlogov, med drugim:

    1. Odgovor na vaše zahteve ali zahteve ponudnika potovanja in njihova obravnava. Booking.com svojim strankam in ponudnikom potovanj ponuja tudi različne načine za izmenjavo podatkov, zahtev in komentarjev o ponudnikih potovanj in obstoječih rezervacijah potovanj prek Booking.com. Za več informacij si preberite razdelek »Kako Booking.com obdeluje komunikacijo, ki si jo vi in izbrani ponudnik potovanja izmenjata prek spletne strani Booking.com?«.

    2. Če ste začeli spletno rezervacijo potovanja, vendar je niste dokončali, vam lahko pošljemo opomnik za nadaljevanje postopka rezervacije. Menimo, da vam je ta dodatna storitev v pomoč, saj vam omogoča nadaljevanje s postopkom, kjer ste ga prekinili, ne da bi morali ponovno iskati Ponudnika potovanja ali vpisati podatke za rezervacijo.

    3. Ob uporabi naših storitev vam lahko pošljemo vprašalnik ali vas prosimo, da nam posredujete svoj komentar glede vaše izkušnje z Booking.com ali Ponudnikom potovanja.

    4. Pošiljamo vam tudi druga gradiva v zvezi z vašimi Rezervacijami potovanj, na primer navodila, kako stopiti v stik z Booking.com, če potrebujete pomoč, ko ste na poti, in informacije, za katere menimo, da bi vam lahko bile v pomoč pri načrtovanju Potovanja ali pri tem, da Potovanje kar najbolje izkoristite. Prav tako vam pošiljamo gradiva v zvezi z vašimi aktivnimi Rezervacijami potovanj ali povzetek preteklih Rezervacij potovanj, ki ste jih opravili prek Booking.com.

    5. Tudi če nimate aktivne rezervacije potovanja, vam lahko pošiljamo druga administrativna sporočila, ki lahko vključujejo varnostna opozorila.

    6. V primeru neprimernega vedenja vam lahko pošljemo obvestilo in/ali opozorilo.

  7. Tržne raziskave: Občasno naše stranke prosimo za sodelovanje v tržnih raziskavah. Oglejte si informacije, posredovane ob vabilu k sodelovanju, da boste razumeli, kateri osebni podatki se zbirajo in kako se ti podatki uporabljajo.

  8. Izboljšave naših storitev: Osebne podatke uporabljamo tudi za analitične namene in izboljšavo produktov. Gre za del naših prizadevanj, da izboljšamo svoje storitve in izkušnje uporabnikov.

    V tem primeru podatke uporabimo za testiranje in odpravljanje težav ter pridobivanje statistik glede našega poslovanja. Glavni cilji so pridobivanje vpogleda v uspešnost naših storitev in njihovo uporabo ter posledična optimizacija in prilagajanje naše spletne strani in aplikacij, da bo njihova uporaba lažja in bolj smiselna. Prizadevamo si, da za te analitične namene uporabljamo anonimizirane deidentificirane osebne podatke.

  9. Zagotavljanje najboljše cene za vas, glede na vašo lokacijo: Ko na naših aplikacijah ali spletni strani iščete nastanitev, najem vozila ali let, obdelamo vaš IP-naslov, da preverimo, ali ste locirani v Evropskem gospodarskem prostoru (EGP) ali v državi zunaj njega. To storimo, da bi vam zagotovili najboljšo ceno za regijo (EGP) oz. državo, v kateri ste locirani (zunaj EGP).

  10. Komentarji gostov in drugi podatki, povezani z destinacijami: Med in po Potovanju vas lahko prosimo, da napišete komentar. Za to lahko namesto vas zaprosimo tudi osebe, s katerimi ste potovali oz. za katere ste opravili rezervacijo. V tem vabilu vas prosimo, da delite podatke o ponudniku potovanja oziroma o destinaciji.

    Če imate račun Booking.com, lahko izberete, da je namesto vašega pravega imena ob komentarju prikazan vzdevek. Če želite izbrati vzdevek, lahko to storite v nastavitvah svojega računa. Dodate lahko tudi avatar.

    Z oddajo komentarja se strinjate, da je ta lahko objavljen (kakor je opisano v naših Pravilih in pogojih), na primer, na strani s podatki zadevnega ponudnika potovanja na naši spletni strani, v naših mobilnih aplikacijah, na naših računih in aplikacijah družbenih omrežij ali na spletni platformi zadevnega ponudnika potovanja ali spletni strani poslovnega partnerja. S tem ostale popotnike obveščamo o kakovosti potovalne storitve, ki ste jo uporabili, o destinaciji, ki ste jo izbrali, in drugih izkušnjah, za katere ste se odločili, da jih boste delili.

  11. Nadzorovanje klicev: Ko pokličete našo ekipo za pomoč uporabnikom, Booking.com uporabi avtomatiziran sistem za zaznavo telefonskih številk, da vašo številko poveže z vašo obstoječo rezervacijo. Tako lahko prihranimo čas vam in našemu osebju službe za pomoč uporabnikom. Naše osebje službe za pomoč uporabnikom lahko še vedno preveri, kdo ste, in s tem varuje zaupnost podatkov o vaši rezervaciji.

    Med telefonskim pogovorom z našo ekipo za pomoč uporabnikom se lahko izvaja poslušanje v živo, klici pa se lahko tudi snemajo za nadzorovanje kakovosti in za usposabljanje osebja. To vključuje uporabo posnetkov za obravnavo pritožb, pravnih zahtevkov in zaznavo prevar.

    Ne snemamo vseh klicev. V primeru, da se klic snema, se posamezni posnetek hrani omejen čas, nato pa je samodejno izbrisan. To pa ne velja, če ugotovimo, da je treba posnetek hraniti zaradi preiskave prevare ali za pravne namene. Več o tem lahko preberete spodaj.

  12. Promocija varne in zaupanja vredne storitve: Da bi za vas, vaše sopotnike v okviru vašega potovanja, poslovne partnerje podjetja Booking.com in naše ponudnike potovanj ustvarili zaupanja vredno okolje, določene osebne podatke ves časa analiziramo in uporabljamo za zaznavanje ter preprečevanje prevar in drugih nezakonitih ali neželenih dejavnosti.

    Osebne podatke prav tako uporabljamo za oceno tveganja in v varnostne namene, vključno takrat, ko prijavite varnostne zadržke, ali za preverjanje pristnosti uporabnikov in rezervacij. Pri tem lahko ustavimo ali začasno zadržimo izvajanje določenih rezervacij potovanj, dokler ne dokončamo naše ocene.

  13. Pravni nameni: Poleg naštetega moramo v nekaterih primerih uporabiti vaše podatke za obravnavo in reševanje pravnih zahtevkov ter sporov, za regulativne preiskave in skladnost, za uveljavljanje pogojev uporabe storitve spletnih rezervacij na strani Booking.com ali za upoštevanje zakonitih zahtev organov pregona.

    Posredovanje vaših osebnih podatkov podjetju Booking.com je prostovoljno. Vendar pa vam nekatere storitve lahko zagotovimo le, če lahko pridobimo določene osebne podatke. Primer: Rezervacije potovanja ne moremo obdelati, če ne pridobimo vašega imena in kontaktnih podatkov.

    Če uporabljamo samodejni način obdelave osebnih podatkov, kar ima pravne učinke ali podobno pomembno vpliva na vas, bomo vedno izvedli potrebne ukrepe za zaščito vaših pravic in svoboščin. To vključuje pravico do človeškega posredovanja.

Pri obdelavi vaših osebnih podatkov na zgoraj opisani način upoštevamo naslednje pravne podlage:

Za namena A in B se Booking.com sklicuje na pravno podlago, da je obdelovanje osebnih podatkov nujno za izvajanje pogodbe, zlasti za dokončanje in upravljanje vaše Rezervacije potovanja.

Če potrebni osebni podatki niso posredovani, Booking.com ne more niti dokončati rezervacije potovanja niti ne more zagotoviti pomoči uporabnikom. Za namene od C do L se Booking.com sklicuje na svoj zakoniti interes (oz. zakoniti interes zunanjih ponudnikov) za zagotavljanje in izboljševanje storitev ter preprečevanje prevar in drugih nezakonitih dejanj (natančneje določeno v točkah od C do L).

Kadar bodo osebni podatki uporabljeni za zakoniti interes podjetja Booking.com ali zunanjega ponudnika, bo Booking.com vedno uravnotežil vaše pravice in interese za zaščito vaših osebnih podatkov s pravicami in interesi podjetja Booking.com ali zunanjega ponudnika. Za namen pod točko M se Booking.com, kjer je to potrebno, zanaša na skladnost z zakonskimi obveznostmi (kot so zakonite zahteve organov pregona).

Kjer je to potrebno na podlagi veljavne zakonodaje, pa bo Booking.com pridobil vašo privolitev pred obdelavo vaših osebnih podatkov, med drugim tudi za namene trženja po e-pošti ali za kak drug namen, za katerega to veleva zakon.

Če želite ugovarjati obdelavi, kot je navedena v točkah C do L, in nimate neposredne možnosti izključitve obdelave (na primer v nastavitvah svojega računa), nas kontaktirajte na dataprotectionoffice@booking.com.


Kako Booking.com vaše podatke deli z zunanjimi ponudniki?

V nekaterih primerih vaše podatke delimo z zunanjimi ponudniki. Ti zunanji ponudniki so med drugim:

  1. Rezervirani Ponudnik potovanja: Da bi lahko izvršili vašo Rezervacijo potovanja, Ponudniku potovanja, ki ste ga rezervirali, posredujemo ustrezne podatke o rezervaciji. To je ena naših bistvenih storitev, ki vam jih ponujamo.

    Glede na Rezervacijo potovanja in Ponudnika potovanja lahko ti podatki vključujejo vaše ime, kontaktne podatke, podatke za plačilo, imena oseb, ki potujejo z vami, in vse zahteve ali druge informacije, ki ste jih navedli ob opravljanju Rezervacije potovanja.

    V nekaterih primerih Ponudniku potovanja posredujemo tudi nekatere vaše dodatne podatke iz preteklosti. To vključuje informacije o tem, ali ste v preteklosti že rezervirali pri njem, število realiziranih rezervacij, opravljenih prek Booking.com, potrdilo, da nikdar niste bili prijavljeni zaradi neprimernega vedenja, odstotek rezervacij, ki ste jih v preteklosti odpovedali, in ali ste napisali komentarje o preteklih rezervacijah.

    Če imate kakršnakoli vprašanja glede Potovanja, lahko kontaktiramo Ponudnika potovanja in ga zaprosimo za obravnavo vaše zahteve. V primerih, ko plačilo ni izvedeno med postopkom rezervacije na spletni strani Booking.com, bomo podatke vaše kreditne kartice poslali rezerviranemu ponudniku potovanja za nadaljnjo obravnavo (v kolikor ste nam te podatke posredovali).

    V primeru zahtevkov ali sporov, povezanih z rezervacijo potovanja, lahko po potrebi ponudniku potovanja posredujemo vaše kontaktne podatke in druge informacije o postopku rezervacije, potrebne za razrešitev situacije. To lahko med drugim vključuje vaš e-poštni naslov in kopijo vaše potrditve rezervacije kot dokazilo, da je bila rezervacija potovanja izvedena ali za potrditev razlogov za odpoved.

    Opozoriti vas moramo tudi, da bodo ponudniki potovanj vaše osebne podatke nadalje obdelovali, nad čimer Booking.com nima nadzora. Ponudniki potovanj lahko zahtevajo tudi dodatne osebne podatke, na primer zaradi zagotavljanja dodatnih storitev ali zagotavljanja skladnosti z lokalnimi omejitvami. Preberite izjavo o zasebnosti ponudnika potovanja, če je na voljo, da boste razumeli, kako obdeluje vaše osebne podatke.

  2. Povezljivostni partnerji: Upoštevajte, da določeni ponudniki potovanj zahtevajo, da vaše osebne podatke delimo s pogodbenimi povezljivostnimi partnerji, s čimer se omogočita finalizacija in administracija vaše rezervacije. Povezljivostni partnerji delujejo v imenu ponudnikov potovanj in jim pomagajo upravljati rezervacije.

  3. Vaša lokalna pisarna Booking.com: Za podporo pri uporabi storitev Booking.com se lahko vaši podatki delijo s hčerinskimi družbami v skupini podjetij Booking.com, vključno s službo za pomoč uporabnikom. Če želite izvedeti več o skupini podjetij Booking.com, obiščite stran O podjetju Booking.com.

  4. Zunanji ponudniki storitev: Uporabljamo ponudnike storitev zunaj Booking.com skupine podjetij, ki nam pomagajo pri zagotavljanju naših storitev. Te storitve so:

    • Pomoč uporabnikom

    • Tržne raziskave

    • Odkrivanje in preprečevanje prevar (vključno s preverjanji za te namene)

    • Plačila

      Za obdelavo plačil, vračil ali zbiranje podatkov za obračune uporabljamo zunanje ponudnike. Ko je za vašo Rezervacijo potovanja podana zahteva za vračilo denarja, bodisi z vaše strani bodisi s strani imetnika kreditne kartice, uporabljene za vašo rezervacijo, moramo s ponudnikom plačilnih storitev in relevantno finančno institucijo deliti določene podatke rezervacije, da lahko obravnavata vračilo denarja. To lahko zajema potrditev vaše rezervacije ali IP-naslov, uporabljen za vašo rezervacijo. Informacije lahko delimo z relevantnimi finančnimi institucijami, če to ocenimo kot nujno potrebno v namen zaznave in preprečevanja prevar.

    • Storitve trženja

      Osebne podatke, vključno z vašim elektronskim naslovom, delimo z oglaševalskimi partnerji kot del oglaševanja Booking.com storitev prek zunanjih ponudnikov (da bi zagotovili, da so zadevni oglasi prikazani primernemu občinstvu). Uporabljamo tehnike, kot je šifriranje, da bi zagotovili dodelitev vašega e-poštnega naslova obstoječi bazi podatkov uporabnikov, tako da se vaš e-poštni naslov ne more uporabljati v druge namene. Za informacije o drugih oblikah personaliziranega oglaševanja in vaših izbirah preberite našo Izjavo o piškotkih.

    • Oglaševalski partnerji

      Uporabljamo oglaševalske partnerje, kot so ponudniki metaiskanj, ki vam omogočajo primerjavo naših ponudb s ponudbami drugih spletnih potovalnih agencij (OTA). Ko na Booking.com opravite rezervacijo po uporabi storitve oglaševalskega partnerja, bomo podatke o rezervaciji, ki ste jo opravili na Booking.com, poslali temu partnerju.

  5. Pristojni organi: Osebne podatke razkrijemo do mere, kot to določa zakonodaja oziroma je potrebno za preprečitev, zaznavo ali pregon kriminalnih aktivnosti in zlorab, ali če smo kako drugače zakonsko zavezani k temu. Nadalje, osebne podatke lahko razkrijemo pristojnim organom v namen zaščite in varovanja naših pravic ali lastnine oz. pravic in lastnine naših poslovnih partnerjev.

  6. Poslovni partnerji: Sodelujemo s številnimi poslovnimi partnerji po vsem svetu. Ti poslovni partnerji distribuirajo in oglašujejo storitve Booking.com, vključno s storitvami in produkti naših ponudnikov potovanj.

    Ko opravite rezervacijo na spletni strani ali prek aplikacije enega naših poslovnih partnerjev, nam bodo posredovani določeni osebni podatki, ki ste jih vnesli, kot so ime in e-poštni naslov, vaš domači naslov, podatki o plačilu ter drugi ustrezni podati, da lahko dokončamo in upravljamo vašo rezervacijo potovanja.

    Če poslovni partner zagotovi pomoč uporabnikom, bo Booking.com z njim (kot in ko je potrebno) delil podatke, relevantne za rezervacijo, da bi vam zagotovili ustrezno in zadostno podporo.

    Ko opravite rezervacijo prek spletne strani enega od naših poslovnih partnerjev, ti lahko prejmejo določene dele vaših osebnih podatkov, povezanih z določeno rezervacijo, in vašo interakcijo s spletnimi stranmi tega partnerja. Tu gre za njihove poslovne namene.

    Ko opravite rezervacijo na spletni strani partnerja, si vzemite čas in preberite obvestilo o zasebnosti, če vas zanima, kako partner obdeluje vaše osebne podatke.

    Za namen zaznavanja in preprečevanja zlorab lahko podatke o naših uporabnikih izmenjamo tudi s poslovnimi partnerji – vendar le, ko je to nujno potrebno.

    • Ponudba partnerja: Predstavimo vam lahko ‘ponudbo partnerja’. Ko rezervirate bivanje z oznako ‘ponudba partnerja’, bo vašo rezervacijo omogočil ponudnik potovanja, ki deluje ločeno od nastanitve, ki jo boste rezervirali. V sklopu postopka rezervacije moramo s tem poslovnim partnerjem deliti nekatere ustrezne osebne podatke.

      Če rezervirate ponudbo partnerja, za več informacij o ponudniku potovanja in nadaljnji obdelavi vaših osebnih podatkov preverite informacije, posredovane med postopkom rezervacije ali v potrditvi rezervacije.

  7. Skupina podjetij Booking Holdings Inc.: Preverite, kako vaše osebne podatke delimo s skupino podjetij Booking Holdings Inc..

Booking.com je globalno podjetje. Podatki, ki jih zberemo od vas, kot je opisano v tej izjavi o zasebnosti, so lahko dostopni iz držav, v katerih morda ne veljajo enaki zakoni o varstvu podatkov kot v državi, v kateri ste prvotno posredovali podatke, oziroma se lahko prenesejo v take države ali hranijo v njih. V takih primerih bomo vaše podatke zaščitili, kot je opisano v tej Izjavi o zasebnosti.

To lahko velja tudi, če se nahajate v Evropskem gospodarskem prostoru (EGP). Države, v katere se lahko prenesejo vaši podatki, morda nimajo zakonov, ki bi zagotavljali enako raven zaščite vaših osebnih podatkov kot zakoni znotraj EGP. V takem primeru bomo vzpostavili ustrezne zaščitne ukrepe, s katerimi bomo zagotovili, da bodo taki prenosi skladni z evropsko zakonodajo o zasebnosti.

Zlasti ko se vaši podatki prenesejo zunanjim ponudnikom storitev, s temi ponudniki vzpostavimo in izvajamo ustrezne pogodbene, organizacijske in tehnične ukrepe. To storimo s standardnimi pogodbenimi določili, ki jih je odobrila Evropska komisija, s preverjanjem držav, v katere bi se lahko prenesli podatki, ter z izvajanjem določenih tehničnih in organizacijskih varnostnih ukrepov.

V določenih posameznih primerih prenesemo vaše podatke zunaj EGP, ker je to v vašem interesu ali je potrebno za sklenitev oziroma izvajanje pogodbe, ki jo imamo sklenjeno z vami. Ko na primer opravite rezervacijo na strani Booking.com ali prek poslovnega partnerja, bomo vaše podatke morda morali prenesti ponudniku potovanja ali poslovnemu partnerju zunaj EGP.

Za vpogled v izvod naših zaščitnih ukrepov, ki jih izvajamo (kjer je mogoče), se obrnite na nas tako, da nam pišete na dataprotectionoffice@booking.com.


Kako se vaši osebni podatki delijo znotraj skupine podjetij Booking Holdings Inc.?

Booking.com je del skupine podjetij Booking Holdings Inc. Več informacij je na voljo na Bookingholdings.com.

Vaše osebne podatke lahko od drugih podjetij iz skupine podjetij Booking Holdings Inc. prejemamo oziroma jih z njimi delimo v naslednje namene:

  1. za zagotavljanje storitev (vključno z opravljanjem, urejanjem in upravljanjem rezervacij ali obdelavo plačil);

  2. za zagotavljanje pomoči uporabnikom;

  3. za zaznavanje, preprečevanje in raziskovanje prevar, drugih nezakonitih dejavnosti in nezakonitega dostopanja do podatkov;

  4. za analizo in izboljšavo produktov;

  5. za zagotavljanje personaliziranih ponudb ali pošiljanje oglasov z vašo privolitvijo oziroma kakor je drugače določeno z veljavnimi zakoni;

  6. za gostovanje, tehnično podporo, splošno vzdrževanje in vzdrževanje varnosti tovrstnih deljenih podatkov;

  7. za zagotavljanje skladnosti z veljavnimi zakoni.

Kot velja in če ni navedeno drugače, Booking.com za namene iz točk od A do F osebne podatke deli in prejema na podlagi svojega zakonitega interesa. Za namen iz točke G Booking.com, kjer je to potrebno, deluje za zagotavljanje skladnosti z zakonskimi obveznostmi (kot so zakonite zahteve organov pregona).

Primer: Booking.com tesno sodeluje z Rentalcars.com pri nudenju storitev kopenskega prevoza strankam. Preberite razdelek Kako se vaši osebni podatki delijo in so nadalje obdelani za storitve kopenskega prevoza? za več informacij.

Morda je potrebno, da si vsa podjetja v skupini podjetij Booking Holdings Inc. izmenjujejo osebne podatke uporabnikov za zagotavljanje varovanja vseh uporabnikov pred prevarami na njihovih spletnih platformah.


Kako se vaši osebni podatki delijo in nadalje obdelujejo za storitve kopenskega prevoza?

Booking.com Transport Limited, ki na trgu nastopa kot Rentalcars.com, je družba z omejeno odgovornostjo, ustanovljena v skladu z zakonodajo Združenega kraljestva, s sedežem na naslovu 100 New Bridge Street, London, EC4V 6JA.

Booking.com in Rentalcars.com (oba del skupine podjetij Booking Holdings Inc.) tesno sodelujeta, da vam lahko ponudita storitve kopenskega prevoza prek spletnih strani in aplikacij Booking.com, kot je cars.booking.com ali taxi.booking.com.

Storitve kopenskega prevoza, ki jih ponujajo spletne strani in aplikacije Booking.com, upravlja Rentalcars.com, pod blagovno znamko Booking.com. To pomeni, da sta pri vašem iskanju in rezervaciji storitev kopenskega prevoza prek aplikacije ali spletne strani Booking.com in Rentalcars.com skupaj odgovorna za zbiranje in uporabo vaših osebnih podatkov.

Poleg podatkov, ki jih obdelujemo, da vam omogočimo iskanje storitev kopenskega prevoza in opravljanje rezervacij, lahko Booking.com in Rentalcars.com uporabljata vaše osebne podatke tudi neodvisno. To je skladno z nameni, določenimi v tej izjavi o zasebnosti in izjavi o zasebnosti podjetja Rentalcars.com.

Za dodatne informacije glede razmerja med podjetjema Booking.com in Rentalcars.com ter glede uveljavljanja vaših pravic v zvezi z osebnimi podatki, ki se zbirajo prek spletne strani in aplikacij Booking.com, se lahko kadarkoli obrnete na Booking.com. To lahko storite prek e-naslova, ki je naveden v razdelku 'Kdo je odgovoren za obdelavo osebnih podatkov prek spletne strani Booking.com in kako lahko vzpostavite stik z nami?'.


Kako se vaši osebni podatki delijo in nadalje obdelujejo za storitve zavarovanja?

Booking.com Distribution B.V. je povezana družba podjetja Booking.com z registriranim sedežem na naslovu 597 Herengracht, 1017 CE Amsterdam, Nizozemska. Booking.com in Booking.com Distribution B.V. tesno sodelujeta, da lahko strankam ponudita različne produkte in storitve zavarovanj za rezervacije potovanj, na primer zavarovanje za odpoved sobe.

Ponudba zavarovanja lahko vključuje več ponudnikov, kot so posredniki, prevzemniki obveznosti in drugi agenti. Kadar je vključeno podjetje Booking.com Distribution B.V., bo delovalo kot posrednik in pooblaščeni agent ali imenovani predstavnik (odvisno od pristojnosti) v imenu zavarovatelja, s ponujanjem zavarovalnih produktov in storitev strankam Booking.com.

Za več informacij o podjetju Booking.com Distribution B.V. in ponudnikih, ki sodelujejo s podjetjem Booking.com pri ponujanju teh izdelkov in storitev, preberite informacije, ki jih prejmete med postopkom rezervacije. Podrobnosti o zavarovatelju bodo navedene na zavarovalni polici in povezani dokumentaciji, ki jo prejmete.

Pri ponujanju zavarovanj bosta podjetji Booking.com in Booking.com Distribution B.V. morda morali uporabljati in deliti osebne podatke, ki so potrebni za zavarovalni produkt. Ti podatki se nanašajo na vas kot potencialnega ali dejanskega imetnika police, upravičence po polici, vlagatelje zahtevkov, družinske člane in druge osebe, vpletene v zahtevek:

  • Da bi vam lahko pripravili ponudbo, uredili zavarovalno kritje in obravnavali zavarovalne zahtevke, bomo morda morali nekatere osebne podatke, ki jih delite z nami med postopkom rezervacije (‘splošni podatki’), deliti s podjetjem Booking.com Distribution B.V. Morda vas bomo prosili tudi za dodatne podatke, kot so imena družinskih članov ali drugih upravičencev, ali podrobnosti o zahtevku (‘podatki, specifični za zavarovanje’).

  • Če pošljete zahtevek po zavarovalni polici, bo ta zahtevek morda neposredno predan zavarovatelju. To pomeni, da vas bomo morda za predložitev zahtevka neposredno njemu prosili za osebne podatke. Zavarovatelj vas bo o tem ustrezno obvestil ob prevzemu vaših podatkov. Ko je vaš zahtevek predan zavarovatelju, lahko podjetje Booking.com prejme informacije o stanju vašega zahtevka, da vam lahko zagotovi storitve pomoči uporabnikom.

Kadar podjetje Booking.com Distribution B.V. deluje kot posrednik za zavarovalne produkte in storitve prek podjetja Booking.com, sta podjetji skupaj odgovorni za zbiranje podatkov, specifičnih za zavarovanje, in njihov prenos s podjetja Booking.com k podjetju Booking.com Distribution B.V. Vendar podjetje Booking.com Distribution B.V. deluje kot edini upravljavec za kakršno koli obdelavo zunaj sistemov podjetja Booking.com B.V. Vsi osebni podatki, ki jih zbere podjetje Booking.com za namene zavarovanja, se bodo obdelovali, kot je določeno v tej izjavi o zasebnosti.

Za dodatne informacije glede razmerja med podjetjema Booking.com in Booking.com Distribution B.V. ter glede uveljavljanja vaših pravic v zvezi z osebnimi podatki, ki se zbirajo prek spletne strani in aplikacij Booking.com, se obrnite na nas.

Kako Booking.com obdeluje komunikacijo, ki si jo vi in izbrani ponudnik potovanja lahko izmenjata prek spletne strani Booking.com?

Booking.com lahko vam in ponudnikom potovanj ponuja različna sredstva komunikacije o potovalnih storitvah in obstoječih rezervacijah potovanj, pri tem pa usmerja komunikacijo prek spletne strani Booking.com. To vam in vašemu Ponudniku potovanja omogoča tudi, da se na Booking.com obrneta z vprašanji glede Rezervacije potovanja prek spletne strani, naših aplikacij in drugih razpoložljivih kanalov.

Booking.com ima dostop do komunikacije in lahko uporablja samodejni sistem za pregled, preverjanje in analizo komunikacije iz naslednjih razlogov:

  • Varnostni nameni

  • Preprečevanje prevar

  • Skladnost s pravnimi in regulativnimi zahtevami

  • Preiskave potencialnega neprimernega vedenja

  • Razvoj in izboljšava produktov

  • Raziskave

  • Vedenje strank (vključno s posredovanjem informacij in ponudb, za katere menimo, da bi vas lahko zanimale)

  • Tehnična podpora in pomoč strankam

Pridržujemo si pravico do preverjanja oz. blokiranja posredovanja komunikacije, če presodimo, da vsebuje zlonamerno vsebino, vsiljeno pošto ali pa predstavlja tveganje za vas, za Ponudnike potovanj, Booking.com ali druge vpletene strani.

Vso komunikacijo, ki je bila poslana ali prejeta prek komunikacijski orodij podjetja Booking.com, bo prejel in hranil Booking.com. Ponudniki potovanj in poslovni partnerji, pri katerih ste opravili rezervacijo potovanja, se lahko odločijo za neposredno komunikacijo z vami, bodisi po e-pošti bodisi prek drugih kanalov, ki jih Booking.com ne nadzira.


Kako Booking.com uporablja mobilne naprave?

Ponujamo brezplačne aplikacije za različne mobilne naprave, kot tudi številne različice naše običajne spletne strani, ki so bile optimizirane za brskanje na mobilnih telefonih ali tablicah.

Te aplikacije in mobilne spletne strani obdelujejo osebne podatke, ki nam jih posredujete, na podoben način kot naša spletna stran. Poleg tega vam omogočajo, da uporabite storitve glede lokacije, da lahko po želji poiščete Potovalne storitve v bližini.

Z vašo privolitvijo vam lahko pošiljamo potisna sporočila z informacijami o vaši Rezervaciji potovanja. Lahko nam tudi omogočite dostop do podatkov vaše lokacije ali kontaktnih podatkov, da bi vam zagotavljali želene storitve. Če na našo platformo naložite fotografije, lahko te vsebujejo tudi lokacijske podatke (t. i. metapodatke). Če želite razumeti, kako lahko spremenite nastavitve in nadzor nad deljenjem te kategorije podatkov, preberite navodila za uporabo mobilne naprave.

Kadar za iskanje naših storitev ali upravljanje rezervacij uporabite našega ‘glasovnega pomočnika’, zunanji ponudnik storitve vaš govor anonimno prevede v besedilo. Za uporabo te funkcije nam boste morali omogočiti dostop do mikrofona vaše naprave.

Da bi optimizirali naše storitve in oglaševalske dejavnosti ter vam zagotovili konsistentno uporabniško izkušnjo, uporabljamo t. i. »sledenje med napravami«. To lahko storimo z uporabo piškotkov ali brez nje. Za več splošnih informacij o piškotkih in drugih podobnih tehnologijah preberite našo Izjavo o piškotkih.

S sledenjem med napravami lahko Booking.com spremlja vedenje uporabnika na različnih napravah. V okviru sledenja med napravami lahko podatke, pridobljene iz določenega brskalnika ali mobilne naprave, združujemo s podatki iz drugega računalnika ali naprave, ki jo uporablja ista stranka.

Da bi optimizirali vsebino e-novic podjetja Booking.com, združujemo iskanja in rezervacije, opravljene v različnih računalnikih in napravah. Od e-novic podjetja Booking.com se lahko kadar koli odjavite.

Personalizirani oglasi, ki se vam prikazujejo na drugih spletnih straneh ali v aplikacijah, so lahko ponujeni tudi na podlagi vaših aktivnosti na povezanih računalnikih in napravah. S spremembo nastavitev piškotkov v napravi (preverite našo Izjavo o piškotkih, in sicer razdelek »Kaj lahko izberete sami?«) lahko spremenite nastavitve sledenja med napravami za namene oglaševanja. Če se izpišete iz svojega računa Booking.com, še ne pomeni, da ne boste več prejemali personaliziranih oglasov.


Kako Booking.com uporablja družbena omrežja?

Pri Booking.com družbena omrežja uporabljamo na različne načine. Uporabljamo jih tako za omogočanje uporabe storitev spletnih rezervacij kot tudi za promocijo potovalnih produktov naših Ponudnikov potovanj in za oglaševanje, izboljšavo in omogočanje naših storitev.

Upoštevajte, da lahko pri uporabi funkcij družbenih omrežij pride do izmenjave osebnih podatkov med Booking.com in ponudnikom družbenega omrežja, kot je opisano spodaj. Imate možnost, da ne uporabljate nobene od funkcij družbenih omrežij, ki so vam na voljo.

  1. Vpis z računom družbenega omrežja. Omogočamo vam, da se v uporabniški račun Booking.com vpišete z enim od svojih računov družbenih omrežij. Tako si vam ni treba zapomniti različnih uporabniških imen in gesel za različne spletne storitve.

    Po prvem vpisu boste lahko za vpis v račun Booking.com uporabljali račun družbenega omrežja. Povezavo med svojim uporabniškim računom Booking.com in računom izbranega družbenega omrežja lahko kadarkoli prekinete.

  2. Integracija vtičnikov družbenih omrežij. Na spletno stran in v aplikacije Booking.com smo integrirali tudi vtičnike družbenih omrežij. To pomeni, da ob kliku ali dotiku enega od gumbov (na primer 'Všeč mi je' na platformi Facebook) pride do delitve določenih podatkov s temi ponudniki družbenih omrežij.

    Če ste hkrati vpisani v svoj račun družbenega omrežja, lahko ponudnik družbenega omrežja te podatke poveže z vašim računom družbenega omrežja. Odvisno od vaših nastavitev se lahko te aktivnosti prikažejo v vašem profilu družbenega omrežja in so vidne drugim v vašem omrežju.

  3. Druge storitve in funkcije družbenih omrežij. Za vašo interakcijo z Booking.com ali z vašimi kontakti glede naših storitev lahko integriramo druge storitve družbenih omrežij (kot je sporočanje).

    Lahko imamo račune družbenih omrežij in ponujamo aplikacije na različnih straneh družbenih omrežij. Vsakič, ko se prek družbenega omrežja povežete s podjetjem Booking.com, vam lahko ponudnik družbenega omrežja omogoči, da podatke delite z nami.

    Če se odločite, da boste podatke delili, vas bo ponudnik družbenega omrežja običajno obvestil, kateri podatki bodo deljeni. Ko se na primer prijavite v uporabniški račun Booking.com z računom družbenega omrežja, se s podjetjem Booking.com delijo določeni podatki iz tega računa. To vključuje vaš e-poštni naslov, vašo starost in slike profila, ki ste jih shranili – odvisno od tega, kaj ste odobrili v svojem računu družbenega omrežja.

Ko se registrirate z aplikacijo za družbena omrežja Booking.com ali se povežete s storitvijo sporočanja družbenih omrežij brez uporabniškega računa Booking.com, lahko podatki, ki jih želite deliti z nami, vključujejo osnovne podatke, ki so na voljo v vašem profilu družbenega omrežja (vključno z e-poštnim naslovom, posodobitvami statusa in seznamom stikov).

Te podatke bomo uporabili, da vam ponudimo storitev, za katero ste zaprosili – na primer za posredovanje sporočila, ki ga želite poslati svojim kontaktom, ali da ustvarimo personalizirano uporabniško izkušnjo v aplikaciji oz. na naših spletnih straneh. To pomeni, da lahko na vašo željo storitve prilagodimo vašim potrebam, vas in prijatelje povežemo z najboljšimi destinacijami ter analiziramo in izboljšamo naše potovalne storitve.

Ponudnik vašega družbenega omrežja vam bo lahko zaupal več o tem, kako uporablja in obdeluje vaše podatke, ko se na Booking.com povežete prek njega. To lahko vključuje združevanje osebnih podatkov, ki jih zbira, ko Booking.com uporabljate prek njega, s podatki, ki jih zbere, ko uporabljate druge spletne platforme, ki ste jih prav tako povezali s svojim računom družbenega omrežja.

Če ste za povezavo izbrali svoj Facebook ali Google račun, preverite naslednje povezave glede informacij o tem, kako ta dva ponudnika uporabljata prejete podatke: Facebook in Google.


Kakšne postopke glede varnosti in ohranjanja izvaja Booking.com za zaščito vaših osebnih podatkov?

Izvajamo ukrepe, da bi preprečili neavtoriziran dostop do osebnih podatkov in njihovo zlorabo.

Za namen zaščite in varovanja osebnih podatkov, ki nam jih posredujete, uporabljamo ustrezne poslovne sisteme in postopke. Uporabljamo tudi varnostne postopke ter tehnične in fizične omejitve pri dostopu do in uporabi osebnih podatkov na naših strežnikih. Dostop do osebnih podatkov ima le pooblaščeno osebje v okviru svojega dela.

Vaše osebne podatke bomo hranili toliko časa, kot je potrebno, da vam lahko zagotavljamo naše storitve in njihovo uporabo (vključno z vzdrževanjem vašega morebitnega uporabniškega računa Booking.com), da zagotavljamo skladnost z veljavno zakonodajo, da lahko razrešimo morebitne spore in da lahko opravljamo svoj posel, vključno z odkrivanjem ter preprečevanjem prevar in/ali drugih nezakonitih dejavnosti. Ta Izjava o zasebnosti velja za vse osebne podatke, ki jih hranimo o vas kot stranki podjetja Booking.com.

Za dodatno zaščito vam priporočamo, da za svoj uporabniški račun Booking.com uporabljate dvostopenjsko preverjanje. To je dodaten korak preverjanja pristnosti, ki zagotavlja, da tudi v primeru, ko nekdo pridobi dostop do vašega uporabniškega imena in gesla (npr. z lažnim predstavljanjem ali družbenim inženiringom), ne bo mogel dostopati do vašega računa. To lahko nastavite v razdelku glede varnosti v nastavitvah vašega računa.


Kako Booking.com obdeluje osebne podatke otrok?

Naše storitve niso namenjene otrokom, mlajšim od 16 let, zato podatkov o njih ne zbiramo, razen, kadar so nam podatki posredovani s strani staršev ali zakonitih skrbnikov oziroma z njihovo privolitvijo. Omejeni primeri, ko bomo morda zbirali osebne podatke otrok, mlajših od 16 let, vključujejo rezervacijo, nakup drugih potovalnih storitev in druge izjemne okoliščine (npr. ponudbe, namenjene družinam). Tudi v teh primerih gre izključno za uporabo in zbiranje podatkov, posredovanih s strani staršev ali zakonitih skrbnikov ter z njihovo privolitvijo.

Če izvemo, da smo obdelali podatke otroka, mlajšega od 16 let, brez veljavne privolitve starša oziroma skrbnika, bomo podatke izbrisali.


Kako lahko nadzorujete osebne podatke, ki jih posredujete podjetju Booking.com?

Želimo vam omogočiti, da imate nadzor nad tem, kako obdelujemo vaše osebne podatke. To lahko naredite na naslednje načine:

  1. Želimo vam omogočiti, da imate nadzor nad tem, kako obdelujemo vaše osebne podatke. To lahko naredite na naslednje načine:

  2. lahko nas zaprosite za izvod osebnih podatkov, ki jih imamo o vas;

  3. lahko nas obvestite o spremembi osebnih podatkov oziroma nas zaprosite za popravek katerihkoli osebnih podatkov, ki jih imamo o vas. Kot je pojasnjeno spodaj, lahko nekatere spremembe izvedete sami na spletu, če si ustvarite uporabniški račun;

  4. v določenih primerih nas lahko prosite, da izbrišemo, blokiramo ali omejimo obdelavo osebnih podatkov, ki jih imamo o vas, ali ugovarjate določenim načinom, na katere uporabljamo vaše osebne podatke;

  5. v določenih primerih nas lahko prosite tudi, da osebne podatke, ki ste nam jih posredovali, pošljemo zunanjemu ponudniku;

  6. kadar uporabljamo vaše osebne podatke na podlagi vaše privolitve, imate pravico kadar koli umakniti to privolitev, skladno z veljavno zakonodajo;

  7. kadar obdelujemo vaše osebne podatke na podlagi zakonitega interesa ali javnega interesa, imate pravico kadarkoli ugovarjati takšni uporabi vaših osebnih podatkov skladno z veljavno zakonodajo.

Zanašamo se na vas, da boste zagotovili, da so vaši osebni podatki popolni, točni in posodobljeni. Prosimo, obvestite nas o spremembah oz. netočnostih v vaših osebnih podatkih v najkrajšem možnem času.

Če imate uporabniški račun Booking.com, lahko do številnih svojih osebnih podatkov dostopate prek naše spletne strani oziroma aplikacij. Običajno boste v nastavitvah računa videli možnost dodajanja, posodobitve ali odstranitve podatkov, ki jih imamo o vas.

Če kateri vaši osebni podatki, ki jih hranimo, niso dostopni prek naše spletne strani ali aplikacij, nam lahko pošljete zahtevo.

Če želite uveljavljati svojo pravico do dostopa ali izbrisa, preprosto izpolnite in nam posredujte obrazec Zahteva glede osebnih podatkov za uporabnike Booking.com. Za vse zahteve v zvezi s to Izjavo o zasebnosti, za uveljavljanje katerekoli pravice ali če imate pritožbo, se obrnite na našo pooblaščeno osebo za varstvo podatkov, in sicer na dataprotectionoffice@booking.com. Obrnete se lahko tudi na lokalni organ za varstvo podatkov.

Če želite ugovarjati obdelavi vaših osebnih podatkov na podlagi zakonitega interesa in nimate neposredne možnosti za prekinitev obdelave, se obrnite na nas tako, da nam pišete na dataprotectionoffice@booking.com.

Če nas želite kontaktirati po pošti, naslovite zahtevo na pooblaščeno osebo za varstvo podatkov, pri čemer uporabite naslednji naslov: Herengracht 597, 1017 CE, Amsterdam, Nizozemska.


Kdo je odgovoren za obdelavo osebnih podatkov prek spletne strani Booking.com in kako lahko vzpostavite stik z nami?

Booking.com B.V. nadzira obdelavo osebnih podatkov, kot je opisano v tej Izjavi o zasebnosti, razen, kadar je eksplicitno navedeno drugače. Booking.com B.V. je zasebna družba z omejeno odgovornostjo, za katero velja nizozemska zakonodaja in ima sedež na naslovu Herengracht 597, 1017 CE Amsterdam, Nizozemska.

Če imate vprašanje glede te Izjave o zasebnosti oziroma glede načina, na katerega obdelujemo vaše osebne podatke, se obrnite na našo pooblaščeno osebo za varstvo podatkov na dataprotectionoffice@booking.com in odgovor boste prejeli v najkrajšem možnem času.

Za vprašanja glede rezervacije se obrnite na našo službo za pomoč uporabnikom prek strani za stik s službo za pomoč uporabnikom.

Zahtevke organov pregona je treba poslati v skladu s postopkom za organe pregona.

Specifične določbe glede na državo

V skladu z zakonodajo, ki velja za vas, bomo morda morali posredovati dodatne informacije. Za dodatne informacije, ki so ustrezne za vašo situacijo, preverite spodnji seznam.

Brazilija

Kot stranka v Braziliji imate določene pravice v skladu z zakonom Lei Geral de Proteção de Dados Pessoais (‘LGPD’). Te pravice vključujejo:

  • pravico do potrditve obstoja obdelave;

  • pravico dostopa do svojih podatkov;

  • pravico do popravka nepopolnih, netočnih ali zastarelih podatkov;

  • pravico do blokiranja ali izbrisa nepotrebnih osebnih podatkov;

  • pravico do pridobitve kopije osebnih podatkov,

  • pravico do izbrisa podatkov, kadar se obdelujejo s privolitvijo;

  • pravico do informacij o javnih ali zasebnih subjektih, s katerimi je Booking.com delil vaše podatke;

  • in pravico do informiranja o možnosti, da ne podate privolitve, ter o posledicah zavrnitve, kot tudi o pravici do umika privolitve.

Če želite uveljaviti katero od teh pravic, uporabite spletni obrazec in/ali kontaktne podatke, kot je določeno v razdelku »Kako lahko nadzorujete osebne podatke, ki ste jih posredovali podjetju Booking.com?«.

Podjetje Booking.com B.V. ima sedež v Evropskem gospodarskem prostoru (EGP). Ko uporabljate naše storitve, lahko kot globalno podjetje vaše osebne podatke prenesemo na lokacije zunaj EGP. Pri prenašanju vaših osebnih podatkov zunaj EGP bomo uporabili ustrezne zaščitne ukrepe, s katerimi bomo zaščitili vaše osebne podatke v skladu z zahtevami LGPD.

Za več informacij o tem, kako Booking.com obdeluje osebne podatke otrok, preberite razdelek Kako Booking.com obdeluje osebne podatke otrok? V skladu z zahtevami LGPD bo Booking.com v vsakem trenutku upošteval otrokove koristi, kadar bo zavestno obdeloval osebne podatke katerekoli osebe, mlajše od 18 let.

Za rezidente Kalifornije – Kalifornijska zakonodaja

To poglavje nadomešča našo Izjavo o zasebnosti in velja le v primeru, če ste rezident Kalifornije. Kjer je potrebno, opisuje, kako uporabljamo in obdelujemo vaše osebne podatke (izraz v okviru zakonodaje), ter pojasnjuje vaše specifične pravice v okviru kalifornijske zakonodaje.

V nadaljevanju so opisane kategorije osebnih podatkov, ki jih zbiramo o vas:

  1. Identifikatorji (npr. vaše ime, številka računa, e-poštni naslov, IP-naslov)

  2. Finančni in zdravstveni podatki ter podatki o zdravstvenem zavarovanju (npr. številka vašega bančnega računa, številka plačilne kartice, zdravstveni podatki, ki ste jih posredovali vi oziroma so bili posredovani v vašem imenu)

  3. Karakteristike zaščitenih klasifikacij po kalifornijski ali zvezni zakonodaji (npr. vaš spol, veroizpoved, spolna usmerjenost)

  4. Komercialni podatki

  5. Informacije o aktivnosti na internetnem ali drugih elektronskih omrežjih (npr. informacije o vaši uporabi spletne strani ali aplikacije)

  6. Geolokacijski podatki (npr. vaša fizična lokacija)

  7. Vizualne informacije (npr. fotografije, ki jih naložite na svoj uporabniški račun)

  8. Logični zaključki (sklepi) (npr. analitika in preference)

  9. Podatki o poklicu in zaposlitvi (npr. o delodajalcu ali podatki o službenem potovanju)

Za več informacij o kategorijah virov, od katerih prejemamo osebne podatke, specifičnih vrstah osebnih podatkov, ki jih zbiramo, ali namenih, za katere jih zbiramo, si preberite razdelka naše Izjave o zasebnosti z naslovoma 'Katere vrste osebnih podatkov zbira Booking.com?' in 'Zakaj Booking.com zbira in uporablja vaše osebne podatke?'.

Če želite izvedeti več o prejemu osebnih podatkov in deljenju osebnih podatkov s poslovnimi partnerji, si preberite razdelka 'Katere vrste osebnih podatkov zbira Booking.com?' in 'Kako Booking.com vaše podatke deli z zunanjimi ponudniki?'.

Nekatere dele vaših osebnih podatkov lahko delimo z zunanjimi ponudniki, kar po kalifornijski zakonodaji lahko velja za ‘prodajo’‘ podatkov. To lahko vključuje identifikatorje, komercialne podatke, geolokacijske podatke, aktivnost na internetu in logične zaključke, kot je opisano zgoraj. Vaše osebne podatke, navedene v točkah od A do I, lahko posredujemo tudi v 'poslovne namene', npr. ponudnikom storitev, ki nam pomagajo pri varovanju naših storitev, za namene plačila, storitve službe za pomoč uporabnikom in za prikazovanje trženjskih sporočil ali oglasov. Za več podrobnosti, vključno o uporabnikih vaših osebnih podatkov, si preberite razdelka 'Katere vrste osebnih podatkov zbira Booking.com?' in 'Kako Booking.com vaše podatke deli z zunanjimi ponudniki?’ v naši Izjavi o zasebnosti.

Kalifornijska zakonodaja vam zagotavlja nekatere pravice, vključno s pravico dostopa do specifičnih osebnih podatkov, pravico do pojasnila o tem, kako obdelujemo osebne podatke (vključno z razkrivanjem ali prodajo osebnih podatkov), pravico do zahtevanja izbrisa osebnih podatkov, in pravico do umika privolitve za 'prodajo'. Zaradi uveljavljanja teh pravic vam ni onemogočen dostop do produktov ali storitev.

Svojo pravico, da ne soglašate s »prodajo«, lahko uveljavljate tako, da kliknete to povezavo in sledite navodilom: https://www.booking.com/content/ccpa.html

Če želite uveljaviti svojo pravico do dostopa ali izbrisa svojih osebnih podatkov v skladu s kalifornijsko zakonodajo, izpolnite naš obrazec Zahteva glede osebnih podatkov za uporabnike Booking.com. Če želite drugače uveljavljati katero od teh ali drugih pravic v okviru kalifornijske zakonodaje oz. če nas želite kontaktirati glede vprašanja ali nejasnosti v zvezi s tem obvestilom o zasebnosti in našimi praksami, nas lahko kontaktirate na dataprotectionoffice@booking.com, v zadevo pa napišite: 'California Resident Privacy Rights - Request'.

Če ste pooblaščenec, ki želi uveljavljati pravice v imenu stranke iz Kalifornije, se obrnite na naš zgornji e-poštni naslov in priložite kopijo pisnega pooblastila stranke, v katerem vas imenuje za pooblaščenca. Preden izpolnimo vašo zahtevo za uveljavljanje pravic, bomo morda morali preveriti vašo identiteto, npr. tako, da bomo zahtevali podatke vaših prejšnjih Rezervacij potovanj z nami.

Storitve Booking.com niso namenjene otrokom, mlajšim od 16 let. Booking.com torej zavedno ne prodaja osebnih podatkov mladoletnikov, mlajših od 16 let, brez ustrezne privolitve, kot to zahteva kalifornijska zakonodaja o zasebnosti potrošnikov (CCPA).

Booking.com je pripravil spodnjo statistiko glede prejemanja in obravnave zahtev, ki so bile posredovane v okviru CCPA s strani potrošnikov iz Kalifornije med 1. januarjem in 31. decembrom 2020:

  • Število ‘zahtev po obveščanju’, ki jih je Booking.com prejel, jim ugodil (v celoti ali delno) ali jih zavrnil: 27

  • Število ‘zahtev za izbris’, ki jih je Booking.com prejel, jim ugodil (v celoti ali delno) ali jih zavrnil: 136

  • Število ‘zahtev za umik privolitve za prodajo’, ki jih je Booking.com prejel, jim ugodil (v celoti ali delno) ali jih zavrnil: 13.866

  • Povprečno število dni, ki jih je Booking.com potreboval, da se je ustrezno odzval na zahteve za obveščanje, izbris ali umik privolitve: 8,514

Kitajska

Obvezni osebni podatki

Za uporabo Booking.com (prek naše spletne strani ali aplikacije) moramo zbrati določene vrste vaših osebnih podatkov za številne različne namene. Nekatere od teh osebnih podatkov zberemo, ko opravite rezervacijo potovanja, nekatere pa samodejno, ko obiščete Booking.com ali uporabite aplikacijo.

Ko opravite rezervacijo potovanja, vas vprašamo (najmanj) po imenu in e-poštnem naslovu. Glede na rezervacijo potovanja vas lahko prosimo tudi za domači naslov, telefonsko številko, podatke za plačilo, datum rojstva in imena popotnikov, ki potujejo z vami.

Uporabljamo tudi funkcionalne piškotke, ki samodejno zbirajo osebne podatke. Ti piškotki so potrebni za delovanje naših spletnih strani in aplikacij, zato morajo biti omogočeni, da lahko uporabljate naše storitve. Če želite izvedeti več o teh funkcionalnih piškotkih, si oglejte stran za upravljanje s soglasji.

Vsi podatki, opisani zgoraj, vključno s podatki, zbranimi prek funkcionalnih piškotkov, tvorijo osebne podatke, ki jih potrebujemo, da vam zagotovimo naše storitve, za namene, ki so opisani v razdelku »Zakaj Booking.com zbira in uporablja vaše osebne podatke?«, natančneje v odstavkih:

A – Rezervacija potovanja, B – Služba za pomoč uporabnikom, C – Storitve uporabniškega računa, F – Komunikacija z vami, H – Izboljšave naših storitev, I – Zagotavljanje najboljše cene za vas, K – Nadzorovanje klicev, L – Promocija varne in zaupanja vredne storitve, M – Pravni nameni.

Pred zbiranjem obveznih osebnih podatkov vas bomo prosili za soglasje. Brez soglasja za te nujne dejavnosti obdelave podatkov ne boste mogli dostopati do naših storitev ali jih uporabljati.

Neobvezni osebni podatki

V drugih primerih zbiramo neobvezne osebne podatke, ki niso nujno potrebni, da bi vam lahko zagotovili naše storitve. Ti vključujejo podatke, ki jih zbiramo prek analitičnih in oglaševalskih piškotkov.

Neobvezne osebne podatke uporabljamo, da bi vam zagotovili storitve, opisane v razdelku »Zakaj Booking.com zbira in uporablja vaše osebne podatke?«, natančneje v odstavkih:

  • D – Spletne skupine,

  • E – Oglaševalske dejavnosti,

  • G – Tržne raziskave,

  • J – Ocene strank.

Pred zbiranjem neobveznih osebnih podatkov vas bomo prosili za soglasje. Tudi če soglasja za zbiranje te vrste podatkov ne podate, boste lahko še naprej dostopali do naših storitev in jih uporabljali.

Več o osebnih podatkih, ki jih zbiramo.

Seznam SDK-jev

Pri uporabi storitev Booking.com soglašate, da bodo naslednji zunanji ponudniki zbirali in/ali obdelovali podatke za naslednje namene:

Ponudnik Namen uporabe in podatki, ki se zbirajo
Appsflyer

Namen uporabe: Oglaševanje

Podatki, ki se zbirajo: Podatki o napravi (lahko vključujejo model naprave, podatke o senzorjih), lokacijske podatke

Huawei

Namen uporabe: Potisna obvestila

Podatki, ki se zbirajo: BSSID, IMEI, seznam brezžičnih omrežij, vrsta omrežja, status omrežja, model naprave, SSID, AAID, ID mobilnega telefona, ID aplikacije, ime aplikacijskega paketa, IP naslov strežnika javnega omrežja

Dovoljenja v sistemu Android: READ_PHONE_STATE, WRITE_EXTERNAL_STORAGE, ACCESS_NETWORK_STATE, ACCESS_WIFI_STATE

Alipay

Namen uporabe: Plačila prek zunanjih ponudnikov

Podatki, ki se zbirajo: Model naprave, blagovna znamka, proizvajalec, MAC naslov naprave, IMSI, BSSID, brezžično omrežje, podatki o senzorjih, IMEI, Android ID, serijska številka strojne opreme, serijska številka kartice SIM

Dovoljenja v sistemu Android: ACCESS_NETWORK_STATE, ACCESS_WIFI_STATE, READ_PHONE_STATE, READ_EXTERNAL_STORAGE, READ_PHONE_STATE

Google

Namen uporabe: Anonimno sledenje napravam

Podatki, ki se zbirajo: Oglaševalski ID (unikaten ID za oglaševanje, ki ga lahko uporabnik ponastavi – zagotavljajo ga storitve Google Play)

Dovoljenja v sistemu Android: AD_ID

 

Občutljivi osebni podatki

»Občutljivi osebni podatki« so podatki, ki bi lahko, če bi prišlo do uhajanja ali nezakonite uporabe, zlahka privedli do kršitve človeškega dostojanstva ali povzročili škodo posamezniku oziroma njegovi lastnini. Pri uporabi storitev Booking.com lahko Booking.com ali zunanji ponudnik zbira naslednje občutljive osebne podatke:

  • podatke, ki so potrebni za obdelavo vašega plačila (npr. številki vašega bančnega računa in plačilne kartice, ki ju posredujete vi ali nekdo v vašem imenu),

  • podatke mladoletnikov, posredovane s pooblastilom starša ali skrbnika (dodatne informacije si oglejte spodaj),

  • lokacijske podatke z namenom prikaza mestnih vodnikov, priporočenih nastanitev in znamenitosti v bližini vaše trenutne lokacije oziroma za podajanje drugih priporočil.

Upoštevajte, da lahko med uporabo naših storitev vrsta nastanitve, ki jo iščete, razkrije občutljive podatke o vaši spolni usmerjenosti. Prav tako lahko preference glede hrane, ki jih navedete pri rezervaciji leta, razkrijejo občutljive podatke o vaši religiji in zdravju.

Pred zbiranjem občutljivih osebnih podatkov vas bomo prosili za soglasje. V kolikor pa prostovoljno zagotovite občutljive osebne podatke, domnevamo, da ste nam s tem podali soglasje za obdelavo teh podatkov v okviru, v katerem so bili zagotovljeni.

Za več informacij preberite razdelek »Zakaj Booking.com zbira in uporablja vaše osebne podatke?« v tej izjavi o zasebnosti.

Osebni podatki otrok

Na Kitajskem osebe, mlajše od 16 let, ne smejo uporabljati Booking.com. Osebne podatke o otrocih obdelujemo samo s privolitvijo staršev ali zakonitih skrbnikov, oziroma kadar so nam podatki posredovani s strani staršev ali zakonitih skrbnikov.

Če izvemo, da smo obdelali podatke otroka, mlajšega od 16 let, brez veljavne privolitve starša oziroma skrbnika, bomo podatke izbrisali.

Mednarodni prenos in prejemniki osebnih podatkov

Za zagotovitev naših storitev bomo vaše osebne podatke delili s tretjimi osebami. V veliko primerih se lahko vaši osebni podatki prenesejo in shranijo izven Kitajske, da jih lahko pošljemo tem tretjim osebam. Pred takšnim prenosom vas bomo prosili za soglasje. Razloge za prenos in kategorije prejemnikov za te osebne podatke si lahko ogledate spodaj.

Da bi lahko izvršili vašo Rezervacijo potovanja, Ponudniku potovanja, ki ste ga rezervirali, posredujemo ustrezne podatke o rezervaciji. To je ena naših bistvenih storitev, ki vam jih ponujamo. Glede na rezervacijo potovanja in ponudnika potovanja lahko osebni podatki, ki jih prenašamo, vključujejo vaše ime, kontaktne podatke, podatke za plačilo, imena oseb, ki potujejo z vami, in vse zahteve ali druge informacije, ki ste jih navedli ob opravljanju rezervacije potovanja. Drugi prejemniki so Booking.com B.V., skupina podjetji Booking Holdings Inc. in ponudniki naših storitev.

Poleg tega lahko vaše podatke prenesemo tretjim osebam za namene, ki niso nujni za zagotovitev naših storitev. V takem primeru lahko navedete, ali se strinjate s tako uporabo, tako da uredite svoje soglasje.

Preverite, kako delimo podatke s tretjimi osebami in kako delimo vaše osebne podatke s skupino podjetji Booking Holdings Inc..

Samodejno odločanje

Samodejno odločanje pomeni dejavnost uporabe računalniških programov za samodejno analiziranje, ocenjevanje ali odločanje o naslednjem: osebnem vedenju, navadah, interesih, hobijih ter finančnem, zdravstvenem, kreditnem ali drugem stanju.

Pri samodejnih odločitvah, kot je zagotovitev najboljše cene, se zanašamo na osebne podatke, odvisno od vaše lokacije. Ko na naših aplikacijah ali spletni strani iščete nastanitev, najem vozila ali let, obdelamo vaš IP-naslov, da preverimo, ali ste locirani v Evropskem gospodarskem prostoru (EGP) ali v državi zunaj njega. To storimo, da bi vam zagotovili najboljšo ceno za regijo (EGP) oz. državo (zunaj EGP). Ta obdelava ne pomeni razlike v obravnavi posameznikov na Kitajskem.

Uveljavljanje pravic

Če želite uveljaviti svojo pravico do dostopa ali izbrisa v skladu z zakonodajo za zaščito osebnih podatkov (PIPL), izpolnite naš obrazec: Zahteva glede osebnih podatkov za uporabnike Booking.com.

Če želite drugače uveljavljati te ali katere koli druge pravice v skladu s PIPL ali želite stopiti v stik z nami v zvezi s to izjavo o zasebnosti in našimi praksami, nam lahko pošljete e-sporočilo na dataprotectionoffice@booking.com. Prosimo, da v vrstico za zahtevo vpišete naslednje: »China PIPL Privacy Rights - Request«.

Rusija

Ta razdelek nadomešča našo Izjavo o zasebnosti in velja le za stranke iz Rusije.

V tem razdelku je opisano, kako uporabljamo in obdelujemo vaše osebne podatke ter kakšne so vaše posebne pravice v skladu z rusko zakonodajo. V primeru navzkrižja med določbami v tem razdelku in drugimi določbami v Izjavi o zasebnosti, za obdelavo osebnih podatkov državljanov Rusije veljajo določbe iz tega razdelka.

Vaše podatke lahko uporabimo za aktivnosti neposrednega trženja, kadar za to, če tako zahteva veljavna zakonodaja, podate predhodno privolitev.

Prenos osebnih podatkov, kot je opisano v tej Izjavi o zasebnosti, lahko vključuje prenose osebnih podatkov v tujino. Prenosi osebnih podatkov iz Rusije v tujino, v pristojnosti, ki ne zagotavljajo ustreznega varstva pravic posameznikov, na katere se osebni podatki nanašajo, se lahko izvedejo samo v primerih, ko to dovoljuje ruska zakonodaja, še posebej:

  1. po prejemu vaše predhodne ustrezne privolitve ali

  2. za izvajanje pogodbe z vami ali da vam lahko zagotovimo storitve.

Booking.com izvaja obdelavo (vključno s prenosom) vaših osebnih podatkov na različnih pravnih podlagah, kot so:

  1. Vaša privolitev (vključno s tisto za namene neposrednega trženja in razširjanja osebnih podatkov, ki jih posredujete prek naših spletnih platform).

  2. Izvajanje pogodbe z vami ali da vam lahko zagotovimo storitve.

    Če ne posredujete zahtevanih osebnih podatkov, vam Booking.com ne more zagotoviti zahtevane storitve, vključno s finalizacijo rezervacije potovanja ali zagotavljanjem pomoči uporabnikom.

  3. Pravice in zakoniti interesi podjetja Booking.com in zunanjih ponudnikov (na primer za zaznavanje in preprečevanje prevar).

    Kadar bodo osebni podatki uporabljeni za zakoniti interes podjetja Booking.com ali zunanjega ponudnika, bo Booking.com vedno uravnotežil vaše pravice in interese za zaščito vaših osebnih podatkov s pravicami in interesi podjetja Booking.com ali zunanjega ponudnika.

  4. Pravne obveznosti podjetja Booking.com (kot je odzivanje na zakonite zahteve državnih organov).

Če želite ugovarjati kateri obdelavi vaših osebnih podatkov, lahko uporabite razpoložljive funkcije za onemogočenje (npr. v nastavitvah računa) ali se obrnete na nas, kot je določeno v zgornjem razdelku ‘Kako lahko nadzorujete osebne podatke, ki jih posredujete podjetju Booking.com?’. Upoštevajte naslednje: Če umaknete privolitev, lahko morda Booking.com še vedno nadaljuje obdelavo vaših osebnih podatkov, če ima za to drugo pravno podlago.

Obdelavo vaših osebnih podatkov bomo ustavili in podatke izbrisali, če:

  1. bodo doseženi nameni obdelave podatkov ali bo poteklo obdobje hrambe osebnih podatkov;

  2. boste umaknili privolitev za obdelavo osebnih podatkov, razen če imamo za obdelavo vaših osebnih podatkov drugo pravno podlago.

Če imate pritožbo glede naše obdelave vaših osebnih podatkov, se obrnite na nas, kot je pojasnjeno v razdelku »Kako lahko nadzorujete osebne podatke, ki ste jih posredovali podjetju Booking.com?«. Obrnete se lahko tudi na lokalni organ za varstvo podatkov (Roskomnadzor).

Južna Koreja

Ta razdelek dopolnjuje našo Izjavo o zasebnosti in velja le v primeru, če ste rezident Južne Koreje.

  1. Postavke zbranih osebnih podatkov

    Za informacije o postavkah osebnih podatkov, ki jih zbiramo, preberite razdelek naše izjave o zasebnosti z naslovom ‘Katere vrste osebnih podatkov zbira Booking.com?’

  2. Namen zbiranja in uporabe osebnih podatkov

    Za informacije o namenu in uporabi osebnih podatkov, ki jih zbiramo, preberite razdelek naše izjave o zasebnosti z naslovom ‘Zakaj Booking.com zbira in uporablja vaše osebne podatke?’.

  3. Zunanji prejemniki in upravitelji osebnih podatkov

    Upravitelji Namen/poverjene dolžnosti

    Osebni podatki, ki jih uporablja ponudnik potovanja za ureditev nastanitve, ki ste jo rezervirali. Podatki se hranijo in izbrišejo, kot je navedeno v tej Izjavi o zasebnosti.

    Upravitelji za obdelavo plačil

    Osebni podatki se delijo z zunanjimi ponudniki plačilnih storitev, ki v našem imenu obdelujejo plačila, obravnavajo terjatve za vračilo ali zagotavljajo storitve izterjave plačil. Podatki se hranijo, kot je navedeno v tej Izjavi o zasebnosti.

    Upravitelji za podporo strankam

    Osebni podatki se delijo s temi upravitelji zato, da vam lahko ponudimo storitve službe za pomoč uporabnikom, ko nas potrebujete.

    Upravitelji za tržne raziskave

    Osebni podatki se delijo s temi upravitelji, da nam pomagajo izvajati tržne raziskave.

    Upravitelji za varnost

    Osebni podatki se delijo s temi upravitelji, ki zagotavljajo storitve odkrivanja in preprečevanja prevar (vključno s preverjanji za te namene).

    Upravitelji za oglaševanje

    Ko prek spletne strani Booking.com opravite rezervacijo po uporabi oglaševalskega partnerja, bomo podatke o rezervaciji poslali oglaševalskemu partnerju.

    Booking Holdings Inc.

    Osebni podatki se delijo s podjetji iz skupine podjetij Booking Holdings Inc. za naslednje namene:

    • za zagotavljanje storitev (vključno z opravljanjem, urejanjem in upravljanjem rezervacij ali obdelavo plačil);

    • za zagotavljanje pomoči uporabnikom;

    • za zaznavanje, preprečevanje in raziskovanje kršitev varstva podatkov, prevar in drugih nezakonitih dejavnosti;

    • za analizo in izboljšavo produktov;

    • za zagotavljanje personaliziranih ponudb ali pošiljanje oglasov z vašo privolitvijo oziroma kakor je drugače določeno z veljavnimi zakoni;

    • za gostovanje, tehnično podporo, splošno vzdrževanje in vzdrževanje varnosti tovrstnih deljenih osebnih podatkov; in

    • za zagotavljanje skladnosti z veljavnimi zakoni.

    Povezljivostni partnerji

    V imenu ponudnikov potovanj posredujemo podatke o vaši rezervaciji povezljivostnim partnerjem.

  4. Uničenje osebnih podatkov

    Booking.com pri uničevanju osebnih podatkov izvaja poslovno razumne in tehnično izvedljive ukrepe, ki onemogočajo obnovitev ali reprodukcijo.

    Elektronske dokumente ali datoteke, ki vsebujejo osebne podatke, se trajno izbriše s tehnično metodo, ki onemogoča obnovitev ali ponovno pridobitev. Neelektronske dokumente ali datoteke, ki vsebujejo osebne podatke, se razreže ali sežge.

    Osebne podatke je včasih treba hraniti dlje od obdobja hrambe in jih uporabiti, kot predpisuje veljavna zakonodaja. V teh primerih se, v obsegu, ki je tehnično mogoč, podatke hrani ali ohranja ločeno od drugih elementov osebnih podatkov.

  5. Oddelek za zaščito osebnih podatkov

    Če imate zahtevo, povezano s to izjavo o zasebnosti ali pravicami posameznika, na katerega se nanašajo osebni podatki, se obrnite na naš oddelek za varstvo podatkov. Oddelek, odgovoren za varstvo osebnih podatkov in povezanih pritožb:

    Oddelek za varstvo podatkov

    +82 2 6323 8008

    dataprotectionoffice@booking.com

    Glede vsega v zvezi z osebnimi podatki se lahko na kateremkoli od spodnjih naslovov obrnete na lokalne organe oziroma se posvetujete z njimi:

    • Privacy Infringement Report Center privacy.kisa.or.kr/118

    • Cyber ​​Investigation Division, Supreme Prosecutors' Office www.spo.go.kr/1301

    • National Police Agency Cyber ​​Security Bureau www.ctrc.go.kr / 182

  6. Predstavnik v Koreji

    V skladu z aktom za promocijo uporabe informacijskega omrežja in varovanja informacij, so informacije o lokalnem predstavniku sledeče:

    • Ime in predstavnik: Booking.com Korea Limited (zastopnik: Su Yeon Kim)

    • Naslov, telefonska številka in e-naslov: 17F Gran Seoul, 33 Jongro, Jongro-Gu, Seul, Južna Koreja, +82 2 6323 8008, privacy.kr@booking.com.

Turčija

 

 

Kadarkoli uporabite naše spletne storitve ali aplikacije, uporabimo piškotke in drugo spletno tehnologijo sledenja (ki jo bomo za potrebe te Izjave o piškotkih prav tako imenovali ‚piškotki‘).

Piškotki se uporabljajo na različne načine: za delovanje spletne strani Booking.com, za analizo prometa na strani in v oglaševalske namene.

Nadaljujte z branjem, da bi izvedeli, kaj je ‚piškotek‘, kako se jih uporablja in katere izbire so vam na voljo.

Kaj so piškotki in druga tehnologija spletnega sledenja?

Kako se uporabljajo piškotki?

Kaj lahko izberete sami?


Kaj so piškotki in tehnologija spletnega sledenja?

Piškotek spletnega brskalnika je majhna besedilna datoteka, ki jo spletne strani namestijo v brskalnik vašega računalnika oz. mobilne naprave.

Piškotki shranjujejo informacije o vsebini, ki si jo ogledujete in jo uporabljate, da bi si zapomnili vaše preference in nastavitve oz. analizirali vašo uporabo spletnih storitev.

Piškotki se delijo na ‚lastne‘ in ‚druge‘.

  • Lastni piškotki so piškotki, ki jih uporablja lastnik domene – v našem primeru je to Booking.com. Vsi piškotki, ki jih namestimo sami, so ‚lastni piškotki‘.

  • Drugi piškotki so piškotki, ki jih na naši domeni uporabljajo preverjeni partnerji, katerim smo to dovolili. To so lahko partnerji, ki ponujajo družbene medije, oglaševalski partnerji, ponudniki varnostnih storitev in drugi.

Uporabljajo lahko ‚sejne piškotke‘ ali ‚trajne piškotke‘:

  • Sejni piškotki obstajajo le, dokler ne zaprete brskalnika, s čimer zaključite svojo ‚sejo‘. Takrat se izbrišejo.

  • Trajni piškotki imajo različno življenjsko dobo in ostanejo na vaši napravi tudi po tem, ko zaprete brskalnik. Na platformi Booking.com skušamo uporabljati le trajne piškotke (oz. zunanjim ponudnikom omogočamo le nameščanje trajnih piškotkov) z omejeno življenjsko dobo. Vseeno pa moramo včasih iz varnostnih razlogov ali v drugih izjemnih okoliščinah uporabiti piškotek, ki ima daljšo življenjsko dobo.

Piškotki spletnih brskalnikov lahko shranjujejo informacije, kot je IP-naslov ali drug identifikator, vrsto vašega brskalnika in informacije o vsebinah digitalnih storitev, ki si jih ogledujete in jih uporabljate. S shranjevanjem teh informacij si piškotki spletnih brskalnikov lahko zapomnijo vaše preference in nastavitve za spletne storitve ter analizirajo, kako le-te uporabljate.

Poleg piškotkov uporabljamo tudi druge vrste tehnologije za sledenje, ki so zelo podobne. Naša spletna stran, e-sporočila in mobilne aplikacije lahko vsebujejo majhne slikovne datoteke oz. vrstice kode, ki beležijo vašo interakcijo z njimi. Sem sodijo ‚spletni svetilniki‘, ‚skripte‘, ‚sledilni URL-naslovi‘ in ‚kompleti za razvoj programske opreme‘ (imenovani SDK):

  • Spletni svetilniki imajo več imen. Poznani so tudi kot spletni hrošči, sledilni hrošči, oznake, spletne oznake, oznake strani, sledilni piksli, pikselne oznake, 1x1 GIF-i ali čisti GIF-i.

    Na kratko: ti svetilniki so drobne grafične podobe v obliki enega piksla, ki je lahko poslan na vašo napravo kot del zahteve spletne strani, v aplikaciji, prek oglasa ali HTML e-sporočila.

    Uporabljajo se za posredovanje informacij z vaše naprave, npr.: vrsta naprave ali operacijskega sistema, vaš IP-naslov in čas vašega obiska. Uporabljajo se tudi za nameščanje in branje piškotkov v vašem brskalniku oz. za sprožanje namestitve piškotka.

  • Skripte so majhni računalniški programi, vdelani v naše spletne strani, ki tem stranem omogočajo več različnih dodatnih funkcij. Skripte omogočajo normalno delovanje spletne strani. Primer: skripte poganjajo določene varnostne funkcije in omogočajo osnovne funkcije za interakcijo na naši spletni strani.

    Skripte se lahko uporabljajo tudi za analitične ali oglaševalske namene. Primer: skripta lahko zbira informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta, npr. obiskane spletne strani in vsebine, ki ste jih iskali.

  • Sledilni URL-naslovi so povezave, ki vsebujejo unikatne identifikatorje. Ti se uporabljajo za identifikacijo spletne strani, s katere ste prišli na stran Booking.com oz. aplikacijo, ki jo uporabljate. Primer: klik na povezavo na strani družbenega medija, spletnega iskalnika ali na spletni strani enega naših pridruženih partnerjev.

  • Kompleti za razvoj programske opreme (SDK) so deli izvorne kode naših aplikacij, njihovi podatki pa so (za razliko od piškotkov brskalnikov) shranjeni v aplikaciji.

    Uporabljajo se za analizo uporabe aplikacij oz. za pošiljanje personaliziranih potisnih sporočil. To storijo tako, da beležijo edinstvene identifikatorje, povezane z vašo napravo (npr. ID-naprave ali IP-naslov), ter vašo aktivnost v aplikaciji in lokacijo vašega omrežja.

Vse te vrste tehnologije za sledenje so v tej Izjavi o piškotkih imenovane ‚piškotki‘.


Kako se uporabljajo piškotki?

Piškotki se uporabljajo za zbiranje informacij, ki vključujejo:

  • IP-naslov,

  • ID-naprave,

  • ogledane strani,

  • vrsta brskalnika,

  • informacije o iskanju,

  • operacijski sistem,

  • ponudnik internetnih storitev,

  • časovna oznaka,

  • ali gre za vaš odziv na oglas,

  • URL-naslov, s katerega ste bili usmerjeni,

  • uporabljene funkcije in izvedene aktivnosti na spletni strani oz. v aplikaciji.

To omogoča, da ste na vseh straneh spletnega mesta, na različnih napravah, na različnih spletnih mestih in pri uporabi aplikacij prepoznani kot isti uporabnik. Po namenu se delijo na tri kategorije: funkcionalni piškotki, analitični piškotki in oglaševalski piškotki.

Funkcionalni piškotki

Ti piškotki so potrebni za delovanje naših spletnih strani in aplikacij, zato morajo biti omogočeni, da lahko uporabljate naše storitve.

Funkcionalni piškotki se uporabljajo za ustvarjanje tehnološko naprednih in uporabniku prijaznih spletnih strani in aplikacij, ki se samodejno prilagajajo vašim potrebam in preferencam, da lažje brskate in rezervirate. To vključuje tudi omogočanje ključnih varnostnih funkcij in funkcij za invalidne osebe.

Natančneje, ti piškotki:

  • omogočajo pravilno delovanje naše spletne strani in aplikacij, da lahko ustvarite svoj uporabniški račun, se vpišete in urejate svoje rezervacije;

  • si zapomnijo izbrano valuto in nastavitve glede jezika, vaša pretekla iskanja in druge preference, ki vam omogočajo učinkovito uporabo naše spletne strani in aplikacij;

  • si zapomnijo podatke vaše registracije, da vam ni treba ob vsakem obisku naše spletne strani ali aplikacije vpisovati vaših vpisnih podatkov. (Ne skrbite, vaša gesla so vedno šifrirana.)

Analitični piškotki

Ti piškotki merijo in spremljajo način uporabe naše spletne strani in aplikacij. Te podatke uporabljamo za izboljšave spletne strani, aplikacij in storitev.

Natančneje, ti piškotki:

  • nam pomagajo pri razumevanju, kako obiskovalci in uporabniki, kot ste vi, uporabljajo Booking.com in naše aplikacije;

  • nam pomagajo pri izboljšavah spletne strani, aplikacij in komunikacije, da bi tako zagotovili, da ostajamo zanimivi in relevantni;

  • nam omogočajo preverjanja, kaj na naši strani oz. v aplikacijah deluje in kaj ne;

  • nam pomagajo razumeti učinkovitost oglaševanja in komunikacije;

  • nam razkrijejo, kako uporabniki uporabljajo našo spletno stran in aplikacije po tem, ko se jim prikažejo spletni oglasi, vključno z oglasi na spletnih straneh zunanjih ponudnikov;

  • omogočajo našim poslovnim partnerjem, da preverijo, ali njihove stranke izkoriščajo ponudbe za nastanitev, ki so vdelane v njihove spletne strani.

Podatki, ki jih zbiramo s temi piškotki, lahko vključujejo spletne strani, ki ste jih obiskali, informacijo o tem, s katerih spletnih strani ste vstopili oz. katere strani ste zapustili, katero vrsto platforme ste uporabili, katera e-sporočila ste odprli in se nanje odzvali, ter podatke o datumu in času. To pomeni, da lahko uporabimo tudi podatke o tem, kako uporabljate stran oz. aplikacijo, kot so na primer število klikov na določeni strani, premiki miške in pomikanje po strani, besede, uporabljene pri iskanju, in besedilo, ki ga vpisujete v različna polja.

Oglaševalski piškotki

Te piškotke Booking.com in naši preverjeni partnerji uporabljamo za dolgoročno zbiranje informacij o vas na različnih spletnih straneh, aplikacijah in drugih platformah.

Oglaševalski piškotki nam pomagajo pri odločitvah, katere produkte, storitve in oglase na podlagi interesa vam prikažemo, tako na naši spletni strani in v aplikacijah, kot tudi drugje.

Natančneje, ti piškotki:

  • vas kategorizirajo po določenih profilih interesov, npr. na podlagi spletnih strani, ki jih obiščete, in na podlagi vaših klikov. Te profile uporabljamo za prikaz personalizirane vsebine (npr. ideje za potovanja ali specifične nastanitve) na Booking.com in drugih spletnih straneh;

  • prikazujejo personalizirane oglase in oglase na podlagi interesa tako na Booking.com spletni strani, v naših aplikacijah in na drugih spletnih straneh. To se imenuje ‚ponovno ciljanje‘ in temelji na vaših iskanjih, npr. na destinacijah, ki ste jih iskali, nastanitvah, ki ste si jih ogledali, in cenah, ki so vam bile prikazane. Temelji lahko tudi na vaših navadah pri nakupih ali drugih spletnih aktivnostih.

    Oglasi v okviru ponovnega ciljanja se vam prikazujejo tako pred kot po tem, ko zapustite stran Booking.com, njihov namen pa je, da vas spodbudijo, da nadaljujete brskanje oz. da se vrnete na našo spletno stran. Te oglase lahko vidite na spletnih straneh, v aplikacijah in e-sporočilih;

  • integrirajo družbene medije v našo spletno stran in aplikacije. To vam omogoča, da všečkate ali delite vsebine oz. produkte na družbenih medijih, kot so Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Pinterest, Snapchat in LinkedIn.

    Ti gumbi za ‚všečke‘ in ‚delitve‘ uporabljajo dele kode posameznega ponudnika družbenega medija in omogočajo zunanjim ponudnikom nameščanje piškotkov na vašo napravo.

    Ti piškotki so lahko izključno funkcionalni, lahko pa se jih uporablja tudi za sledenje spletnim stranem, ki jih obiščete z njihovih omrežij, ali za oblikovanje profila vašega vedenja med brskanjem po spletu in da vam prikažejo personalizirane oglase. Ta profil se delno oblikuje na osnovi primerljivih podatkov, ki jih ponudniki prejmejo med vašimi obiski drugih spletnih strani na njihovih omrežjih.

    Da bi izvedeli več o tem, kako ponudniki družbenih medijev uporabljajo vaše osebne podatke, si preberite njihove izjave o piškotkih in/ali zasebnosti: Facebook (vključno s platformami Instagram, Messenger in Audience Network), Snapchat, Pinterest in Twitter. Upoštevajte, da se te izjave lahko občasno spremenijo.

Pri zbiranju podatkov sodelujemo s preverjenimi zunanjimi ponudniki. Občasno lahko podatke (npr. e-naslov ali telefonsko številko) delimo tudi s temi zunanjimi ponudniki. Ti zunanji ponudniki lahko vaše podatke povežejo z drugimi informacijami, ki jih zbirajo, ter ustvarijo občinstvo po meri (custom audiences) oz. pošljejo ciljane oglase. Več informacij o tem, kako ti zunanji ponudniki obdelujejo vaše podatke, najdete na naslednjih povezavah: Kako Google uporablja podatke, Facebook – pravila glede podatkov.

Uporabljamo lahko tudi pristope, ki vključujejo piksle in jih ne označujemo kot piškotke, saj ne shranjujejo nobenih podatkov na vaši napravi.

Včasih v e-sporočila (npr. e-novice) vdelamo piskle. ‚Piksel‘ je elektronska datoteka velikosti enega samega piskla, ki se vdela v e-sporočilo in se naloži, ko sporočilo odprete. Z uporabo pikslov v e-sporočilih lahko vidimo, če je bilo sporočilo dostavljeno, če in kdaj ste ga prebrali, ter kaj ste kliknili.

Te informacije prejmemo tudi o potisnih sporočilih, ki vam jih pošiljamo. Tovrstne statistike nam razkrivajo vaše navade pri branju, da lahko optimiziramo svoja sporočila in vam zagotovimo bolj relevantno komunikacijo z nami.


Kaj lahko izberete sami?

Da bi izvedeli več o piškotkih in njihovem urejanju ter brisanju, obiščite allaboutcookies.org ali pa poglavje pomoči v svojem brskalniku.

V nastavitvah brskalnikov, kot so Internet Explorer, Safari, Firefox ali Chrome, lahko določite, katere piškotke sprejemate in katere želite zavrniti. Točna lokacija teh nastavitev je odvisna od brskalnika, ki ga uporabljate:

Če se odločite blokirati določene funkcionalne piškotke, morda ne boste mogli uporabljati nekaterih funkcij naših storitev.

Poleg specifičnih nastavitev, ki jih lahko ponujamo na Booking.com in v aplikacijah, lahko zavrnete tudi nekatere piškotke:

  • Analitika

    Da bi preprečili storitvi Google Analytics zbiranje analitičnih podatkov o določenih vrstah brskalnikov, sledite naslednji povezavi: Google Analytics Opt-out Browser Add-on (na voljo le za osebne računalnike).

  • Oglaševanje

    Pri oglaševanju in trženju vselej skušamo sodelovati z družbami, ki so članice organizacij Network Advertising Initiative (NAI) in/ali Interactive Advertising Bureau (IAB).

    Članice NAI in IAB sledijo standardom in kodeksom industrije ter vam omogočajo, da se izključite iz oglaševanja na osnovi analize vedenja.

    Obiščite www.networkadvertising.org , da bi preverili, katere članice NAI so morda namestile oglaševalske piškotke na vaš računalnik. Da bi izstopili iz oglaševalskega programa na osnovi analize vedenja, ki ga izvaja katera od članic NAI, označite okence, ki zadeva to družbo.

    Obiščete lahko tudi www.youronlinechoices.com ali www.youradchoices.com, da bi izvedeli, kako se izključite iz prilagojenega oglaševanja.

    Vaša mobilna naprava vam morda omogoča, da v nastavitvah omejite deljenje podatkov v namene ponovnega ciljanja. Če se odločite za to, se morate zavedati, da četudi izstopite iz spletnega oglaševalskega omrežja, to ne pomeni, da ne boste več videli spletnega oglaševanja oz. bili predmet oglaševalskih in tržnih analiz. To pomeni zgolj, da vam omrežje, iz katerega ste izstopili, ne bo več pošiljalo oglasov, prilagojenih vašim spletnim preferencam in iskalnim vzorcem.

Nekatere spletne strani imajo na voljo funkcijo ‚Ne sledi‘, ki vam omogoča, da vam stran ne sledi. Trenutno ne podpiramo funkcije ‚Ne sledi‘ v nastavitvah brskalnika.

Kako nas lahko kontaktirate

V primeru vprašanj glede te Izjave o piškotkih pošljite e-sporočilo na naslov dataprotectionoffice@booking.com.

Naša izjava o piškotkih se lahko občasno spremeni. Če gre za večje spremembe, ki so pomembne za vas oz. vplivajo na vaše pravice glede zaščite podatkov, vas bomo o tem obvestili. Vseeno pa vam priporočamo, da redno obiskujete to stran in ostanete na tekočem glede vseh drugih (manjših ali manj pomembnih) sprememb.