Privacy- en Cookieverklaring

Privacyverklaring

30 sep 2020

Allereerst het voornaamste - uw privacy is belangrijk voor ons. We snappen dat u dit vaker hoort, maar wij menen het oprecht. U geeft ons uw vertrouwen door de diensten van Booking.com te gebruiken en dat vertrouwen is belangrijk voor ons. Daarom zetten wij ons in om alle persoonsgegevens die u ons toevertrouwt, te beveiligen en met zorg te bewaren. Wij handelen in het belang van onze klanten en wij zijn transparant over de verwerking van uw persoonsgegevens.

In dit document beschrijven we hoe we uw persoonsgegevens gebruiken en verwerken. Het is duidelijk en transparant geschreven. Het vertelt u ook welke rechten u kunt uitoefenen met betrekking tot uw persoonsgegevens (zoals het recht van bezwaar) en hoe u contact met ons kunt opnemen. Lees ook onze Cookieverklaring, waarin we u vertellen hoe Booking.com gebruikmaakt van cookies en andere vergelijkbare technologieën.

Als u ons eerder heeft gebruikt, dan weet u dat Booking.com online reisgerelateerde diensten aanbiedt via haar eigen websites en mobiele apps, maar ook via andere online platforms zoals websites van partners en social media. We willen erop wijzen dat alle informatie die u gaat lezen, over het algemeen van toepassing is op niet slechts één of twee, maar al deze platforms.

Feitelijk geldt deze privacyverklaring voor alle vormen van klantinformatie die wij verzamelen via alle bovenstaande platforms of andere middelen die hieraan verbonden zijn (bijvoorbeeld als u per e-mail contact opneemt met onze klantenservice).

Als u een van onze zakelijke partners bent, dan raden wij u ook aan de Privacyverklaring voor Zakenpartners te lezen, zodat u begrijpt hoe uw persoonsgegevens worden verwerkt als onderdeel van onze zakelijke relatie.

We kunnen de Privacyverklaring van tijd tot tijd aanpassen, dus we raden u aan deze pagina af en toe te bezoeken zodat u precies weet waar u aan toe bent Als wij wijzigingen in de Privacyverklaring aanbrengen die van invloed zijn op u (bijvoorbeeld als wij van plan zijn uw persoonsgegevens voor andere doeleinden te verwerken dan eerder is gecommuniceerd), dan zullen wij u van deze wijzigingen op de hoogte brengen voordat de nieuwe activiteiten beginnen.

En nu een vervelend maar noodzakelijk stukje: Als u het niet eens bent met deze Privacyverklaring, dan dient u geen gebruik meer te maken van onze diensten. Als u akkoord gaat met onze Privacyverklaring, dan bent u helemaal klaar om uw volgende reis via ons te boeken.

Terminologie die we gebruiken in deze Privacyverklaring

Reis' betekent de verschillende reisproducten en -diensten die door u bij de Reisaanbieder kunnen worden besteld, aangeschaft, gekocht, betaald, gehuurd, verstrekt, gereserveerd, gecombineerd of geconsumeerd.

Reisaanbieder' betekent de aanbieder van accommodatie (bv. hotel, motel, appartement, bed & breakfast, verhuurder), attracties (bv. attractieparken, musea, rondleidingen), vervoersaanbieder (bv. autoverhuur, cruises, treinritten, luchthavenritten, touringcars, transfers), touroperators, reisverzekeringen en alle andere reis- of aanverwante producten of diensten van tijd tot tijd beschikbaar voor Reserveringen op het platform.

Reisservice' is de online aankoop, bestelling, (gefaciliteerde) betaling of reserveringsservice zoals aangeboden of ingeschakeld door Booking.com voor diverse producten en diensten die van tijd tot tijd beschikbaar worden gesteld door Reisaanbieders op het platform.

Reservering' is de bestelling, aankoop, betaling, boeking of reservering van een Reis.


Wat voor persoonsgegevens verzamelt Booking.com?

We kunnen u niet helpen de perfecte Reis te boeken zonder informatie, dus als u gebruik maakt van onze diensten zijn er bepaalde dingen die we vragen. Dit is meestal algemene informatie – uw naam, de gewenste contactgegevens, de namen van de personen die met u reizen en uw betalingsinformatie. U kunt ook besluiten om aanvullende informatie over uw aankomende Reis (bijvoorbeeld uw verwachte aankomsttijd) in te dienen.

Daarnaast verzamelen we ook informatie van de computer, telefoon, tablet of ander apparaat dat u gebruikt om toegang te krijgen tot onze diensten. Dit omvat het IP-adres, de browser die u gebruikt en uw taalinstellingen. Er zijn ook situaties waarin we informatie over u ontvangen van anderen of wanneer we automatisch andere informatie verzamelen.

Dit is het algemene overzicht, maar als u meer wilt weten over de informatie die we verzamelen, gaan we hieronder in detail.

Lees meer over de persoonsgegevens die we verzamelen

Waarom verzamelt en gebruikt Booking.com uw persoonsgegevens?

Wij vragen uw persoonlijke gegevens vooral zodat we u kunnen helpen bij het beheren van uw online Reserveringen en om te zorgen dat u de best mogelijke service krijgt.

Wij gebruiken uw persoonsgegevens ook om contact met u op te kunnen nemen over de nieuwste deals en speciale aanbiedingen en andere producten en diensten waarvan wij denken dat ze voor u interessant kunnen zijn. Er zijn ook andere toepassingen. Als u wilt weten welke deze zijn, lees dan verder voor een meer gedetailleerde uitleg.

Lees meer over waarom Booking.com uw gegevens verzamelt

Hoe deelt Booking.com uw gegevens met derden?

Er zijn verschillende partijen geïntegreerd in de diensten van Booking.com, op verschillende manieren en om verschillende redenen. De belangrijkste reden waarom wij uw gegevens delen is om de Reisaanbieder de relevante informatie te verstrekken om uw Reservering uit te voeren.

We betrekken ook andere partijen om u te voorzien van de diensten van Booking.com. Dit zijn bijvoorbeeld financiële instellingen, adverteerders, dochterondernemingen van de Booking.com-groep en andere affiliates van de Booking Holdings Inc.-groep. in sommige gevallen kan dit ook gaan om de overheid of andere autoriteiten, indien vereist onder de van toepassing zijnde wetgeving.

Hieronder volgen meer details over hoe de informatie die u met ons deelt wordt gebruikt en uitgewisseld met deze partijen.

Lees meer over hoe gegevens worden gedeeld met derden

Hoe worden uw persoonsgegevens binnen de groep Booking Holdings Inc. gedeeld?

Booking.com is onderdeel van de groep Booking Holdings Inc. Lees verder om meer te weten te komen over hoe uw gegevens kunnen worden gedeeld binnen de groep Booking Holdings.

Lees meer over gegevens binnen de groep Booking Holdings Inc.

Hoe worden uw persoonsgegevens gedeeld en verder verwerkt voor grondvervoersdiensten?

Booking.com en Rentalcars.com – ook onderdeel van de groep Booking Holdings Inc – gebruiken gezamenlijk uw gegevens om u grondvervoersdiensten te bieden via de websites en apps van Booking.com (zoals cars.booking.com of taxi.booking.com). Lees meer om de reikwijdte en de beperkte aard van onze gezamenlijke verantwoordelijkheid te begrijpen.

Lees meer over data en onze grondvervoersdiensten

Hoe verwerkt Booking.com communicatie die u en uw Reisaanbieder via Booking.com versturen?

Booking.com kan u en Reisaanbieders helpen informatie of verzoeken over diensten en bestaande Reserveringen uit te wisselen via het Booking.com-platform. Als u meer wilt weten over de manier waarop Booking.com deze communicatie ontvangt en behandelt, lees dan hier verder.

Lees meer over hoe deze communicatie wordt verwerkt

Hoe maakt Booking.com gebruik van mobiele apparaten?

We bieden gratis apps waarmee we ook persoonsgegevens verzamelen en verwerken. Dit werkt op vrijwel dezelfde manier als op onze website, maar ze stellen u ook in staat om gebruik te maken van de locatievoorzieningen op uw mobiele apparaat/apparaten.

Lees meer over hoe we data van mobiele apparaten gebruiken

Hoe maakt Booking.com gebruik van social media?

Het gebruik van sociale media kan op verschillende manieren worden geïntegreerd in de diensten van Booking.com. Hiertoe zullen wij een aantal van uw persoonsgegevens verzamelen of een deel van uw informatie ontvangen. Als u meer wilt weten over hoe deze informatie wordt gebruikt en uitgewisseld, lees dan verder.

Lees meer over hoe we social media-data gebruiken

Welke beveiligings- en bewaarprocedures hanteert Booking.com om uw persoonsgegevens te beschermen?

Wij hebben solide procedures om ongeautoriseerde toegang tot, en het misbruik van persoonsgegevens te voorkomen.

Lees meer over beveiligings- en bewaarprocedures

Hoe behandelt Booking.com persoonsgegevens van kinderen?

De diensten die door Booking.com worden aangeboden, mogen, tenzij anders aangegeven, alleen gebruikt worden door personen van 16 jaar en ouder. Informatie over kinderen wordt uitsluitend verwerkt met toestemming van de ouders of voogden of wanneer de informatie met ons wordt gedeeld door de ouders of voogden zelf.

Lees meer over de persoonsgegevens van personen jonger dan 16 jaar

Hoe kunt u de persoonsgegevens die u aan Booking.com heeft verstrekt beheren?

U heeft altijd het recht om de persoonsgegevens die wij van u hebben te bekijken. U kunt uw persoonsgegevens opvragen of verwijderen door gebruik te maken van dit formulier. Als u meer wilt weten over uw rechten rond het beheer van uw persoonsgegevens, lees dan hier verder.

Lees meer over hoe u uw persoonsgegevens kunt beheren

Wie is verantwoordelijk voor het verwerken van persoonsgegevens op de website en apps van Booking.com?

Booking.com B.V., gevestigd in Amsterdam, Nederland, controleert de verwerking van persoonsgegevens voor het leveren van haar diensten. Dit omvat de websites en mobiele apps, met uitzondering van enkele uitzonderingen die in deze privacyverklaring worden verduidelijkt.

Lees meer over de verantwoordelijkheid van Booking.com B.V. voor persoonsgegevens

Landenspecifieke bepalingen

Afhankelijk van de wet die op u van toepassing is, kunnen we gevraagd worden om aanvullende informatie te geven. Lees verder als u meer wilt weten.

Lees meer over landenspecifieke bepalingen


Wat voor persoonsgegevens verzamelt Booking.com?

Afhankelijk van de wet die op u van toepassing is, kunnen we gevraagd worden om aanvullende informatie te geven. Lees verder als u meer wilt weten.

Persoonsgegevens die u aan ons verstrekt.

Booking.com verzamelt en gebruikt informatie die u aan ons verstrekt. Wanneer u een Reservering maakt, wordt u (in ieder geval) gevraagd uw naam en e-mailadres te geven.

Afhankelijk van uw Reservering, kunnen wij ook vragen naar uw huisadres, telefoonnummer, betalingsgegevens, geboortedatum, de namen van uw medereizigers en voorkeuren voor uw Reis (zoals maaltijdvoorkeuren en voorkeuren in verband met mobiliteitsbeperkingen).

Wanneer u contact moet opnemen met het team van onze klantenservice, via ons communiceert met uw Reisaanbieder of op een andere manier contact met ons opneemt (bijvoorbeeld via social media) zullen wij ook informatie van u verzamelen. Dit geldt zowel als u contact met ons opneemt met feedback of om hulp vraagt via onze diensten.

U kunt ook worden uitgenodigd om beoordelingen te schrijven, om daarmee anderen te helpen informeren over de ervaringen die u had tijdens uw reis. Als u een beoordeling schrijft op het Booking.com-platform, verzamelen we alle informatie die u heeft toegevoegd, samen met uw weergavenaam en avatar (als u er een kiest).

Ook in andere gevallen kunt u ons voorzien van informatie. Als u bijvoorbeeld aan het surfen bent met uw mobiele apparaat, kunt u ervoor kiezen om Booking.com uw huidige locatie te laten zien of ons toegang te geven tot uw contactpersonen. Dit helpt ons om u de best mogelijke service en ervaring te bieden, bijvoorbeeld door u onze stadsgidsen te laten zien, de dichtstbijzijnde restaurants of attracties voor uw locatie aan te bevelen of andere aanbevelingen te doen.

Als u een gebruikersaccount maakt, slaan we ook uw persoonlijke instellingen op, geüploade foto's en beoordelingen van eerdere boekingen. Deze opgeslagen gegevens kunnen worden gebruikt om u te helpen bij het plannen en beheren van toekomstige Reserveringen of om te profiteren van andere functies die alleen beschikbaar zijn voor gebruikers met een account (zoals incentives of andere voordelen).

Wij kunnen u doorverwijzingsprogramma's of prijsvragen aanbieden, en deelname aan deze programma's betekent dat u ons relevante persoonsgegevens verstrekt.

Persoonsgegevens van anderen die u aan ons verstrekt.

Misschien boekt u niet altijd alleen maar een Reservering voor uzelf. U kunt met andere mensen op reis gaan of een reservering maken namens iemand anders. In beide scenario's geeft u ze gegevens als onderdeel van de Reservering.

Als u een Booking.com Business-account heeft, kunt u ook een adresboek bijhouden om het plannen en beheren van zakenreizen voor anderen te vergemakkelijken.

In sommige gevallen kunt u Booking.com gebruiken om informatie te delen met anderen. Dit kan de vorm aannemen van het delen van een verlanglijstje of deelnemen aan een doorverwijzingsprogramma, zoals beschreven wanneer u de betreffende functie gebruikt.

We moeten u erop wijzen dat het uw eigen verantwoordelijkheid is dat de mensen waarvan u persoonsgegevens heeft verstrekt zich hiervan bewust zijn en begrijpen en accepteren hoe Booking.com hun informatie gebruikt (zoals beschreven in deze Privacyverklaring).

Persoonsgegevens die we automatisch verzamelen.

Ongeacht of u een Reservering maakt of niet, verzamelen we automatisch bepaalde informatie wanneer u onze websites of apps bezoekt. Dit is inclusief uw IP-adres, de datum en tijd waarop u toegang heeft gehad tot onze diensten, en informatie over de hardware en software van uw computer (zoals het besturingssysteem, de gebruikte internetbrowser, de versies van de applicatie en uw taalinstellingen). We verzamelen ook informatie over uw klikgedrag en welke pagina's aan u worden getoond.

Als u gebruik maakt van een mobiel apparaat, verzamelen we gegevens over uw apparaat, apparaat-specifieke instellingen en eigenschappen, applicatiecrashes en andere systeemactiviteiten. Wanneer u een Reservering maakt met behulp van dit type apparaat, registreert ons systeem hoe u uw reservering heeft gemaakt (op welke website), en/of van welke site u kwam toen u de Booking.com website of app invoerde.

Persoonsgegevens die we uit andere bronnen verkrijgen.

We ontvangen niet alleen gegevens die u met ons deelt, maar ook vanuit andere bronnen. Hieronder vallen zakelijke partners, zoals affiliate partners, dochterondernemingen van de Booking.com-bedrijfsgroep, andere affiliates van de Booking Holdings Inc.-bedrijfsgroep en andere onafhankelijke derden.

Alles wat we van deze partners ontvangen kan gecombineerd worden met informatie die door u wordt verstrekt. De reserveringsdiensten van Booking.com zijn bijvoorbeeld niet alleen beschikbaar via Booking.com en de apps van Booking.com, maar zijn ook geïntegreerd in de diensten van affiliatepartners die u online kunt vinden. Als u hier gebruik van maakt, geeft u uw reserveringsgegevens aan onze zakenpartner, die uw gegevens weer aan ons doorstuurt.

We integreren ook dienstverlening door derden om betalingen tussen boekers en Reisaanbieders te faciliteren. Deze dienstverleners delen betalingsinformatie zodat wij uw Reservering kunnen beheren en afhandelen, en ervoor kunnen zorgen dat alles soepel verloopt.

Daarnaast verzamelen we informatie in het betreurenswaardige geval dat we een klacht over u ontvangen van een Reisaanbieder, bijvoorbeeld in geval van wangedrag.

Een andere manier om gegevens over u te ontvangen, is via de communicatiediensten die geïntegreerd zijn in onze platforms. Deze communicatiediensten bieden u een manier om contact op te nemen met de Reisaanbieder die u heeft geboekt, bijvoorbeeld om uw verblijf te bespreken. In sommige gevallen ontvangen we metagegevens over deze communicatieactiviteiten (zoals wie u bent, waar u vandaan komt, en de datum en lengte van het contact).

We kunnen ook informatie over u ontvangen om u relevantere advertenties te laten zien, zoals de extra cookies die Booking.com social media-partners ons ter beschikking stellen. Lees de sectie Waarom verzamelt en gebruikt Booking.com uw persoonsgegevens? voor meer informatie.

Als u uw Booking.com-gebruikersaccount linkt naar een social media-account, kunt u zelf gegevens uitwisselen tussen Booking.com en die social media provider. U kunt er altijd voor kiezen om die gegevens niet te delen.

Reisaanbieders kunnen ook informatie over u delen met Booking.com. Dit kan gebeuren als u ondersteunende vragen heeft over een lopende Reservering, of als er geschillen of andere problemen ontstaan over een Reservering.


Waarom verzamelt en gebruikt Booking.com uw persoonsgegevens?

We gebruiken opgeslagen informatie over u voor verschillende doeleinden. Uw persoonsgegevens kunnen op de volgende manieren gebruikt worden:

  1. Reserveringen: Allereerst gebruiken we uw persoonsgegevens om uw online Reservering te voltooien en te beheren – wat essentieel is voor wat we doen. Dit betreft ook communicatie betreffende uw Reservering, zoals bevestigingen, wijzigingen en herinneringen.

  2. Klantenservice: Wij bieden internationale klantenservice vanuit onze lokale kantoren in meer dan 20 talen, en we staan 24 uur per dag, 7 dagen per week voor u klaar. Het delen van relevante gegevens, zoals reserveringsinformatie of informatie over uw gebruikersaccount met onze wereldwijde klantenservice stelt ons in staat om te reageren wanneer u ons nodig heeft. Dit houdt in dat u contact kunt opnemen met de juiste Reisaanbieder en eventuele vragen kunt beantwoorden over uw Reisreservering (of andere vragen).

  3. Accountdiensten: Booking.com-gebruikers kunnen een account aanmaken op onze website of apps. We gebruiken de informatie die u verstrekt om uw account te beheren, zodat u een aantal handige dingen kunt doen. U kunt uw Reserveringen beheren, speciale aanbiedingen bekijken, eenvoudig nieuwe Reserveringen maken en uw persoonlijke instellingen beheren.

    Het beheren van uw persoonlijke instellingen maakt het voor u mogelijk om lijsten te bewaren en te delen, foto's te delen, een eerder gezochte Reisservice te bekijken en andere reisgerelateerde informatie te controleren die u verstrekt heeft. U kunt ook alle beoordelingen zien die u hebt geschreven.

    Als u dat wilt, kunt u bepaalde informatie delen als onderdeel van uw gebruikersaccount, door een openbaar profiel aan te maken onder uw eigen voornaam of een schermnaam die u kiest.

    Als u houder bent van een Booking.com Business-account bent, kunt u ook contactgegevens opslaan onder dat account, zakelijke reserveringen beheren en andere accounthouders koppelen aan hetzelfde Booking.com Business-account.

  4. Online groepen: Het is mogelijk dat we accounthouders de kans geven om contact te maken en met elkaar te communiceren via online groepen of forums.

  5. Marketingactiviteiten: Wij gebruiken uw informatie voor marketingactiviteiten. Deze activiteiten omvatten:

    1. Het gebruik van uw contactgegevens om u regelmatig nieuws over reisgerelateerde producten en diensten te sturen. U kunt zich snel, gemakkelijk en op elk moment uitschrijven voor e-mailmarketing. U hoeft alleen maar te klikken op de link 'Uitschrijven' in elke nieuwsbrief of andere communicatie.

    2. Gebaseerd op uw informatie, kunnen er gepersonaliseerde aanbiedingen aan u worden getoond op de website en in de mobiele apps van Booking.com en op websites en in de apps van derden (inclusief social media-websites) en kan de inhoud van de website die aan u getoond wordt, worden gepersonaliseerd. Dit kunnen aanbiedingen zijn die rechtstreeks geboekt kunnen worden op de site van Booking.com, of op co-branded websites, of aanbiedingen of producten van derden waarvan wij denken dat ze u wellicht interesseren.

    3. Als u deelneemt aan andere promoties (zoals prijsvragen, het refereren van vrienden of wedstrijden) worden de relevante gegevens gebruikt om deze promoties te beheren.

  6. Communicatie met u: Er kunnen andere momenten zijn dat we contact opnemen, inclusief per e-mail, per post, per telefoon of door je te sms'en. Welke methode we kiezen hangt af van de contactgegevens die u eerder heeft gedeeld.

    We verwerken de communicatie die u ons stuurt. Hiervoor kunnen een aantal redenen zijn, waaronder:

    1. Reageren op en behandelen van verzoeken die u of uw geboekte Reisaanbieder hebben gemaakt. Booking.com biedt klanten en Reisaanbieders ook verschillende manieren om informatie, verzoeken en opmerkingen over Reisaanbieders en bestaande Reserveringen via Booking.com uit te wisselen. Meer informatie vindt u in de sectie 'Hoe verwerkt Booking.com communicatie die u en de door u geboekte Reisaanbieder versturen via Booking.com?’.

    2. Als u een Reservering bent begonnen, maar nog niet voltooid heeft, kunnen we contact met u opnemen met een uitnodiging om verder te gaan met uw Reservering. Deze extra dienst kan voordelen voor u hebben, omdat u uw Reservering kunt voltooien waar u gebleven was, zonder opnieuw de Reisaanbieder te hoeven zoeken of uw gegevens opnieuw in te vullen.

    3. Wanneer u gebruik maakt van onze diensten kunnen we u een enquête sturen of u uitnodigen om een beoordeling achter te laten over uw ervaring met Booking.com of de Reisaanbieder.

    4. We sturen u ook andere berichten die gerelateerd zijn aan uw Reservering, zoals hoe u contact kunt opnemen met Booking.com als u hulp nodig heeft terwijl u onderweg bent, en andere informatie waarvan we denken dat het nuttig voor u kan zijn bij het plannen, of om het beste uit uw Reis te halen. We kunnen u ook materiaal sturen dat gerelateerd is aan aanstaande Reserveringen, of een samenvatting geven van eerdere Reserveringen die u heeft gemaakt via Booking.com.

    5. Zelfs als u geen aankomende Reservering heeft, kan het nog steeds noodzakelijk zijn dat we u andere administratieve berichten sturen, die bijvoorbeeld veiligheidswaarschuwingen kunnen bevatten.

  7. Marktonderzoek: Soms nodigen we onze klanten uit om deel te nemen aan marktonderzoek. Zie de informatie die bij dit soort uitnodigingen hoort om te begrijpen welke persoonsgegevens zullen worden verzameld en hoe die gegevens worden gebruikt.

  8. Verbetering van onze diensten: We gebruiken ook persoonsgegevens voor analytische doeleinden en productverbetering. Dit maakt deel uit van onze inzet om onze diensten beter te maken en de gebruikerservaring te verbeteren.

    In dit geval gebruiken we gegevens voor het testen en verhelpen van problemen, en om statistieken over ons bedrijf te genereren. Het belangrijkste doel is om inzicht te krijgen in hoe onze diensten presteren, hoe ze worden gebruikt, en uiteindelijk om onze website en apps te optimaliseren en aan te passen, waardoor ze gemakkelijker en zinvoller te gebruiken zijn. We streven er zoveel mogelijk naar om pseudoniemen te gebruiken voor dit analytische werk.

  9. Het leveren van de beste prijs die op u van toepassing is, afhankelijk van waar u gevestigd bent: Wanneer u onze apps of website doorzoekt, bijvoorbeeld om een accommodatie, een huurauto of een vlucht te vinden, verwerken we uw IP-adres om te bevestigen of u zich in de Europese Economische Ruimte (EER) of in een ander land bevindt. Wij doen dit om u de beste prijs te bieden voor de regio (EER) of het land (niet-EER) waar u gevestigd bent.

  10. Klantenbeoordelingen en andere bestemmingsgerelateerde informatie: Tijdens en na uw Reis kunnen wij u uitnodigen om een beoordeling in te dienen. We kunnen het ook mogelijk maken voor de mensen met wie u reist of waarvoor u een reservering heeft gemaakt om dit te doen. Deze uitnodiging vraagt om informatie over de Reisaanbieder of de bestemming.

    Als u een Booking.com-account heeft, kunt u ervoor kiezen om een schermnaam naast uw beoordeling te tonen in plaats van uw echte naam of zelfs anoniem de beoordeling in te dienen. Als u een schermnaam wilt instellen, kunt u dat doen in uw accountinstellingen. Het toevoegen van een avatar is ook mogelijk.

    Door een beoordeling te voltooien, gaat u ermee akkoord dat deze getoond kan worden (zoals beschreven in onze Algemene Voorwaarden), bijvoorbeeld op de pagina van de desbetreffende Reisaanbieder op onze websites, in onze mobiele apps, op onze social media-accounts en -apps en op het online platform van de desbetreffende Reisaanbieder- of de website van de zakenpartner. Hiermee kunnen we andere reizigers inlichten over de kwaliteit van de Reisservice die u heeft gebruikt, de bestemming die u heeft gekozen of andere ervaringen die u wilt delen.

  11. Toezicht op gesprekken: Wanneer u naar onze klantenservice belt, maakt Booking.com gebruik van een geautomatiseerd telefoonnummerdetectiesysteem om uw telefoonnummer te koppelen aan uw bestaande reserveringen. Dit kan u en onze klantenservice medewerkers helpen tijd te besparen. Onze klantenservice kan nog steeds vragen naar uw telefoonnummer ter bevestiging, zodat we er zeker van zijn dat uw reserveringsgegevens vertrouwelijk blijven.

    Tijdens gesprekken met onze klantenservice kan live worden meegeluisterd of kunnen gesprekken worden opgenomen voor kwaliteitscontrole en training. Dit omvat het gebruik van de opnamen voor de behandeling van klachten, rechtsvorderingen en voor de opsporing van fraude.

    Niet alle gesprekken worden opgenomen, en opnames worden beperkte tijd bewaard voordat ze automatisch worden verwijderd. Een uitzondering op deze regel zou zijn als Booking.com een gerechtvaardigde reden heeft om de opnames langer te houden voor fraudeonderzoek of juridische doeleinden.

  12. Bevorderen van een veilige en betrouwbare service: Om een betrouwbare omgeving te creëren voor u, uw medereizigers, Booking.com's zakelijke partners en onze Reisaanbieders, kunnen we persoonsgegevens gebruiken om fraude en andere illegale of ongewenste activiteiten op te sporen en te voorkomen.

    Ook kunnen we persoonsgegevens gebruiken voor risicobeoordeling en veiligheidsdoeleinden, waaronder de authenticatie van gebruikers en reserveringen. Als we dit doen moeten we misschien stoppen of bepaalde Reserveringen uitstellen totdat we onze beoordeling hebben afgerond.

  13. Juridische doeleinden: Tot slot moeten we in sommige gevallen uw gegevens gebruiken om juridische geschillen af te handelen en op te lossen, voor reglementair onderzoek en compliance, om de online gebruiksvoorwaarden van het reserveringssysteem van Booking.com na te leven, of om te voldoen aan de wettige verzoeken van de rechtshandhavingsinstanties.

    Het verstrekken van uw persoonsgegevens aan Booking.com is vrijwillig. We kunnen u echter bepaalde diensten alleen verlenen als we enkele persoonsgegevens kunnen verzamelen. Wij kunnen bijvoorbeeld uw Reservering niet verwerken als wij niet uw naam en contactgegevens verzamelen.

    Als wij voor het verwerken van uw persoonsgegevens automatisering gebruiken die juridische gevolgen heeft of die een aanzienlijke invloed op u heeft, zullen wij passende maatregelen nemen om uw rechten en vrijheden te beschermen. Daartoe behoort ook het recht op menselijke interventie.

Om uw persoonsgegevens zoals hierboven beschreven te verwerken, baseren we ons op de volgende juridische grondslagen:

Met het oog op doel A en B, en voor zover van toepassing, baseert Booking.com zich op de wettelijke basis dat de verwerking van persoonsgegevens noodzakelijk is voor de uitvoering van een contract, met name om uw Reservering te voltooien en te beheren.

Wanneer de vereiste persoonsgegevens niet worden verstrekt, kan Booking.com de Reservering niet voltooien en ook geen klantenservice verlenen. Met het oog op doelstellingen C tot en met L, baseert Booking.com zich op zijn gerechtvaardigde commerciële bedrijfsbelangen om zijn diensten aan te bieden, om fraude te voorkomen, en om zijn diensten te verbeteren (zoals meer specifiek bepaald onder C tot en met L).

Wanneer persoonsgegevens worden gebruikt om de gerechtvaardigde belangen van Booking.com of een derde partij te dienen, zal Booking.com altijd uw rechten en belangen met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens afwegen tegen de rechten en belangen van Booking.com of die van de derde partij. Voor doeleinde M vertrouwt Booking.com, indien van toepassing, ook op de naleving van wettelijke verplichtingen (zoals wettelijke handhavingsverzoeken).

Tot slot zal Booking.com, indien nodig onder de toepasselijke wetgeving, voordat het uw persoonsgegevens verwerkt om uw toestemming vragen, ook voor e-mailmarketingdoeleinden of zoals anders vereist door de wet.

Als u bezwaar wilt maken tegen de verwerking zoals uiteengezet onder C en L en er geen opt-outmechanisme direct voor u beschikbaar is (bijvoorbeeld via uw accountinstellingen), neem dan contact met ons op via dataprotectionoffice@booking.com.


Hoe deelt Booking.com uw gegevens met derden?

In bepaalde omstandigheden delen we uw gegevens met derden. Deze derden omvatten:

  1. De Reisaanbieder die u heeft geboekt: Om uw Reservering te voltooien, sturen wij relevante reserveringsgegevens naar de Reisaanbieder die u heeft geboekt. Dit is een van de belangrijkste dingen die we voor u doen.

    Afhankelijk van de Reservering en de Reisaanbieder kunnen de gegevens die we delen het volgende omvatten: uw naam, contact- en betalingsgegevens, de namen van de personen die u vergezellen en alle andere informatie of voorkeuren die u heeft opgegeven toen u uw Reservering maakte.

    In bepaalde gevallen geven wij ook wat aanvullende, eerder opgeslagen informatie over u aan de Reisaanbieder. Dit omvat of u in het verleden al met hen heeft geboekt, het aantal voltooide boekingen dat u heeft gemaakt met Booking.com, een bevestiging dat er geen wangedrag is gemeld over u, het percentage boekingen dat u in het verleden heeft geannuleerd en of u beoordelingen heeft gegeven over eerdere boekingen.

    Als u een vraag heeft over uw Reis, kunnen we contact opnemen met de Reisaanbieder om uw verzoek te behandelen. Tenzij de betaling is gedaan gedurende het reserveringsproces via de website van Booking.com, worden uw creditcardgegevens doorgestuurd naar de Reisaanbieder voor een verdere afhandeling (ervan uitgaande dat u ons deze gegevens heeft verstrekt).

    In het geval van geschillen gerelateerd aan de Reservering, kunnen wij de Reisaanbieder informatie verschaffen over het proces van de Reservering, als dat nodig is om het geschil te behandelen. Hieronder kan een kopie zijn van uw reserveringsbevestiging als bewijs dat de Reservering daadwerkelijk is gemaakt.

    Houd er rekening mee dat we soms, op aanwijzing van de Reisaanbieder, uw persoonsgegevens moeten delen met partijen die gerelateerd zijn met de Reisaanbieder om uw reservering te voltooien en te beheren. Deze partijen kunnen ook andere entiteiten van een hotelgroep of dienstverleners zijn die de gegevens namens de Reisaanbieder verwerken.

  2. Uw lokale Booking.com-kantoor: Om het gebruik van Booking.com-diensten te ondersteunen, kunnen uw gegevens worden gedeeld met dochterondernemingen van de Booking.com-groep, ook voor de klantenservice. Meer informatie over de Booking.com-groep vindt u bij Over Booking.com.

  3. Dienstverleners van derden: Wij gebruiken dienstverleners van buiten de Booking.com-groep om ons te ondersteunen bij het leveren van onze diensten. Deze omvatten:

    • Klantenservice

    • Marktonderzoek

    • Fraudeopsporing en -preventie, waaronder antifraudescreeningservice

    • Betaling

      Wij gebruiken derden om betalingen en terugbetalingen te verwerken, en voor facturerings- en incassodiensten. Wanneer u of de houder van de creditcard die gebruikt is voor het maken van de reservering om een terugbetaling van uw reisreservering vraagt, moeten wij bepaalde reserveringsgegevens delen met de betaaldienst en de desbetreffende financiële instelling, zodat deze de terugbetaling kunnen verwerken. Hierbij kan ook een kopie meegestuurd worden van de reserveringsbevestiging of van het IP-adres waarmee de reservering is gemaakt. We kunnen informatie delen met de desbetreffende financiële instellingen als wij dat noodzakelijk achten voor fraudedetectie en preventiedoeleinden.

    • Marketingdiensten

      We delen persoonsgegevens met reclamepartners, waaronder uw e-mailadres, als onderdeel van het promoten van Booking.com-diensten via derden (om te garanderen dat relevante advertenties getoond worden aan het juiste publiek). Ons maken gebruik van technieken zoals 'hashing' om uw e-mailadres te kunnen koppelen met een bestaande klantendatabase zodat uw e-mailadres niet voor andere zaken gebruikt kan worden. Meer informatie over andere gepersonaliseerde advertenties en uw opties vindt u in ons Cookie Statement.

    • Reclamepartners

      We maken gebruik van advertentiepartners zoals metasearch providers, zodat u onze aanbiedingen kunt vergelijken met de aanbiedingen van andere Online Travel Agencies (OTA’s). Wanneer u na gebruik van een advertentiepartner een reservering maakt op Booking.com, sturen wij de gegevens van de reservering die u gemaakt heeft op Booking.com naar die partner.

    Alle dienstverleners zijn verplicht om voortdurend uw persoonsgegevens op adequate wijze te beschermen.

  4. Bevoegde autoriteiten: Wij geven persoonsgegevens door aan rechtshandhavingsinstanties voor zover dit wettelijk vereist is of strikt noodzakelijk is voor de preventie, opsporing of vervolging van strafbare feiten en fraude, of indien wij daartoe anderszins wettelijk verplicht zijn. Het kan nodig zijn om persoonsgegevens verder bekend te maken aan bevoegde autoriteiten om onze rechten of eigendommen of de rechten en eigenschappen van onze zakenpartners te beschermen en veilig te stellen.

  5. Zakenpartners: We werken met veel zakenpartners over de hele wereld. Deze zakenpartners verspreiden of adverteren de diensten van Booking.com, inclusief de diensten en producten van onze Reisaanbieders.

    Wanneer u een reservering maakt op een van de websites of apps van onze zakelijke partners, zullen bepaalde persoonsgegevens die u hen geeft, zoals uw naam en e-mailadres, uw adres, betalingsgegevens en andere relevante informatie, naar ons worden doorgestuurd om uw Reservering te voltooien en te beheren.

    Als de klantenservice wordt verzorgd door de zakenpartner, zal Booking.com relevante reserveringsgegevens met hen delen (indien en wanneer nodig) om u van passende en efficiënte ondersteuning te voorzien.

    Wanneer u een reservering maakt via een van de websites van onze zakelijke partners, kunnen de zakelijke partners bepaalde onderdelen van uw persoonsgegevens ontvangen met betrekking tot de specifieke reservering en uw interacties op deze partnerwebsites. Dit is voor hun commerciële doeleinden.

    Als u een reservering maakt op de website van een van onze zakenpartners, neem dan de tijd om hun privacyverklaring te lezen, als u inzicht wilt hebben in hoe zij uw persoonsgegevens kunnen verwerken.

    Voor fraudedetectie en preventiedoeleinden en indien strikt noodzakelijk kunnen we ook informatie over onze gebruikers uitwisselen met onze zakenpartners.

    • Booking.basic: Soms maken we het mogelijk een Booking.basic-reservering te maken. Booking.basic houdt in dat uw Reservering wordt gefaciliteerd door een Reisaanbieder die losstaat van de geboekte accommodatie. Als onderdeel van het reserveringsproces moeten we een aantal relevante persoonsgegevens delen met deze zakenpartner.

      Als Booking.basic wordt gebruikt, lees dan goed de informatie die wordt verstrekt tijdens het reserveringsproces, of controleer uw reserveringsbevestiging voor meer informatie over de Reisaanbieder en hoe zij uw persoonsgegevens verder verwerken.

  6. De groep Booking Holdings Inc.: Lees over Lees meer over hoe wij uw persoonsgegevens binnen de groep Booking Holdings Inc. delen.

Het verstrekken van persoonsgegevens zoals beschreven in deze Privacyverklaring kan overzeese doorgifte van persoonsgegevens omvatten naar andere landen waarvan de gegevensbeschermingswetgeving niet zo volledig is als die van landen van de Europese Unie.

Indien vereist door Europese wetgeving, zullen we alleen persoonsgegevens doorgeven aan ontvangers die een adequaat niveau van gegevensbescherming bieden. In deze situaties maken we, zoals vereist kan zijn, contractuele afspraken om ervoor te zorgen dat uw persoonsgegevens nog steeds worden beschermd in overeenstemming met de normen van de Europese Unie. U kunt ons vragen om een kopie van deze contractuele overeenkomsten in te zien door contact met ons op dataprotectionoffice@booking.com.


Hoe worden uw persoonsgegevens binnen de groep Booking Holdings Inc. gedeeld?

Booking.com is onderdeel van de groep Booking Holdings Inc. Meer informatie is beschikbaar op Bookingholdings.com.

We kunnen persoonsgegevens over u ontvangen van andere bedrijven binnen de groep Booking Holdings Inc. of uw persoonsgegevens met hen delen voor de volgende zaken:

  1. Het aanbieden van services (waaronder het doen en beheren van reserveringen of afhandelen van betalingen)

  2. Het aanbieden van klantenservice

  3. Het opsporen, voorkomen en onderzoeken van frauduleuze en andere illegale activiteiten evenals datalekken

  4. Voor analytische doeleinden en productverbetering

  5. Het aanbieden van gepersonaliseerde aanbiedingen of met uw toestemming u reclame toesturen of voor zover toegestaan door de van toepassing zijnde wetgeving

  6. Voor hosting, technische ondersteuning, algemeen onderhoud en handhaving van de veiligheid van dergelijke gedeelde gegevens

  7. Het waarborgen dat aan de van toepassing zijnde wetgeving wordt voldaan

Indien van toepassing en tenzij anders aangegeven vertrouwt Booking.com voor doeleinden A t/m F op zijn gerechtvaardigde belangen om persoonsgegevens te delen en te ontvangen. Voor doeleinde G vertrouwt Booking.com, indien van toepassing, ook op de naleving van wettelijke verplichtingen (zoals wettelijke handhavingsverzoeken).

Booking.com werkt bijvoorbeeld nauw samen met Rentalcars.com om grondtransportdiensten aan te bieden aan klanten. Lees 'Hoe worden uw persoonsgegevens gedeeld en verder verwerkt voor grondvervoersdiensten?' voor meer informatie.

Alle bedrijven binnen de bedrijfsgroep Booking Holdings Inc. moeten mogelijk persoonlijke gegevens van klanten uitwisselen om ervoor te zorgen dat alle gebruikers worden beschermd tegen frauduleuze activiteiten op onze online platforms.


Hoe worden uw persoonsgegevens gedeeld en verder verwerkt voor grondvervoersdiensten?

Booking.com en Rentalcars.com – beide onderdeel van de groep Booking Holdings Inc – gebruiken gezamenlijk uw gegevens om u grondvervoersdiensten te bieden via de websites en apps van Booking.com (zoals cars.booking.com of taxi.booking.com).

Dit betekent dat Booking.com en Rentalcars.com collectief verantwoordelijk zijn voor het verzamelen en gebruiken van uw persoonsgegevens wanneer u via de app of website voor grondvervoersdiensten boekt of browset.

Voor meer informatie over de relatie tussen Booking.com en Rentalcars.com en om uw rechten met betrekking tot uw persoonsgegevens die worden verzameld via de Booking.com websites en apps, kunt u altijd contact opnemen met Booking.com. U kunt dit doen via het e-mailadres dat u vindt onder 'Wie is verantwoordelijk voor het verwerken van persoonsgegevens via Booking.com en hoe kunt u ons bereiken?'

Naast de gegevens die wij gezamenlijk verwerken om u in staat te stellen om te zoeken naar grondvervoersdiensten en om uw boeking te maken, zullen Booking.com en Rentalcars.com ook uw persoonsgegevens onafhankelijk gebruiken voor de doeleinden die worden uiteengezet in deze Privacyverklaring en de Privacyverklaring van Rentalcars.com.


Hoe verwerkt Booking.com communicatie die u en de door u geboekte Reisaanbieder via Booking.com versturen?

Booking.com kan u en Reisaanbieders meer manieren bieden om te communiceren over de Reisservice en bestaande Reserveringen door de communicatie via Booking.com te laten verlopen. Zo kunnen u en uw Reisaanbieder voor vragen over uw Reservering ook contact opnemen met Booking.com via de website, onze apps en de andere kanalen die wij beschikbaar stellen.

Booking.com heeft toegang tot communicatie en kan geautomatiseerde systemen gebruiken om communicatie te bekijken, scannen en analyseren om de volgende redenen:

  • Veiligheidsdoeleinden

  • Fraudebestrijding

  • Naleving van wettelijke en bestuursrechtelijke voorschriften

  • Onderzoek naar mogelijk wangedrag

  • Ontwikkeling en verbetering van producten

  • Onderzoek

  • Klantenbinding (inclusief het verstrekken van informatie en aanbiedingen waarvan wij denken dat ze van belang zijn voor u)

  • Klanten- of technische ondersteuning

Wij behouden ons het recht voor om naar ons eigen goeddunken berichten te beoordelen of blokkeren, waarvan wij geloven dat ze schadelijke content of spam kunnen bevatten, of een risico voor u, Reisaanbieders, Booking.com of anderen kunnen zijn.

Alle communicatie die is gestuurd of ontvangen via de communicatiemiddelen van Booking.com wordt ontvangen en opgeslagen door Booking.com. Zakenpartners waarvan u het platform gebruikt heeft om de reservering te maken en Reisaanbieders kunnen ervoor kiezen rechtstreeks contact met u op te nemen per e-mail of andere kanalen die Booking.com niet beheert.


Hoe maakt Booking.com gebruik van mobiele apparaten?

We bieden gratis apps voor meer mobiele apparaten, evenals versies van onze reguliere website die geoptimaliseerd zijn voor browsen op smartphones en tablets.

Deze apps en mobiele websites verwerken de persoonlijke gegevens die wij van u gekregen hebben op vrijwel dezelfde manier als onze website. U kunt ook gebruikmaken van locatiediensten om Reisservices in de buurt te vinden, als u dat wilt.

Met uw toestemming kunnen we u pushnotificaties sturen met informatie over uw Reservering. U kunt ons toegang geven tot uw locatie of contactgegevens om de door u aangevraagde diensten te leveren. Als u foto's uploadt naar ons platform, kunnen deze foto's ook locatie-informatie (bekend als metadata) bevatten. Lees de instructies van uw mobiele apparaat om te begrijpen hoe u uw instellingen kunt wijzigen en het delen van dit soort gegevens kunt controleren.

Om onze diensten en marketingactiviteiten te optimaliseren en u een consistente gebruikerservaring te bieden, gebruiken we iets dat bekend staat als ‘cross-device tracking’. Dit kan met of zonder het gebruik van cookies gedaan worden. Voor meer algemene informatie over cookies en andere vergelijkbare technologieën verwijzen we u naar onze Cookieverklaring.

Met cross-device tracking kan Booking.com het gedrag van een gebruiker op meerdere apparaten bijhouden. Als onderdeel van cross-device tracking kan Booking.com gegevens die verzameld zijn van een bepaalde browser of mobiel apparaat combineren met gegevens van een andere computer die, of apparaat dat eraan gekoppeld is.

Om de content van de nieuwsbrief van Booking.com te optimaliseren, combineert Booking.com de zoekopdrachten en reserveringen die zijn gemaakt op verschillende computers en apparaten. U kunt zich op ieder moment uitschrijven door de nieuwsbrief van Booking.com.

Gepersonaliseerde advertenties die aan u worden getoond op andere websites of in apps kunnen ook aangeboden worden op basis van uw activiteiten op gekoppelde computers en apparaten. Door de cookie-instellingen op uw apparaat te wijzigen (zie onze Cookieverklaring onder ‘Wat zijn uw keuzes?’), kunt u uw instellingen voor cross-device tracking (voor reclamedoeleinden) aanpassen. Denk eraan dat het uitloggen van uw Booking.com-account niet daadwerkelijk betekent dat u geen gepersonaliseerde advertenties meer krijgt.


Hoe maakt Booking.com gebruik van social media?

Bij Booking.com maken we op verschillende manieren gebruik van social media. We benutten het om het gebruik van onze online reserveringsdiensten te faciliteren, maar ook om reisgerelateerde producten en diensten van onze Reisaanbieders te promoten en om onze eigen diensten te adverteren, verbeteren en faciliteren.

Merk op dat het gebruik van social media-functies kan leiden tot de uitwisseling van persoonsgegevens tussen Booking.com en de social media-serviceprovider, zoals we hieronder beschrijven. Het staat u vrij de social media-functionaliteiten niet te gebruiken.

  1. Inloggen met uw social media-account. Wij bieden u de mogelijkheid om in te loggen op een Booking.com-gebruikersaccount met een van uw social media-accounts. We doen dit om de noodzaak voor u om verschillende gebruikersnamen en wachtwoorden te onthouden voor verschillende online diensten te verminderen.

    Na de eerste keer dat u heeft ingelogd, kunt u altijd uw social media-account gebruiken om in te loggen op uw Booking.com-account. U kunt uw Booking.com-gebruikersaccount op elk gewenst moment loskoppelen van uw gekozen social media-account.

  2. Integratie van social media-plugins. We hebben ook social media plugins geïntegreerd in de website en apps van Booking.com. Dit betekent dat wanneer u op een van de knoppen klikt (zoals een 'Vind ik leuk' op Facebook) er bepaalde informatie wordt gedeeld met deze social media-aanbieders.

    Als u tegelijkertijd ingelogd bent op uw social media-account, kan uw social media-provider deze informatie koppelen aan uw social media-account. Afhankelijk van uw instellingen, kunnen ze deze acties ook weergeven op uw social media-profiel, te zien door anderen in uw netwerk.

  3. Andere social media-diensten en -functionaliteiten. We kunnen andere social media-diensten voor u integreren (zoals berichtenservices via social media) om met Booking.com of uw contacten te communiceren over onze diensten.

    We kunnen social media-accounts beheren en apps aanbieden op verschillende social media-sites. Wanneer u via social media verbinding maakt met Booking.com kan uw social media-provider u toestaan informatie te delen met Booking.com.

    Als u ervoor kiest om te delen, vertelt uw social mediaprovider over het algemeen welke informatie zal worden gedeeld. Als u bijvoorbeeld inlogt op een Booking.com-gebruikersaccount met behulp van uw social media-account, kan bepaalde informatie worden gedeeld met Booking.com, inclusief uw e-mailadres, leeftijd of profielfoto's die zijn opgeslagen op uw social media-account, afhankelijk van wat u autoriseert.

Wanneer u zich met een social media-app registreert bij Booking.com, of verbindt met een social media-berichtenservice zonder gebruikersaccount van Booking.com, kan de informatie die u kiest om met ons te delen de basisinformatie bevatten die beschikbaar is in uw social media-profiel (inclusief uw e-mailadres, de updates van uw status en een lijst met uw contacten).

We zullen deze informatie gebruiken om u te voorzien van de service die u heeft aangevraagd, bijvoorbeeld om een bericht naar uw contacten door te sturen, of om een gepersonaliseerde gebruikerservaring in de app of op onze website te creëren. Hierdoor kunnen wij, indien u dat wilt, onze diensten aanpassen aan uw behoeften, u en uw vrienden verbinden met de beste reisbestemmingen en onze reisgerelateerde diensten analyseren en verbeteren.

Uw social media-provider kan u meer vertellen over hoe ze uw gegevens gebruiken en verwerken wanneer u via hen verbinding maakt met Booking.com. Dit kan het combineren van de persoonsgegevens inhouden die ze verzamelen wanneer u Booking.com via hen gebruikt met informatie die ze verzamelen wanneer u andere online platforms gebruikt die u ook gekoppeld heeft aan uw social media-account.

Als u een verbinding maakt met uw Facebook- of Google-account, bekijk dan de volgende links voor informatie over hoe deze partijen gegevens gebruiken die ze ontvangen: Facebook en Google.


Welke beveiligings- en bewaarprocedures hanteert Booking.com om uw persoonsgegevens te beschermen?

Wij hebben procedures om ongeautoriseerde toegang tot, en het misbruik van persoonsgegevens te voorkomen.

Wij gebruiken geschikte zakelijke systemen en procedures om de persoonlijke informatie die u ons geeft te beschermen. Wij gebruiken ook beveiligingsprocedures en technische en fysieke beperkingen voor toegang tot de persoonlijke informatie op onze servers. Alleen geautoriseerd personeel heeft toegang tot persoonlijke informatie als dit nodig is voor hun werk.

Wij bewaren uw persoonsgegevens zolang wij dit nodig vinden voor uw gebruik of onze levering van onze diensten (inclusief het onderhouden van uw gebruikersaccount bij Booking.com (indien u die heeft)), om te voldoen aan de toepasselijke wetgeving, om wat voor geschillen dan ook op te lossen, en voor andere dingen die ons in staat te stellen onze zakelijke activiteiten uit te voeren, inclusief het opsporen en voorkomen van fraude en andere illegale activiteiten. Alle persoonsgegevens die wij over u bewaren, vallen onder deze Privacyverklaring.

Voor extra bescherming raden wij u ten zeerste aan om tweefactorauthenticatie in te stellen voor uw Booking.com-account. Dit voegt een extra authenticatiestap toe, om ervoor te zorgen dat iedereen die uw gebruikersnaam en wachtwoord in handen heeft gekregen (bijv. via phishing of social engineering) niet in staat zal zijn om bij uw account te komen. U kunt dit instellen in de sectie Beveiliging van uw accountinstellingen.


Hoe behandelt Booking.com persoonsgegevens van kinderen?

Onze diensten zijn niet bedoeld voor kinderen onder de 16 jaar, en we zullen nooit hun gegevens verzamelen tenzij deze worden geleverd door (en met toestemming van) een ouder of voogd. De beperkte gevallen dat we gegevens moeten verzamelen omvatten: als onderdeel van een reservering, de aankoop van andere reisgerelateerde diensten, of in andere uitzonderlijke omstandigheden (zoals functies gericht aan gezinnen). Nogmaals, deze wordt alleen gebruikt en verzameld als ze worden verstrekt door een ouder of voogd, en met hun toestemming.

Als we ons ervan bewust worden dat we informatie van een kind jonger dan 16 jaar verwerkt hebben zonder de geldige toestemming van de ouder of voogd, zullen wij deze informatie verwijderen.


Hoe kunt u de persoonsgegevens die u aan Booking.com heeft verstrekt beheren?

Wij willen dat u controle heeft over hoe uw persoonsgegevens door ons gebruikt worden. U kunt dit op de volgende manieren doen:

  1. U kunt ons om een kopie vragen van de persoonsgegevens die wij over u bewaren,

  2. U kunt ons op de hoogte brengen van eventuele wijzigingen in uw persoonsgegevens, of ons vragen om de persoonsgegevens die wij over u bewaren te corrigeren. Zoals hieronder wordt toegelicht, kunt u dergelijke wijzigingen mogelijk zelf aanbrengen, indien u een gebruikersaccount heeft.

  3. U kunt ons in bepaalde situaties vragen om de verwerking van de persoonsgegevens die wij over u bewaren te wissen, te blokkeren of de verwerking daarvan te beperken, of bezwaar te maken tegen bepaalde manieren waarop wij uw persoonsgegevens gebruiken,

  4. In bepaalde situaties kunt u ons ook vragen om de persoonsgegevens die u ons heeft verstrekt, naar een derde partij te zenden,

  5. Wanneer we uw persoonsgegevens gebruiken op basis van uw toestemming, heeft u het recht om deze toestemming op elk moment in te trekken in overeenstemming met de toepasselijke wetgeving, en

  6. Wanneer we uw persoonsgegevens verwerken op basis van gerechtvaardigd of algemeen belang, heeft u te allen tijde het recht om bezwaar te maken tegen dat gebruik van uw persoonsgegevens met inachtneming van de toepasselijke wetgeving.

Wij vertrouwen erop dat u ervoor zorgt dat uw persoonlijke gegevens volledig, nauwkeurig en actueel zijn. Gelieve ons zo snel mogelijk op de hoogte te stellen van eventuele wijzigingen of onjuistheden in uw persoonlijke gegevens.

Als u een Booking.com-gebruikersaccount heeft, kunt u veel van uw persoonsgegevens bekijken via onze website of apps. Over het algemeen vindt u in uw accountinstellingen de optie om informatie over uzelf toe te voegen, bij te werken of te verwijderen.

Als bepaalde persoonsgegevens die we over u hebben niet toegankelijk zijn via onze website of apps, kunt u ons een verzoek sturen (wat u niets kost).

Als u gebruik wilt maken van uw recht van inzage of wissing, hoeft u alleen maar het formulier Verzoek uitoefening privacyrecht voor klanten van Booking.com in te vullen. Voor al uw verzoeken of klachten met betrekking tot deze Privacyverklaring kunt u contact opnemen met onze Functionaris voor Gegevensbescherming via dataprotectionoffice@booking.com. U kunt ook contact opnemen met uw lokale autoriteit voor gegevensbescherming.

Als u bezwaar wilt maken tegen de verwerking van uw persoonsgegevens op basis van een gerechtvaardigd belang en er is geen rechtstreekse mogelijkheid tot opt-out voor u beschikbaar, neem dan contact met ons op via dataprotectionoffice@booking.com.


Wie is verantwoordelijk voor het verwerken van persoonsgegevens via Booking.com en hoe kunt u ons bereiken?

Booking.com B.V. controleert de verwerking van persoonsgegevens, zoals beschreven in deze Privacyverklaring, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld. Booking.com B.V. is een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid onder Nederlands recht, met hoofdkantoor op Herengracht 597, 1017 CE, Amsterdam, Nederland.

Als u vragen heeft over deze Privacyverklaring of over onze verwerking van uw persoonsgegevens, neem dan contact op met onze Functionaris voor Gegevensbescherming via dataprotectionoffice@booking.com en wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Voor vragen over uw reservering kunt u contact opnemen met onze klantenservice via de klantenservicepagina.

Verzoeken van rechtshandhavingsinstanties moeten worden ingediend via de procedure voorRechtshandhaving.

Landenspecifieke bepalingen

Afhankelijk van de wet die op u van toepassing is, kunnen we gevraagd worden om aanvullende informatie te geven. Bekijk de onderstaande lijst voor meer informatie over uw situatie.

Voor inwoners van Californië - Wetgeving in Californië

Deze sectie is een aanvulling op onze Privacyverklaring en is alleen van toepassing als u in de staat Californië woont. Waar van toepassing, wordt hier beschreven hoe wij uw persoonlijke gegevens gebruiken en verwerken (de term die volgens de wet wordt gebruikt) en worden uw bijzondere rechten onder de Californische wetgeving uitgelegd.

We beschrijven hieronder de persoonlijke informatie die we over u verzamelen, onder meer door het identificeren van specifieke categorieën informatie:

  1. Identificator (bijv. uw naam, nummer van uw account, e-mailadres, IP-adres)

  2. Financiële, medische of ziektekostenverzekeringsinformatie (bijv. uw bankrekeningnummer, betaalkaartnummer, medische informatie indien door u of namens u verstrekt)

  3. Kenmerken van beschermde classificaties onder Californische of federale wetgeving (bijv. uw gender, religie, seksuele geaardheid)

  4. Commerciële informatie (bijv. uw aankoopinformatie)

  5. Internet- of andere informatie over elektronische netwerkactiviteiten (bijv. informatie over het gebruik van uw website of app)

  6. Geolocatiegegevens (bv. uw fysieke locatie)

  7. Visuele informatie (bijv. foto's die u uploadt op uw account)

  8. Inferenties (bv. analyses en voorkeuren)

  9. Professionele of werkgerelateerde informatie (bv. informatie over werkgevers en zakenreizen)

Als u meer informatie wilt over de categorieën bronnen waaruit we persoonlijke informatie verkrijgen, de specifieke soorten persoonlijke informatie die we verzamelen, of de doeleinden waarvoor we ze verzamelen, lees dan de secties van onze Privacyverklaring getiteld 'Wat voor soort persoonsgegevens verzamelt Booking.com?' en 'Waarom verzamelt en gebruikt Booking.com uw persoonsgegevens?'.

Lees voor meer informatie over de ontvangst van persoonlijke informatie van en het delen van persoonlijke informatie met zakenpartners de rubrieken 'Wat voor persoonsgegevens verzamelt Booking.com?' en 'Hoe deelt Booking.com uw gegevens met derden?'

Wij kunnen bepaalde onderdelen van uw persoonlijke informatie delen met derden, die volgens de Californische wet kunnen worden behandeld als een 'verkoop' van informatie. Dit kan informatie omvatten met betrekking tot Identificatoren, Commerciële informatie, Geolocatiegegevens, Internetactiviteiten en Inferenties, zoals hierboven beschreven. We kunnen ook uw persoonlijke gegevens delen, die hierboven onder A-I staan voor “zakelijke doeleinden”, zoals dienstverleners die ons helpen met het veiligstellen van onze diensten, voor betalingsdoeleinden, klantenservice, het leveren van marketingberichten of advertenties. Voor meer informatie, waaronder de ontvangers van uw persoonsgegevens, kunt u de secties 'Wat voor soort persoonsgegevens verzamelt Booking.com?' en 'Hoe deelt Booking.com uw gegevens met derden?' raadplegen in onze Privacyverklaring.

De Californische wet geeft u bepaalde rechten, waaronder het recht op toegang tot specifieke stukken van persoonlijke informatie, op inzicht in hoe we persoonlijke informatie verwerken, waaronder het openbaar maken of verkopen van persoonlijke informatie, verzoeken om verwijdering van persoonlijke informatie, opt-out van de doorverkoop van persoonlijke gegevens en, tenslotte, het recht niet om goederen of diensten te worden geweigerd vanwege het uitoefenen van deze rechten.

U kunt uw opt-out-recht uitoefenen door op deze link te klikken en de instructies te volgen: https://www.booking.com/content/ccpa.html

Om gebruik te maken van uw recht om toegang te vragen tot of het verwijderen van uw persoonlijke gegevens volgens de Californische wetgeving, vul dan ons formulier Verzoek uitoefening privacyrecht voor klanten van Booking.com in. Om deze of een van uw andere rechten uit te oefenen krachtens de Californische wetgeving, of om contact met ons op te nemen met vragen en zorgen over deze privacykennisgeving en onze praktijken, kunt u ook contact met ons opnemen via dataprotectionoffice@booking.com met in de onderwerpregel: "California Resident Privacy Rights - Request".

Als u een gemachtigde agent bent die namens een Californische consument rechten wil uitoefenen, neem dan contact met ons op via bovenstaande e-mail, met een kopie van de schriftelijke toestemming van de consument, waarin u wordt aangewezen als hun agent. Het kan nodig zijn om uw identiteit te verifiëren voordat u uw rechten aanvraagt, bijvoorbeeld door informatie over uw eerdere Reserveringen bij ons aan te vragen.

De diensten van Booking.com's zijn niet gericht op kinderen jonger dan 16 jaar. Booking.com verkoopt daarom niet bewust persoonlijke informatie van minderjarigen onder de 16 jaar zonder passende toestemming, zoals vereist in de California Consumer Privacy Act (CCPA).

Booking.com heeft voor de periode tussen 1 januari 2020 en 22 juni 2020 de volgende statistieken samengesteld over de ontvangst en behandeling van verzoeken die volgens de CCPA door consumenten uit Californië worden ingediend:

  • Aantal ‘requests to know’ (informatieverzoeken) dat Booking.com heeft ontvangen, toegekend (geheel of gedeeltelijk) of geweigerd: 3

  • Aantal ‘requests to delete’ (verwijderverzoeken) dat Booking.com heeft ontvangen, toegekend (geheel of gedeeltelijk) of geweigerd: 13

  • Aantal ‘requests to opt out of sales’ (verzoeken uitgesloten te worden van doorverkoop van persoonlijke gegevens) dat Booking.com heeft ontvangen, toegekend (geheel of gedeeltelijk) of geweigerd: 6.960

  • Gemiddeld aantal dagen dat Booking.com heeft besteed om substantieel te reageren op informatie-, verwijder- en opt-out-verzoeken: 7,6

Zuid-Korea

Klanten uit Zuid-Korea kunnen ook de onderstaande contactgegevens gebruiken voor verzoeken in verband met deze privacyverklaring:

Overeenkomstig de wet inzake de bevordering van het gebruik van het informatienetwerk en de informatiebescherming is de informatie over de binnenlandse agent als volgt:

Naam en vertegenwoordiger: Booking.com Korea Limited (Vertegenwoordiger: Su Yeon Kim)

Adres, telefoonnummer en e-mailadres: 17F Gran Seoul, 33 Jongro, Jongro-Gu, Seoul, Zuid-Korea, +82 2 6323 8008, privacy.kr@booking.com.

Turkije

Klanten uit Turkije kunnen ook de onderstaande contactgegevens gebruiken voor verzoeken in verband met deze privacyverklaring:

De lokale vertegenwoordiger voor Booking.com B.V. in Turkije is Ozdagistanli Ekici Avukatlık Ortaklığı, gevestigd in Al Zambak Sok. Nr. 2 Varyap Meridian Grand Tower A Blok K: 32 D: 270 Ataşehir-İstanbul.

 

 

Wanneer u gebruik maakt van onze online diensten of apps, gebruiken we cookies en andere online tracking technologieën (die we ook 'cookies' noemen voor het doel van deze Cookieverklaring).

Cookies kunnen op verschillende manieren worden gebruikt, bijvoorbeeld om de website van Booking.com te laten werken, om het verkeer te analyseren of voor reclamedoeleinden.

Lees hieronder meer informatie over wat een ‘cookie’ is, hoe ze worden gebruikt en wat uw keuzes zijn.

Wat zijn cookies en andere online tracking technologieën?

Hoe worden cookies gebruikt?

Wat zijn uw keuzes?


Wat zijn cookies en online tracking technologieën?

Een webbrowser-cookie is een klein tekstbestand dat door websites geplaatst wordt op de webbrowser van uw computer of mobiele apparaat.

Door deze cookies wordt informatie opgeslagen over de inhoud die u bekijkt en waar u interacties mee heeft, om uw voorkeuren en instellingen te onthouden of om te analyseren hoe u online diensten gebruikt.

Cookies worden onderverdeeld in ‘first party’ en ‘third party’ cookies:

  • First party cookies zijn de cookies die worden gegenereerd door de eigenaar van het domein - in ons geval is dat Booking.com. Elke cookie die we zelf plaatsen is een ‘first party cookie’.

  • Third party cookies zijn cookies die op onze domeinen geplaatst worden door betrouwbare partners die we hebben gekozen om dit toe te staan. Dit kunnen sociale mediapartners, reclamepartners, beveiligingsaanbieders en nog veel meer zijn.

En het kunnen ofwel ‘sessie-cookies’ of ‘permanente cookies’ zijn:

  • Sessie-cookies vervallen zodra u uw browser sluit, waarmee u uw ‘sessie’ beëindigt. Daarna worden ze verwijderd.

  • Permanente cookies zijn van verschillende levensduur en blijven op uw apparaat aanwezig nadat de browser is gesloten. Op het Booking.com-platform proberen we alleen permanente cookies te genereren (of toe te staan dat permanente cookies worden gegenereerd door derden) die een beperkte levensduur hebben. Echter, om veiligheidsredenen, of in andere uitzonderlijke omstandigheden, moeten we soms een cookie een langere levensduur geven.

Webbrowser-cookies kunnen informatie opslaan zoals uw IP-adres of een andere identificator, uw browsertype, en informatie over de inhoud die u bekijkt en waar u interacties mee heeft op digitale diensten. Door deze informatie op te slaan, kunnen webbrowser-cookies uw voorkeuren en instellingen voor online diensten onthouden en analyseren hoe u ze gebruikt.

Naast cookies gebruiken we ook tracking technologieën die zeer vergelijkbaar zijn. Onze website, e-mails en mobiele apps kunnen kleine transparante afbeeldingsbestanden of regels met code bevatten die vastleggen hoe u ermee omgaat. Hieronder vallen 'web beacons', 'scripts', 'tracking URLs' of 'software development kits' (bekend als SDKs):

  • Web beacons hebben veel verschillende namen. Ze kunnen ook bekend staan als web bugs, tracking bugs, tags, web tags, pagina tags, tracking pixels, pixel tags, 1x1 GIF's of clear GIF's.

    Kortom, deze bakens zijn een kleine grafische afbeelding van slechts één pixel die kan worden afgeleverd op uw apparaat als onderdeel van een webpagina-aanvraag, in een app, een advertentie of een HTML e-mail bericht.

    Ze kunnen worden gebruikt om informatie op te halen van uw apparaat, zoals type of besturingssysteem van het apparaat, het IP-adres en de tijd van uw bezoek. Ze worden ook gebruikt om cookies in uw browser op te slaan en te lezen of om de plaatsing van een cookie te activeren.

  • Scripts zijn kleine computerprogramma's, ingebed in onze webpagina's, die deze pagina's een grote verscheidenheid aan extra functionaliteit geven. Scripts maken het mogelijk dat de website goed functioneert. Bijvoorbeeld, scripts activeren bepaalde beveiligingsfuncties en zetten interactieve basisfuncties in op onze website.

    Scripts kunnen ook gebruikt worden voor analytische of reclamedoeleinden. Een script kan bijvoorbeeld informatie verzamelen over hoe u onze website gebruikt, zoals welke pagina's u bezoekt of waarnaar u zoekt.

  • Tracking URL's zijn links die een unieke identificator bevatten. Deze worden gebruikt om na te gaan welke website u naar de website of app van Booking.com heeft gebracht. Bijvoorbeeld als u doorklikt vanaf een social media-pagina, zoekmachine of een van de websites van onze affiliate partners.

  • Software Development Kits (SDK's) maken deel uit van de broncode van onze apps en in tegenstelling tot browser-cookies wordt SDK-data opgeslagen in het geheugen van de app.

    Ze worden gebruikt om te analyseren hoe de apps worden gebruikt of om gepersonaliseerde push-notificaties te versturen. Om dit te doen, registreren ze unieke identificatoren geassocieerd met uw apparaat, zoals device-ID en IP adres, evenals uw in-app activiteit en uw netwerklocatie.

Al deze tracking technologieën worden hier in deze Cookieverklaring aangeduid als ‘cookies’.


Hoe worden cookies gebruikt?

Cookies worden gebruikt om informatie te verzamelen, waaronder:

  • IP-adres:

  • Device-ID

  • Bekeken pagina's

  • Browsertype

  • Browsing-informatie

  • Besturingssysteem

  • Internet service provider

  • Tijdstempel

  • Of u op een advertentie hebt gereageerd

  • Een verwijzend URL-adres

  • Gebruikte functies of activiteiten op de website/apps

Hiermee kunt u herkend worden als dezelfde gebruiker op de pagina's van een website, over apparaten, tussen websites of wanneer u onze apps gebruikt. Wat betreft doelstelling zijn ze verdeeld in drie categorieën – functionele cookies, analytische cookies en marketing cookies.

Functionele cookies

Dit zijn cookies die nodig zijn voor het functioneren van onze websites en apps en deze moeten worden ingeschakeld om u in staat te stellen gebruik te maken van onze diensten.

Functionele cookies worden gebruikt om technologisch geavanceerde, gebruiksvriendelijke websites en apps te maken die zich automatisch aanpassen aan uw behoeften en voorkeuren, zodat u gemakkelijk kunt bladeren en boeken. Dit omvat ook het mogelijk maken van essentiële veiligheids- en toegankelijkheidskenmerken.

Meer specifiek, deze cookies:

  • Stellen onze website en apps in staat om goed te werken, zodat u een account kunt aanmaken, inloggen en uw boekingen kunt beheren.

  • Onthouden uw geselecteerde valuta- en taalinstellingen, uw zoekopdrachten in het verleden en andere voorkeuren om u te helpen onze website en apps efficiënt en effectief te gebruiken.

  • Onthouden uw registratiegegevens, zodat u uw inloggegevens niet iedere keer dat u onze website of app bezoekt, opnieuw hoeft in te typen. (Geen zorgen, wachtwoorden worden altijd versleuteld.)

Analytische cookies

Deze cookies meten en volgen hoe onze website en apps worden gebruikt. We gebruiken deze informatie om onze website, apps en diensten te verbeteren.

Meer specifiek, deze cookies:

  • Helpen ons begrijpen hoe bezoekers en klanten zoals u Booking.com en onze apps gebruiken.

  • Helpen onze website, apps en communicatie te verbeteren om ervoor te zorgen dat we interessant en relevant zijn.

  • Staan ons toe om uit te vinden wat werkt en wat niet op onze website en apps.

  • Helpen ons de effectiviteit van advertenties en communicatie te begrijpen.

  • Leren ons hoe gebruikers omgaan met onze website of apps nadat hun een online advertentie is getoond, inclusief advertenties op websites van derden.

  • Laten onze zakelijke partners weten of hun klanten al dan niet gebruik maken van accommodatie-aanbiedingen die geïntegreerd is in hun websites.

De gegevens die we verzamelen via deze cookies kunnen het volgende inhouden: welke webpagina's u heeft bekeken, welke doorverwijzings-/vertrekpagina's u hebt bezocht en als laatste bekeken, welk type platform u heeft gebruikt, welke e-mails u heeft geopend en in welke u heeft doorgeklikt, en datum- en tijdstempel informatie. Het betekent ook dat we details kunnen gebruiken over hoe u contact heeft gehad met de site of app, zoals het aantal klikken dat u maakt op een bepaald scherm, uw muisbewegingen en scrolling-activiteit, de zoekwoorden die u gebruikt en de tekst die u invoert in verschillende velden.

Marketingcookies

Deze cookies worden door Booking.com en onze vertrouwde partners gebruikt om gedurende enige tijd, over meerdere websites, applicaties of andere platforms informatie over u te verzamelen.

Marketingcookies helpen ons om te beslissen welke producten, diensten en op interesse gebaseerde advertenties we u laten zien, zowel op onze website en apps als daarbuiten.

Meer specifiek, deze cookies:

  • Categoriseren u in een bepaald interesseprofiel, bijvoorbeeld op basis van de websites die u bezoekt en uw klikgedrag. We gebruiken deze profielen om gepersonaliseerde content (zoals reisideeën of specifieke accommodaties) op Booking.com en andere websites te tonen.

  • Tonen gepersonaliseerde en op interesse gebaseerde advertenties zowel op de Booking.com website, onze apps en andere websites. Dit heet ‘retargeting’ en is gebaseerd op uw browseractiviteiten, zoals de bestemmingen die u zoekt, de accommodatie die u heeft bekeken en de getoonde prijzen. Het kan ook gebaseerd zijn op uw winkelgewoontes of andere online activiteiten.

    Retargeting-advertenties kunnen u zowel voor als na het verlaten van Booking.com worden getoond, omdat hun doel is om u aan te moedigen om te bladeren of terug te keren naar onze website. U kunt deze advertenties zien op websites, in apps of in e-mails.

  • Integratie van sociale media in onze website en apps. Hiermee kunt u content of producten op sociale media zoals Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Pinterest, Snapchat en LinkedIn leuk vinden of delen.

    Deze 'like' en 'share'-knoppen werken met behulp van stukjes code van de individuele sociale media providers, waardoor cookies van derden op uw apparaat geplaatst kunnen worden.

    Deze cookies kunnen puur functioneel zijn, maar ze kunnen ook worden gebruikt om bij te houden welke websites u bezoekt vanuit hun netwerk, om een profiel op te bouwen van uw online browsergedrag en om gepersonaliseerde advertenties te tonen. Dit profiel zal gedeeltelijk worden opgebouwd met behulp van vergelijkbare informatie die de aanbieders ontvangen van uw bezoeken aan andere websites in hun netwerk.

    Om meer te lezen over wat sociale media-aanbieders met uw persoonsgegevens doen, kunt u hun cookie- en/of privacyverklaringen bekijken: Facebook(waarbij inbegrepen Instagram, Messenger en Audience Network), Snapchat, Pinterest en Twitter. Houd er rekening mee dat deze verklaringen van tijd tot tijd kunnen worden bijgewerkt.

We werken samen met betrouwbare derden om gegevens te verzamelen. We kunnen ook soms informatie delen met deze derden, zoals uw e-mailadres of telefoonnummer. Deze derden kunnen uw gegevens koppelen aan andere informatie die zij verzamelen om een aangepast publiek te creëren of gerichte advertenties te leveren. Voor informatie over hoe deze derden uw gegevens verwerken, kunt u de volgende links bekijken: Hoe Google informatie gebruikt, het databeleid van Facebook.

We kunnen ook technieken gebruiken, zoals pixels, die we niet markeren als cookies omdat ze geen informatie opslaan op uw apparaat.

Soms plaatsen we pixels in e-mails, bijvoorbeeld in nieuwsbrieven. Een ‘pixel’ is een elektronisch bestand ter grootte van een enkele pixel, dat in de e-mail wordt geplaatst en geladen wanneer u hem opent. Met behulp van e-mailpixels kunnen we zien of het bericht is bezorgd, of en wanneer u het bericht leest en waar u op klikt.

Wij ontvangen deze informatie ook over de pushnotificaties die wij u sturen. Deze statistieken geven ons feedback over uw leesgedrag, die wij vervolgens gebruiken om onze berichten te optimaliseren en onze communicatie relevanter voor u te maken.


Wat zijn uw keuzes?

Om meer te weten te komen over cookies en hoe u ze kunt beheren of verwijderen, bezoekt u allaboutcookies.org of de helpsectie van uw browser.

In de instellingen voor browsers zoals Internet Explorer, Safari, Firefox of Chrome, kunt u kiezen welke cookies u wilt accepteren en welke u wilt verwerpen. Waar u deze instellingen vindt hangt af van welke browser u gebruikt:

Als u ervoor kiest om bepaalde functionele cookies te blokkeren, kunt u misschien geen gebruik maken van sommige functies van onze diensten.

Naast specifieke instellingen die we op Booking.com en apps kunnen aanbieden, kunt u zich ook afmelden voor bepaalde cookies:

  • Analytics

    Om te voorkomen dat Google Analytics analytische gegevens over bepaalde browsertypes verzamelt, kunt u de volgende link gebruiken:Google Analytics Opt-out Browser Add-on (alleen beschikbaar op desktop).

  • Reclame

    Wij streven er altijd naar om samen te werken met reclame- en marketingbedrijven die lid zijn van het Network Advertising Initiative (NAI) en/of het Interactive Advertising Bureau (IAB).

    Leden van de NAI en IAB houden zich aan de industriële normen en gedragscodes en staan u toe om uitgesloten te worden van gedragsreclame.

    Bezoek www.networkadvertising.org om NAI-leden te identificeren die advertentiecookies op uw computer hebben geplaatst. Om uitgesloten te worden van het gedragsreclameprogramma van een NAI-lid, kunt u het vakje aan dat overeenkomt met dat bedrijf aanvinken.

    U kunt ook een bezoek brengen aan www.youronlinechoices.com of www.youradchoices.com om te leren hoe u zich kunt afmelden voor aangepaste advertenties.

    Het is mogelijk dat uw mobiele apparaat u via de instellingen in staat stelt om het delen van informatie te beperken met betrekking tot retargeting. Als u ervoor kiest om dit te doen, is het goed om zich ervan bewust te zijn dat het afmelden van een online reclamenetwerk niet betekent dat u niet langer online reclame zal zien of onderworpen zal zijn aan marketing analyse. Het betekent alleen dat het netwerk waarvan u zich heeft afgemeld zal stoppen met het plaatsen van advertenties die zijn afgestemd op uw webvoorkeuren en browse-gedrag.

Sommige websites hebben ‘Niet volgen’-functies waarmee u een website kunt vertellen om u niet te volgen. Momenteel kunnen we de browserinstellingen ‘Niet volgen’ niet ondersteunen.

Hoe contact met ons op te nemen

Als u vragen heeft over deze cookie-verklaring, stuur dan een e-mail naar dataprotectionoffice@booking.com.

Onze cookie-verklaring kan ook van tijd tot tijd worden bijgewerkt. Als deze updates substantieel zijn, met name relevant voor u of van invloed zijn op uw gegevensbeschermingsrechten, nemen we contact met u op over deze updates. Wij raden u echter aan deze pagina regelmatig te bezoeken om op de hoogte te blijven van alle andere (minder belangrijke of relevante) updates.

Aan het laden...